måndag, april 16, 2007

Cupcakes, fairy cakes, muffins...

...kärt barn har många namn. Den amerikanska cupcaken är egentligen bara en muffins med någon slags topping på. Fast det är inte allting någon topping på heller och samma sak kan också heta fairy cake. Och muffins, tja, i England kan det också betyda en jästbakad liten fluffig historia som skiljer sig mycket från den svenska varianten. Förvirrad? Strunt i defintionerna, det smakar lika gott vad vi än kallar det.

Det här blir en rätt mäktig, men väldigt smarrig cupcake. Vill du bara ha vanliga muffins, så strunta bara i toppingen. De blir goda ändå!

Nöt och apelsin-cupcakes med nötcremefylling och kokostopping
9 st

1 1/2 dl hasselnötter
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
rivet skal från 1/2 apelsin
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
ca 100 gram nötcreme (nutella eller liknande*)

topping:
4 msk rumsvarmt smör
100 g naturell färskost
1 1/2 dl kokosflingor
100 g florsocker

Sätt ugnen på 200 grader.

Mixa hasselnötterna så fint du kan i matberedare eller mal dem i mandelkvarn. Smält smöret och låt svalna.

Vispa ägg och socker fluffigt och vitt i matberedare eller med elvisp tillsammans med apelsinskalet. Blanda i det avsvalnade smöret lite åt gången.

Tillsätt hasselnötshacket och sikta ned mjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker. Rör ihop till en smet och rör i mjölken lite i taget till en jämn smet

Fyll 9 stora muffinsformar med smeten. Klicka i lite nutella i varje muffins med hjälp av två teskedar. Grädda i ca 20 minuter.

Blanda under tiden toppingen. Vispa smör, kokosflingor och färskost fluffigt och rör sedan i florsockret. Ställ det i kylen ett litet tag så blir det mer lätthanterligt.

Ta ut muffinsen och låt dem svalna ordentligt. Spritsa eller bred på toppingen och dekorera med citronchips eller någonting annat färgglatt du hittat i skåpen (strössel, maraschinokörsbär, vad som helst!). Förvara kallt.

*Jag använde mig av Familjens nötkräm som är mindre söt och mer nötig än Nutellan. Eller så inbillar jag mig det bara för att Ica Maxi reade ut den för en tia burken för ett tag sedan.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Dom ska jag baka till gubben, verkar vara något för honom.Är tyvärr förbjudet för mej numera, diabetes(ävla skit)

Gitto sa...

anonym: Trist med diabetes... Hoppas gubben gillar dem iaf!

Anonym sa...

great med ett riktigt cupcake recept på svenska! jag har letat. :)

Gitto sa...

Jag vet inte hur autentiska de här är, men de är i alla fall väldigt goda. Fast jag kommer vara mätt hela dagen av att ha ätit en...

Husmodern sa...

Svårt med muffins/cupcakes (och egentligen vilken typ av bakning som helst) om man inte är en hel familj. Speciellt såna med topping..

moa sa...

hej gitto! man blir alltid lika hungrig av att läsa din blogg.. jag har en fråga till dig, det är nämligen så att jag ska göra mitt slutarbete i skolan nu. en kokbok om personer som har ett passionerat förhållande till mat. det skulle vara jättekul om du ville vara med!
om du tycker att det låter intressant så kan du väl ge mig din mejl så kan jag berätta mer!
kram

Gitto sa...

Moa: Det låter jätteroligt, klart jag vill vara med... Jag är hedrad! Min mejladress är gittogitto/snabela/hotmail/punkt/com, så det är bara att mejla!

Alexandra sa...

Gick på Stagg i Kalmar under två månader med en Claudia Richert för en del år sen. Släkting till dig? :)

Imponerande recept btw! Ser så gott ut!

Gitto sa...

Alexandra: Visst är jag det - det är min lillasyster!

Och tack - det är ett jättetrevligt sätt att hotta upp muffins på!

Anonym sa...

Åh, vad gott det ser ut! Och vilket fint kakfat! Jag har ett likadant. :) Själv bakar jag chocolate chip cookies, det är inte heller illa.

rubbad sa...

åh, jag blev så sugen att jag fick lov att prova!
http://rubbad.homelinux.net/photos/index.php?dir=%2F07-04-16+cupcakes&page=&prev=20070416341.jpg

känns som min mobilkamera lämnar lite att önska dock... ;)

Alexandra sa...

Ser man på, även internetvärlden är liten! :)

Christian sa...

Ser ju grymt smarrigt ut.

Har du vägarna förbi stockholm nån gång, dra till götgatan på söder och in på muffinsfabriken. Grymt goda muffins där, tror tom det är sveriges största muffins på 250g tom :)

www.muffinsfabriken.se