lördag, juli 14, 2007

Söndag i stadsparken

En picknick i parken kräver rätt läge. Med utsikt mot hängboken jag lekte under som barn kan man inte gå fel. Dess skyddande lövverk är även en utmärkt toalett, även om jag den här gången föredrog det rinnande vattnet hos grannen konstmuséet...

Vi började med en lätt frukost på franskbröd, körsbärsmarmelad, ritzkex, två sorters melon, kittost, chevré och breasola. Föga förvånande var vi för mätta för att äta lunch innan klockan 15.

Men lunch blev det: vitvinsmarinerad kycklingfilé med soltorkade tomater och en ljuvlig färskpotatissallad. Recept hittar du längst ned i inlägget.

Mitt i lunchen dök det slumrande grannparets lurviga gatukorsningsvalp upp. Den ville väldigt gärna smaka, trots att dess tultande gångstil avslöjade att det nog borde vankas bröstmjök ett par veckor till...
Men vem kan motstå en sådan här hungrig blick? Givetvis fick han en bit kyckling, trots att han verkade mest sugen på melonbitarna.

Magnus ligger utslagen efter lunchen och fotograferar lövverket ovanför. Och vackra bilder blev det...


Jag strövade i stället iväg och fotograferade svanar.
Ungarna var söta på bild, men hade redan lärt sig att snäsa av främlingar, precis som sina föräldrar...

...så snart tog svanfamiljen sitt pick och pack och simmade iväg mot Kalmar slott i stället.

Vitvinsmarinerad kycklingfilé
2 personer

2 kycklingfiléer (ca 350 g)
smör till stekning
1/2 dl vitt vin
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk honung
5 soltorkade tomater (blötlagda eller inlagda i olja)
1 msk hackad färsk oregano (eller 1 tsk torkad)
2 msk olivolja
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 150 grader. Bryn kycklingfiléerna runt om i smör i en stekpanna. Lägg dem i en ugnsform, pytsa in dem i ugnen och stek till en innertemperatur på 70 grader (använd stektermometer!). Blanda övriga ingredienser i en bunke. Skär kycklingfilén i skivor och blanda ned den. Låt marinera över natten.

Färskpotatissallad
4 personer

600 g färskpotatis
6 salladslökar
1 msk dijonsenap
1 tsk äppelcidervinäger
1 äggula
1/2 dl kallpressad rapsolja
1 1/2 tjock yoghurt
salt, vitpeppar
1/2 dl hackad persilja

Skrubba och koka potatisen mjuk. Låt svalna och skär den i mindre bitar. Strimla salladslöken.

Blanda senap, vinäger och ägg och rör försiktigt ned oljan. Blanda ned yoghurten, smaka av med salt och vitpeppar och rör till sist ned persiljan.

Vänd ned potatis och salladslök. Låt gärna mogna över natten.

3 kommentarer:

Jessica sa...

Erkänn, du VILL(E) ha en av de där siameskattungarna ;)?! Så nu stirrar du på hundvalpar och sånt, men den var väldigt söt.

natz sa...

vad mysigt ni såg ut att ha det, och massa god mat! och den lille vovven ser ju bara helt bedårande ut.

Anonym sa...

Söta svanar, hängbok är fint.