onsdag, april 04, 2007

Förrätt till en sötnos

Har man begåvats med en sådan underbar pojkvän som jag är det stört omöjligt att inte skämma bort honom lite extra då och då. Har han dessutom jobbat hela dagen och ryggvärk är det dags att dra in det tunga artilleriet: räkor. De små hermafroditerna är alltid lika goda, och har man dessutom lite avocado på lut i gömmorna kan man knappt misslyckas. Och huffa och puffa gärna om åttiotal och retromatlagning, men minns att man inte kan uppfinna hjulet varje dag. Avocado och räkor är helt enkelt gott tillsammans!

Idag blev det en liten kall avocadosoppa med räkor till förrätt, och även fast den inte botade ryggont (det gjorde treon!) var den mycket uppskattad. Man kan givetvis byta ut räkorna mot något annat gott garnityr. Löjrom och rödlök, knaperfräst bacon, vitlöksstekta krutonger you name it! Smaksättningen kan man också variera, limejuice och tomat är gott i. Pepparrot likaså. Huvudsaken är att man får i någonting surt och någonting med lite sting, annars blir soppan för jolmig i smaken.

Avocadosoppa med räkor
2 personer som förrätt

2 schalottenlökar
2 avocado
1 dl turkisk yoghurt
ca 2 dl kall kycklingbuljong
saften från 1 liten citron
några stänk tabasco
svartpeppar
ca 20 räkor (helst egenskalade)
lite strimlat grönt från en färsk vitlök (eller några strån gräslök)

Hacka schalottenlöken. Kärna ur och gröp ur avocadon. Lägg avocado, lökhacket och yoghurt i en bunke. Mixa till en jämn smet med stavmixer. Vispa ned buljong till en lagom tjocklek, smaka av med citronsaft, tabasco och svartpeppar. Häll upp i skålar, garnera med räkorna och vitlöksstrimlet eller lite gräslök.

1 kommentar:

Space babe sa...

Lustigt sammanträffande, jag gjorde häromdagen en avocadosoppa från Under valnötsträdet av Bergströms. Men det var sådär, vet ej om det berodde på att jag höftade (som vanligt) på halva receptet. De föreslog tunt skivad rädisa som topping, samt gräslök.

Ska prova ditt med.