Sunshine on a plate
Solen skiner och jag med den. Jag är på strålande gott humör över den tidiga sommaren. Nyss flög en enormt tjockfluffig humla in och nosade runt bland min rosmarin och mina chiliplantor för att sedan vända ut i solen igen. Vad passar bättre en sådan här dag än solgula rotsaksplättar till lunch? Lite som raggmunkar, fast fräschare och aningen nyttigare. Blir det några rester är de smaskiga kalla på smörgås.
Solskensplättar
7-8 st
1 dl mjölk
1/2 dl dinkelsikt
1 ägg
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1/2 tsk salt
1 morot
1 bit kålrot (ungefär lika mycket som moroten)
1 vitlöksklyfta
lite neutral olja till stekning
Vispa ihop dinkelsikt och mjölken till en klumpfri smet. Vispa ned ägget. Tillsätt kryddorna. Låt stå och svälla en halvtimme. Riv morot och kålrot grovt och blanda i smeten. Hacka vitlöken fint och blanda ned den också.
Hetta upp en stekpanna med lite olja i till medelvärme. Klicka ut små plättar (ca 1/2 dl smet per plätt är lagom) och stek några minuter på varje sida så att de får fin färg (låt det gärna vara lite spänst kvar i de rivna rotsakerna, det blir godare så). Servera med en sallad. En klick kesella och lite sweet chilisås är också gott till.
1 kommentar:
Vilken bild, det är verkligen kokboks-klass på den! Plättarna verkar verkligen goda!
Skicka en kommentar