måndag, juli 30, 2007

Lata pizzadagar

I den mån jag har lagat mat den senaste tiden har det blivit pizza i någon form... Varför? Det är enkelt, går snabbt att laga och den feta osten ligger som ett förlåtande täcke över vad man nu har hemma som går att slänga på en bit utkavlad deg.

Några allmänna pizzaråd först:

  • Gör en stor sats pizzadeg. Den håller sig i alla fall tre dagar i kylen (och blir bara godare med tiden!).
  • Vill du inte stoppa degen i kylen går det bra att kavla ut den, svepa in degplattan i plastfolie och stoppa den i frysen. Bara att plocka fram, slänga på ingredienserna och grädda som vanligt.
  • Gör inte degen för fast, då är den svår att kavla ut.
  • Skippa allt mjöl vid utkavlingen. Droppa i stället någon tesked olja på bakbordet och smeta in kaveln med lite extra olja. På så sätt slipper du mjölklumpar under pizzan, och degen fastnar aldrig på bakbordet. Dessutom blir degen extra knaprig!
  • Använd alltid en förvärmd plåt. Sätt in plåten samtidigt som du sätter på ugnen, och ta ut den när nu kavlat ut pizzorna. Lägg den utkavlade degen direkt på plåten, släng sedan på ingredienserna och skjut in det hela snabbt i ugnen igen. På det viset får du en underbart krispig botten.
  • Se till att ingredienserna är någorlunda torra. Alla ingredienser som släpper mycket vätska vid tillagning måste behandlas för minsta möjliga vätskeförlust när de väl ligger på pizzan. Ska du ha champinjoner på: förstek dem så att vätskan släpper. Aubergine eller zucchini: salta, låt stå en halvtimme och torka sedan av vätskan som bildas. Grilla eventuellt innan de läggs på pizzan. Se till att tomatsåsen är koncentrerad och absolut inte blaskig. Ha bara på så mycket tomatsås att det nätt och jämt skyler botten - hellre lite för lite än för mycket! Vätska är pizzans fiende.
  • Använd inte för mycket ost - då blir det bara kletigt, och alla de underbara råvaror du använt dig av dränks i det jolmiga fettlagret. Använd hellre mindre av en smakrikare och dyrare ost!
  • Våga experimentera! Tomatsåsen kan ersättas av pesto, ajvar, creme fraiche, eller någon annan spännande röra. Varför inte körsbärsmarmelad och chevre (en märklig besatthet hos mig)? Nästan allt går att slänga på en pizza, men experimentera inte med för många saker på samma gång. Kom ihåg att varje ingrediens verkligen ska tillföra någonting till helheten.
  • Begränsa inte kryddningen till torkad pizzakrydda, utan släng hellre på hackade färska örter efter gräddningen. Anpassa kryddningen till fyllningen! Släng dessutom gärna på lite ruccola eller annan smakrik sallat på pizzan för extra smak!
  • Testa såsen till pizzan! Lite vitlökssås, en god pesto eller en senapsvinägrette kan förhöja smaken ytterligare, såvida du inte dränker pizzan helt. Ibland kan det räcka med några droppar god olivolja på.
Scans nya merguez piquante, ajvar, färsk rödlök, tomat och chevre samt färsk oregano var en minst sagt njutbar kombination.

Vad göra med pizzadeg och inget att ha på? Jag erinrade mig en mycket gammal DN-artikel om argentinsk (eller var det chilensk?) pizza med rivna morötter och dito zucchini som serverades med vitlökssås. Eftersom zucchini saknades kompletterade jag med strimlad lök och gröna oliver. Vitlökssåsen är gjord på hälften tjock och hälfen naturell treprocenting yoghurt, en vitlöksklyfta, en aning honung samt svartpeppar. Både jag och Magnus blev positivt överraskade - den här pizzan kommer vi garanterat göra igen!

Vad-som-kan-köpas-i-närbutiken-pizza: färdig tomatsås, röd lök, grön paprika, bacon och grönmögelost. Mycket njutbart, om än ganska salt...

1 kommentar:

Anonym sa...

Vill ett bra ha pizzadegsrecept!