tisdag, februari 06, 2007

Sluta sura, börja dadla!

Jag är jättegrinig idag. Dels känner jag mig halvförkyld och risig, dels har jag inte kommit på någonting att blogga om. Inte förrän jag upptäckte det där förbannade paketet med dadlar i kylen, detdär som har stått där i evigheter och som jag aldrig kommer mig för att äta upp, hur goda de än är.

Som vanligt gick jag och grunnade en stund, öppnade skafferidörrar och rotade efter dolda skatter. Ingenting. Eller ja, ingenting jag kände för att kombinera med dadlar. Mer irritation... Tur att Magnus - i ett lika irriterad tillstånd - hade åkt hem för att spöa skiten ur ett gäng tv-spelsgubbar, annars hade han tvingats beskåda mina ilskna attacker mot allsköns döda ting i lägenheten. Men så slog det mig samtidigt som jag smällde igen en skåpsdörr alldeles för hårt att jag i alla fall kunde försöka mig på en vanlig rulltårta med lite annorlunda fyllning.

Jag måste erkänna att jag inte hade några enorma förhoppningar på resultatet. Döm då min förvåning när det visade sig bli förvånansvärt gott! All ilska smälte bort under loppet av första tuggan. Det var....Fräscht, faktiskt. Kanske inte den smak man i första hand förknippar med dadlar, men apelsinen och yoghurten balanserade dadlarnas ganska honungssliskiga sötma, nötterna skänkte ett fylligt djup och kanelen var, tja, trevligt kanelig.

Rulltårta med dadlar och nötter

3 stora ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

200 g blandade osaltade nötter och frön (jag tog lika delar hasselnötter, mandel och solrosfrön)
20 dadlar
1 tsk malen kanel
2 msk pressad apelsinsaft
1 tsk rivet apelsin skal
1 dl mezeyoghurt
ev1 knapp tsk apelsinblomvatten

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och rör ned mjölet blandat med bakpulvret. Häll på ett bakplåtspapper och bre ut jämnt över större delen av bakplåtspappret. Grädda ca 4-5 minuter.

Strö några matskedar socker över botten, lägg på ett bakplåtspapper och vänd hela härligheten uppochned. Dra försiktigt av det övre bakplåtspappret.

Rosta nötterna och fröna var för sig i het stekpanna tills de börjar få färg. Lägg dem i en matberedare och kör tills de är finhackade. Kärna ur dadlarna. Tillsätt dadlar, kanel, apelsinsaft och apelsinskal och kör tills det smeten börjar klumpa sig. Tillsätt yoghurt och kör till en smet. Smaka av med apelsinblomsvatten om du har det hemma.

Bred smeten på rulltårtebotten förutom på de 2 översta cm av långsidan. Rulla ihop nedifrån och upp. Vira in i bakplåtspapper och lägg i kylen att stelna en liten stund. Skär i skivor vid servering.

3 kommentarer:

Viktoria sa...

Det låter fantastiskt gott, men jag är å andra sidan ett riktigt dadelfreak! Jättebra idé med apelsinblomsvatten och yoghurt till dadlar och nötter; det ska provas.

Clivia sa...

Mmmm, det låter härligt! Jag har också ett helt paket med dadlar hemma sen jul som aldrig blev använt. Och rulltårta har jag faktiskt aldrig gjort.
För övrigt är finhackade dadlar blandade med goda russin en utsökt topping till en bit krämig brieost!

Jessica sa...

Ah, apelsinblomsvattnet!!! :).
Har ni blivit sams igen?