tisdag, april 17, 2007

Laprika paprika...

Korvgryta i dessa försommartider? Nej, jag har inte blivit skvatt galen, men ibland vill man faktiskt ha någonting riktigt mustigt även fast våren går på högvarv utanför dörren. Igår var en sådan dag!

Precis som med nästan all annan mat (undantaget bakfyllepizza) blir den här grytan inte bättre än sina beståndsdelar. Använd därför en god korv och ett riktigt bra paprikapulver. Paprikan till vänster är ett bra exempel på en riktigt söt och mild paprika som kokar ihop underbart tillsammans med vitkålen.

Det är absolut ingen banbrytande gryta, men ett bra exempel på trevlig vardagsmat med mycket smak för pengarna. Servera den i djupa skålar med bara ett gott bröd till. Precis som de flesta andra grytor blir den bara godare att få stå och gotta till sig över natten...



Gulaschkorvgryta
4 portioner

1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 tsk hel kummin
1 msk neutral olja
5 dl strimlad vitkål
1 burk hela tomater
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk milt paprikapulver
2 lagerblad
ca 4 dl vatten
svartpeppar
2 gröna paprikor
300 gram god korv (t ex kabanoss, gyualaer eller kolbasz)
hackad persilja och tjock yoghurt till servering

Strimla löken och finhacka vitlöken. Stek den genomskinlig i oljan i en gryta. Tillsätt kummin och vitkål och låt fräsa ihop några minuter, tills vitkålen börjar tappa spänsten.

Tillsätt tomater, grönsaksbuljongtärning, paprika och lagerblad. Späd med vatten till en tjock gryta. Mal över svartpeppar. Låt koka långsamt under lock i ca 40 minuter.

Strimla under tiden paprika och skär korven i bitar. Stek korven i en panna. Tillsätt korv och paprika till grytan och låt koka tills paprikan mjuknat.

Servera med en klick yoghurt och strö över rikligt med persilja.

1 kommentar:

Space babe sa...

Hej, kan inte du blogga ett enkelt och bra recept på ostsås som man kan ha till kokt blomkål? Hur kokar man förresten blomkål? Stoppar hela kålhuvet i en kastrull?

Gärna andra tips på blomkålsanrättningar. LÄnge hatade jag blomkål, nu är jag mest likgiltig.