fredag, februari 02, 2007

Peppar peppar, ta i biff!

Hade jag varit matfotograf hade den här bilden blivit så mycket bättre, men som det nu föll sig ville jag mest få fotandet avklarat och hugga in på maten. Men nu får ni ändå försöka föreställa er hur hysteriskt gott det här blev... Pepparbiff med madagaskarpeppar från K:s pepparleverans, en rotsaksgratäng vars gräddighet bryts av lite rökt ost, brysselkål och en alldeles underbart smakrik ölsky med aningen timjan i. Mums filibabba!

Whiskyflamberad pepparbiff med ölsky
2 personer

2 fina ryggbiffskivor
2 msk grovstött peppar
3 msk smör
3 cl whisky

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 palsternacka
2 msk smör
33 cl mörk öl (jag tog Staropramen dark)
1 tsk torkad timjan
6 grovstötta svartpepparkorn
1 msk balsamvinäger
1 msk kalvfond
1 tsk honung

Hacka lök och vitlök. Skala och skär palsternacka och morot i små kuber. Låt fräsa i smör på ganska låg värme ca 10 minuter. Rör om då och då. Slå på ölen och smula ned timjanen. Låt koka ca 15 minuter eller tills skyn är reducerad till hälften. Sila skyn och koka upp den igen. Smaksätt med balsamvinäger, kalvfond och honung. Smaka eventuellt av med lite mer salt. Ställ åt sidan.

Torka av köttet ordentligt och doppa kanterna i pepparn. Bryn smöret i stekpanna på hög värme. Lägg i köttet när smöret börjar bli brunt. Stek ca 2 minuter, och vänd sedan köttet och stek ytterligare 1 minut (på det här viset blir biffen ganska blodig - vill du ha den helt genomstekt får du ge den längre tid i pannan). Slå över whiskyn och tutta på. GÖR INTE DET HÄR UNDER KÖKSFLÄKTEN, utan lyft bort pannan från spisen. Låt lågorna brinna ut.

Jag råkade alltså göra det här under köksfläkten, som turligt nog var trasig. Det var whiskyn jag druckit innan som fick mig att frångå alla flamberingsprinciper. Om Magnus lillebror (som är brandman) hade sett det här hade han blivit mycket besviken på mig...

Lyft bort köttet till varma tallrikar och slå i ölskyn i stekpannan. Låt koka ihop någon minut och servera sedan tillsammans med rotsaksgratäng och kokt brysselkål.

Rotsaksgratäng med rökt ost
4 personer

2 palsternackor
250 g rotselleri
5 potatisar (gärna king edward)
det vita av en purjolök
2 vitlöksklyftor
3 dl riven rökt ost
3 dl matlagningsgrädde
salt, svartpeppar

Skala palsternacka, rotselleri och potatis. Skiva allt tunt, gärna med skivskivan (ja, vad ska man annars kalla det?) i matberedare. Skölj och skiva purjolöken tunt och hacka vitlöksklyftorna. Varva rotsaker, purjo, vitlök och två deciliter av den rivna osten. Salta och peppra. Slå över matlagningsgrädden och strö över det sista av osten. Grädda i ca 45-50 minuter på 200 graders ugnsvärme. Ser gratängen mörk över mot slutet kan du täcka över den med aluminiumfolie.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vi hälsar och meddelar att vi läser här! Du är duktig och välformulerad! En del av oss läser här med stort nöje och stor behållning! Fortsätt med det!

Anonym sa...

Ett förtydligande: Alltså några av DIN mammas kollegor...


Efter en middag och några glas vin (för många?) igår kväll kom vi in på "matprat" och din blogg kom upp... I trängseln vid datorn blev förra inlägget kanske inte lika välformulerat som vi menar att du är.

Det vi ville säga med det är att vi är mycket impade av din blogg och läser här titt som tätt.

Gitto sa...

mammas kollegor: Åh, jag förstod vad ni menade. Tack så hemskt mycket för de uppmuntrande orden!

Lilla Blå sa...

Åh, va gott det ser ut!! Det spelar ingen roll att du inte är en "modefotograf", det ser ju jättebra ut!! Man nästan känner hur gott det doftar, och smakar!!

Lagers tabberas sa...

Gitto - de bara säger tjong i mig när jag läser. Ibland kan vi bli så köttsugna hemma att det riktigt värker.
Tog det närmaste ur bokhyllan denna griniga söndagsmorgon, "En liten bok om kött och chark" (ISBN 91-32-41394-7).
Wahlströms 1976. En helt knäpp bok, men fick därifrån lusten att köpa en rostbiff någonstans idag och köra långsamt i ugnen till middag.
Nu blir det förmodligen inte så - vi har så mycket rester kvar från veckan. Men visst köttets lust vilar bara.