tisdag, februari 27, 2007

Pizza för ensamma


När det gäller pizza är jag inte mycket för gamla hederliga kombinationer. Allt som är gott ska på pizzan, och gärna så mycket av det som möjligt. Vill ni göra en traditionell pizza så kan ni googla vidare, men vill ni ha en riktigt god, för-mycket-av-allt-pizza som botar alla bakfyllor så kan ni läsa vidare. Och dessutom har jag världens bästa knep för att få en riktigt krispig och fin pizza!

Till råga på allt har Magnus åkt till Älmhult för ännu ett av sina uppdrag som flyttkille/bagare/kaffekokare/alltiallo så jag är helt ensam. Det är helt rätt tillfälle att tröstäta pizza och dricka ett par öl. Och så jag har bränt mig på tummen. Skit också. Buhu.

Bakfyllepizza
2 personer

deg:
3 dl vatten
1/3 paket jäst
1/2 tsk jäst
1 msk olivolja
7 dl vetemjöl

fyllning:
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 tomater
1/2 rödlök
1 paket bacon
3 vitlöksklyftor
2oo g ost (valfri hårdost och gärna lite fetaost)
1 msk oregano
salt och peppar
(ev ananas i jucie - sunkigt men gott!)

Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt och olivolja. Arbeta in mjölet och knåda till en smidig deg. Jäs i en, eller ännu hellre 2 timmar.

Under tiden låter du burktomaterna rinna av i ett durkslag - det blir alldeles för blaskigt annars. Hacka vitlöken, strimla rödlöken, riv osten och klipp baconen i strimlor.

Och nu kommer det smarta tricket: sätt ugnen på 275 grader. Sätt in en plåt i ugnen och låt den bli rikigt het. Ta ett bakplåtspapper och stjälp upp degen på den. Häll de två matskedarna olivolja över degen och gnugga in den - på det viset slipper du använda mjöl till utbakningen. Kavla ut degen över hela bakplåtspappret och låt ligga 10 minuter. Ta sedan ut den heta plåten och stjälp upp degen med bakplåtspappret upp och dra av pappret.På det viset får du en riktigt knaprig och fin botten.

Lägg på tomatkross och alla andra ingredienser. Strö över salt, peppar och oregano och avsluta med ost. Grädda i 275 grader ca 8-10 minuter.

13 kommentarer:

Lagers tabberas sa...

Ursäkta Gitto- pizzan är säkert god, men det är omöjligt att få en pizza fotogenique.

Anonym sa...

Lösning finns tillgänglig.
Lisa har aviserat en framtida kurs i fotografering under ledning av Daniel Hertzell

Louise sa...

Jag tycker fotot är jättebra! det ser super mumsigt ut, man kan ju föreställa sig hur krämig och god den är!

Anonym sa...

pizzan fastnar inte på plåten ? kanske töntig fråga men jag är urdålig på att få till en bra pizzadeg, att få ut den på plåten är alltid det största problemet..

Gitto sa...

lager: Jag håller med, bilden är ruggigt ful. :)

Anonym: jag har dessvärre inte råd, annars hade jag definitivt gått på kursen, verkar ju hur spännande som helst!

louise: tsss, smickrare där!

heléna: Nej, eftersom plåten är riktigt het när du lägger på degen så fastnar den inte, det är det som är så bra. Och så blir den dessutom superkrispig. Och kavlar du ut degen på bakplåtspappret är det bara att vända över den och dra bort pappret sen! Smart va? :)

Sara Rudenmo sa...

Trots den inte allför lockande bilden blev jag väldigt pizzasugen och postade ett pizzarecept på bloggen som jag av någon anledning inte bloggat om förut. Om det inte vore för att onsdagar är våra husmanskostsdagar skulle det antagligen blivit pizza ikväll, istället blir det stuvade makaroner och bön/sojafärsbollar av något slag. Men till helgen kanske, då blir det nog pizza.

Anonym sa...

Din lösnig med pizzadegen påminner mig om ett av de få programmen med Jamie Oliver som jag sett.
Han förberedde pizzabottnarna som du på bakplåtspapper.
Och han förberedde ett flertal.
Lösningen- han lade in dem i frysen vartefter.
Minns jag rätt- någon annan som har sett samma program?
Örjan

Jessica sa...

Stackars tumme :).

Lagers tabberas sa...

Men vad jag menar är inte att just den här,Din, pizzabild ser för djävlig ut, inte alls. Vad jag menar är att pizza, oavsett kurser, studios eller elitfotografer, ALLTID påminner om en sen lördagskväll på tunnelbanegolvet. Pizza

Kinna Jonsson sa...

Vad festligt att du gjort pizza. Jag gjorde också en häromkvällen, plåtad och klar men inte utlagd på bloggen. Var inte riktigt nöjd med bilden och tjockleken på pizzan då min ska vara tunn, tunn. På min var det prinskorv, men i övrigt ganska lik din. ;-)

.m. sa...

Är det verkligen det bästa att kavla ut degen?
Jag har exprimenterat med kylskåpsjäst deg för att lättare kunna platta ut degen med händerna, men utan riktigt gott resultat. Skulle nog behöva en kurs i pizzabottansmekkande utan kavel. Någon som har tips där?

Anonym sa...

Pretty element of content. I just stumbled upon your site and in acceѕѕion capital to claim that I gеt actuаlly loved account
уour wеblog posts. Anyway I will be subscribіng for youг feeds and even I achiеvement you
get гight of entry tο сonstantlу quickly.


Also visit my webpagе hair Removal device

Anonym sa...

Great web site yοu have hеre.
. It's hard to find excellent writing like yours nowadays. I truly appreciate people like you! Take care!!

Here is my blog - Http://Scan60.Com/Userinfo.Php?Uid=7588