torsdag, juli 19, 2007

Raggningskakor!


Idag har jag varit ledig och ägnat mig åt väsentliga saker som att sola solarium, shoppa smink, läsa Borta med vinden och dricka rosévin. Men jag har även tvättat och bakat, så jag tycker att min slapphet är förlåten.

Och bakningen, ja... Jag vet inte var gränsen går mellan kakor och godis, men klart är i alla fall att de här små kakorna tangerar denna gräns... Men underbara är de, i alla fall om man gillar jordnötssmör och nougat. Men jag rekommenderar dig att lägga band på dig och bara äta en eller två åt gången. Annars blir man - som servitrisen M förra året - så sockerchockad att man knappt kan stå på benen.

Historien bakom de här kakorna är enkel. Jag var störtförälskad i Magnus förra juni (och är förstås fortfarande) och orkade inte hålla på att tassa som katten kring het gröt för att få fatt i honom. Alltså uppvaktade jag honom intensivt nog för att till och med han skulle förstå vad som var i görningen: jag gav honom blandskivor, inte så värst förstulna blickar och hembakta kakor i mängder. De här skapades en kväll när jag inventerade skafferiet och insåg att det inte fanns så värst mycket ingredienser kvar. Alltså tog jag sats i ett vanligt kokostoppsrecept och började jamma loss. Och det måtte ha fungerat, för bara två dagar senare var vi ett par.

Jordnötstoppar med nougat
25 st
50 g smör
1 1/2 dl jordnötssmör
200 g (1 paket) kokosflingor
1 1/2 dl socker
2 ägg
100 g nougat

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret tillsammans med jordnötssmöret i en kastrull. Blanda ned kokosflingorna och sockret. Blanda sedan ned äggen, ett i taget. Låt svälla 15 minuter.

Klicka eller spritsa ut kakorna i små toppar på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter och låt sedan svalna.

Smält nougaten i vattenbad. Doppa kakorna till hälften (över eller underdel är egalt - doppa hela om du känner för det!) i den smälta nougaten. Lägg på bakplåtspapper att stelna.

Bjud någon du är intresserad av på kakorna och se denne falla som en fura. I annat fall är ni säkert ändå inte rätt för varandra!

7 kommentarer:

Storjägarn´ sa...

Vilket bra recept. Ska testa det även om jag inte ska flirta med någon den närmaste tiden.
Verkar vara ett bra JUL-godis :-)

Sara sa...

Åh gud så gott. Sambon får agera ivrig försökskanin :)

Ormen sa...

En skön/lat dag är dig väl unnat, borde inte kakorna heta Magnustoppar? :)

Örjan sa...

Skicka till Brazilian Linda under hennes rubrik "Lördagsgodis".

Hon har denna vecka kokos som obligatorisk ingrediens.

Örjan

Brazilian Linda sa...

Tack Örjan och tack Gitto för att du delar med dig!

Anonym sa...

Som kille säger jag mums. Och jag tar gärna ett glas rosévin.
Jonne
http://drinkmixen.se

Vovva sa...

anonym sa: "Som kille säger jag mums."

Som kvinna säger jag: Wow, det låter som en fullträff. Den ska jag testa, både på mig själv och på ..... ;)