fredag, juli 13, 2007

En flott(ig) start på dagen...


Jag vaknade i morse med ett enormt sug efter Egg McMuffin. Magnus var inte svår att få in på samma frukostspår eftersom ordet bacon på Magnus fungerar exakt som klockan på de Pavlovska hundarna. Alltså satte jag genast igång med en sats engelska muffins.

Det här receptet är baserat på Delias recept, men jag har ändrat mjöl/vätskeproportionerna lite, eftersom det svenska mjölet verkar vara glutenrikare än det engelska (eller så är det fel på min våg). Underbart gott blir det i alla fall.

Engelska muffins
10-14 st

2,5 dl lättmjölk
25 gram jäst
1 tsk socker
1 tsk salt
425 g vetemjöl
ev majsmjöl
olja till stekning

Ljumma mjölken i en kastrull. Smula ned jästen i en bunke och blanda den med lite av mjölken. Blanda ned resten av mjölken och sockret. Tillsätt salt och vetemjölet och blanda ihop till en fast deg. Är degen på tok för hård, tillsätt lite vatten - är den för lös så tillsätt en nypa mjöl till.

Knåda degen väl på ett lätt mjölat bakbord och forma den till en boll. Lägg degen i en fryspåse, förslut den och låt jäsa 50 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut den till 1 centimeters tjocklek. Ta ut rundlar med hjälp av ett kakmått eller ett glas (Delia rekommenderar 7,5 cm i diameter, men det fungerar givetvis med mindre mått också). Du får kavla ut degen på nytt ett par gånger för att ta vara på hela degen. Lägg rundlarna på ett lätt mjölat bakplåtspapper (majsmjöl fungerar allra bäst), strö över lite mer mjöl och låt jäsa 30 minuter.

Stek muffinsen i en tjockbottnad stekpanna på låg värme 6-7 minuter på varje sida. Låt svalna på galler.

Dela din muffins genom att lirka upp den med en gaffel och rosta den sedan lätt. Servera antingen med smör och marmelad, eller gör en Egg McMuffin...

Rosta som sagt muffinsen och bre den med ordentligt med smör. Stek lite bacon i skivor samt ett ägg per smörgås. Är man anal av sig kan man knäcka ned äggen i ett runt kakmått för att få perfekt runda ägg som passar till muffinsen, men det är överkurs till vardags. Lägg på bacon, det stekta ägget samt en skiva god ost. Mal över lite svartpeppar och lägg på topplocket igen. Bättre frukost finns inte...

3 kommentarer:

Jessika sa...

Och så går man upp lite till i vikt :).
Men Magnus behöver det nog låter det som.

Peter Lindberg sa...

Länken till Delias recept är lite knasig.

Anonym sa...

awesome blog, do you have twitter or facebook? i will bookmark this page thanks. lina holzbauer