onsdag, april 11, 2007

Liten bagelskola

Av ljusa bröd är bagels min absoluta favorit. Kompakta, saftiga och med en underbart seg yta är de mer mättande än vad man kan tro. Och bor man i Kalmar får man allt baka sina egna, för de bagels som säljs på bagerierna häromkring har bara hålet gemensamt med riktiga bagels, och jag skulle bli förvånad om de ens är kokta. De innehåller vanligt trist franskbrödsfluff och gör ingen lycklig.

Som tur är är det ingen större konst att baka bagels. Det innehåller bara ett extra moment jämfört med vanligt brödbak: kokningen.Och det är det som ger bagels dess särprägel, så hoppa inte över det! Använd gärna en köksmaskin till degblandningen, för precis som de flesta andra bröd mår de bra av att knådas bra mycket längre än vad normala armar mäktar med. Som tur är har jag ju fått låna Vinlusens gamla trotjänare, och den klarar allt trots 40 år på nacken.

Receptet är en mest troligt en bastardisering av Vår Kokboks recept, men jag har bakat det så många gånger att jag har skapat en egen variant på proportionerna. Inte på något vis revolutionerande, men väl beprövat! Vetemjöl Special fungerar allra bäst till det här brödet, men arbetar man bara degen väl kommer man undan med vanligt vetemjöl. Vallmofrön eller sesamfrön är gott att ha på, men har man som jag förlagt sin påse blå vallmofrön (eller fått den stulen av desperata missbrukare?) går det lika bra utan.

Bagels

16 st

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl neutral olja
ca 15 dl vetemjöl (gärna Special)

Smula ned jästen i en degbunke eller i bunken till köksmaskinen. Rör ut med lite av vattnet så att jästen löser sig. Tillsätt resten av vattnet samt salt, sirap och olja. Blanda. Tillsätt mjölet och arbeta ihop degen till en fast och smidig deg, ca 10 minuter i maskin och ännu längre för hand. Tillsätt mer mjöl om den verkar lös - mjölmängden blir större med vanligt vetemjöl än med den mer glutenrika specialaren. Gnid in degen med lite olja så att den inte torkar ut och täck den med bakduk . Låt jäsa en timme.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den väl för att få bort eventuella stora bubblor. Dela degen i 16 bitar. Rulla varje degbit till en boll. Och nu kommer det kniviga: att förvandla en degboll till en proffsig bagel. Glöm din instinktiva vilja att rulla bollen till en längd och fästa ihändarna - det blir inte alls särskilt snyggt. Titta på de mycket informativa bilderna i högermarginalen: Stick ett hål i mitten av bullen med hjälp av ett finger och snurra runt degklumpen lite för att vidga hålet (är det bara jag, eller låter det snuskigt?). Att få den så jämn och fin som möjligt är knepigt, men efter 15 försök brukar man få in knycken på den sista bullen. Och vill du ha ett markant hål i brödet får du tänka på att göra det större än på bilden, annars jäser det igen. Lägg de färdiga bagelna (hur böjer man bagels, hjälp mig någon!) på en lätt mjölad plåt. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Koka under tiden upp din största kastrull med vatten. Tillsätt en matsked socker per liter vatten. När bröden jäst färdigt kokar du dem i omgångar, ca 2 minuter på varje sida. Ta upp med hålslev och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 15-17 minuter och låt svalna på galler.

PS Bilderna ligger skitfult i texten, men jag vet ärligt talat inte hur jag ska lyckas få det snyggare... Alla med blogglayotkunskaper är välkomna att förklara hur jag ska få det bättre. :)

10 kommentarer:

Stina sa...

Åh, vad gott. Fina blev de också. Kram. Stina

Anonym sa...

Verkar jättegott! Du har så många spännande recept hela tiden, jag begriper inte hur jag ska hinna med allt som jag hittar på din och andra bloggar som jag tänker att jag måste prova. :)

Förslag på böjning: baglarna eller kanske beiglarna?

Anonym sa...

Tänk om man skulle försöka... Har inte ätit en bagel sedan jag var utbytesstudent i New York. Det börjar vara några år sen det...

Anonym sa...

Jag är imponerad. Riktigt fina Bagels och vilken bra beskrivning!

Anonym sa...

Bagelbullarna :)

Tror inte att det går att göra en korrekt böjning av ett så typiskt engelskt ord.
Bagelserna möjligen, men det ser lika heltokigt ut som alla varianter

Översättarhelena sa...

Om blogglayout vet jag sannerligen ingenting, men däremot kan jag berätta att språkrådet rekommenderar stavningen beigel. Plural: beiglar. Egentligen är det ju konstigare att använda engelsk stavning när det är ett lånord från jiddisch till engelska.

Kinna Jonsson sa...

Tänk att du fick med dig den gamla assistenten från Vinlusen. Det är en sann trotjänare. Helt underbar i köket!

Anna-Eva sa...

Lotta: Ha, ha bagelserna, nä nä det är redan taget av oss skåningar, det är ju skånska för bakelserna :)Nä jag har faktiskt inget bättre att komma med själv.

Gitto: Är imponerad av dina bagels, jag skulle på att baka sådana för flera år sen men då fastnade dem i bakplåtspappret vid bakningen så vi fick äta det också.Sen försökte jag aldrig igen. Vet inte varför faktiskt, jag är ju annars så envis.

Kinna Jonsson sa...

Gitto - kika här vad jag hittade hos Elina (lillsyrran), en bagelsförvarare. http://accessoar.feber.se/feber/art/16180/sjukt_smart/

Anonym sa...

Hur förvarar man bäst bagelsarna? eller måste man äta dom direkt?