måndag, april 09, 2007

Smygstart på våren...

Än är det inte sparrissäsong, men jag föll för frestelsen och tjuvstartade lite med en mild och god sparrissoppa med pocherat ägg (jag har som sagt snöat in helt efter att ha lagt vantarna på ett tjog färska ägg). Till det en toast på sparristopparna och extralagrad prästost. Vårkänslor så det spritter i kroppen trots att det har varit snö i luften flera dagar nu... Soppan är väldigt milt kryddad eftersom jag tycker att det vore synd att schabbla bort den ljuvliga sparrissmaken.

Sparrissoppa med pocherat ägg och toast

4 personer

500 g färsk grön sparris
1 gul lök
1 msk smör
5 dl kycklingbuljong (hemgjord eller från tärning)
1 msk vetemjöl
2,5 dl grädde av valfri fetthalt
2-3 msk pressad citron
nymalen muskot
salt, svartpeppar

4 ägg (så färska som möjligt)
2 tsk salt
1 msk ättika

4 skivor ljust bröd
smör
4 skivor god ost

Skölj sparrisen. Skär bort någon centimeter nedtill på de grövsta sparrisstänglarna eftersom de ofta är allt för fibriga. Skär av topparna och sjud några minuter (ca 4 minuter) i en bottenskyla lättsaltat vatten. Topparna ska vara nätt och jämnt genomkokta. Kyl i kallt vatten så att kokningen avstannar och lägg åt sidan så länge. Skär resten av sparrisen i centimetertjocka bitar.

Hacka löken och fräs den genomskinlig i smöret i en kastrull. Tillsätt kycklingbuljongen och sparrisen och låt sjuda tills sparrisen är riktigt mjuk, ca tjugo minuter. Mixa soppan slät. Rör ut mjölet i grädden och tillsätt till soppan. Smaka av soppan med lite pressad citron, salt, peppar och lite, lite nyriven muskotnöt. Sjud ca 5 minuter till.

För att pochera äggen (de kan vänta på soppan i ljummet vatten i alla fall en kvart) kokar du upp ca 2 liter vatten i en vid kastrull. Tillsätt saltet och ättikan. Knäck ett ägg i taget i en kopp och häll försiktigt i ägget i kastrullen, så nära vattenytan som möjligt. Sjud i 4-6 minuter beroende på äggets storlek. Ta upp med hålslev. Servera i soppan.

Under tiden soppan kokar sätter du ugnen på 250 grader. Smöra bröden, fördela sparristopparna ovanpå och lägg på ostskivorna. Gratinera tills osten börjar få färg och servera till soppan.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Låter spännande det där med att pochera, undrar om jag har tålamod till det? Kanske värt ett försök.

Louise sa...

De små sparris topparna ser väldigt goda ut under osttäcket, tänk om man ändå hade en sparrisplanta så man kunde ha sparrisfrossa!

Martin sa...

När börjar sparrissäsongen? Kul recept, måste jag prova, jag har precis köpt hem sparris jag inte visste vad jag skulle göra med.

Jessika sa...

Sparrisarna är lite för mesiga än men när det närmar sig ska jag hoppa op tåget jag också.

Moophl sa...

Tja, om det nu är på tapeten att förlora ägg så kan jag inte låta bli att tipsa om följande länk där olika metoder testas och betygsätts. Den vinnande metoden är både simpel och underhållande. Håll till godo: http://b3ta.com/features/howtopoachanegg/

Ulrika sa...

Mmm, verkar mumsigt! Måste testas.

Anonym sa...

Det ser helt underbart ut! Jag älskar sparris i alla former så det här kändes klart inspirerande!

Mvh/
Veronica

Gitto sa...

maria: Det är inte alls så krångligt! Och det tar inte längre tid än att koka ett ägg.

louise: Ja, det vore verkligen något. Varför odlar ingen sparris hemma för?

Martin: Framåt maj typ.

Jessika: Ja, skäms på mig, men jag var så sparrissugen. :)

Moophl: Haha, det var ju skitsmart! Men jag är för mycket purist för att testa det där. :)

Ulrika: Ja, gör det!

Veronica: Tack!