söndag, april 15, 2007

Little lamb, who made thee?

"Jag vill äta hamburgare idag", var det första som slank ur min mun igår morse. "God morgon på dig också" mumlade Magnus, vände sig och somnade om. Men hamburgare blev det.

Lammburgare med haloumiost och örtsås
2 personer

Örtsås:
1 äggula
1 tsk äppelcidervinäger
1/2 msk grovkornig söt senap (vi tog Graveleij)
3 msk neutral olja
2 dl tjock yoghurt
1 dl hackad persilja
1 msk hackad rosmarin
finrivet skal av 1/2 citron

Lammburgare:
250 gram lammfärs
1 ägg
1/2 tsk salt
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen koriander
cayennepeppar efter smak

Tillbehör:
4 skivor haloumiost
Bröd, sallad, skivad tomat, strimlad rödlök

Börja med såsen. Blanda äggula, vinäger, senap i en skål. Vispa ned oljan som till en majonäs. Blanda med yoghurt, persilja, rosmarin och citronskal. Låt vila i kylen en timme.

Blanda samman ingredienserna till lammburgarna. Forma till två biffar. Stek lammburgarna i lite olivolja ca 3 minuter på varje sida. Stek haloumiosten vid sidan tills den har fått fin färg. Rosta hamburgerbröden.

Stapla ihop burgaren efter eget tycke och servera med klyftpotatis eller pommes frites.

6 kommentarer:

Anja Allvin sa...

Hej Gitto!
Din mat är fantastisk vacker, god är den också (tror jag :-)
När kommer du till Malmö? Skulle vara kul att träffas!

Oskar sa...

Gud så enormt sugen jag blev på hamburgare nu. Märkligt nog känns det inte som om en akut utflykt till McD löser min craving. Du är en virtuos då det gäller mat, Gitto.

Anonym sa...

Såna här recept tycker jag om. Lätta att realisera, passar normal mathållning, inget märkvärdigt, fast ändå jättemärkvärdigt och med det lilla extra. Men man vågar försöka - jag ska göra det imorgon!

moa sa...

Åh lammburgare är min bästa burgare. Nu blev jag hungrig trots en gigantisk grillmiddag!
Utbildningen är grafisk design på konstfack, men jag har ju inte kommit in än... så håll tummarna:)

Gitto sa...

anja: Tack! Jag vet inte riktigt när jag tar mig ned, innan sommaren hoppas jag i alla fall, har så många att hälsa på att det MÅSTE bli av! Vore jättekul att ses - jag har bara hört bra saker om dig från Marcus!

oskar: Tihi, tack! Donkan löser ingenting. I påskas var jag på Max för första gången sen jag slutade jobba där (typ 2 år sedan) - det var superäckligt... Tycker inte om färdighamburgare längre.

maja h: Tack! Rapportera hur det gick! Det är ett supergott recept...

Moa: Jag håller verkligen tummarna för dig! Lycka till!

Anonym sa...

Hej!
Ville bara säga att jag snodde ditt recept på dessa burgare i fredags och lagade till hela familjen. Alla tyckte att det var urgott och såsen gick åt som smör. Tack för fin matblogg!
Malin