torsdag, juli 26, 2007

"Den bildade medelklassen, det är jag det!"

Haha, någon har hittat min blogg genom en sökning på den bildade medelklassen. Och fascinerande nog är det i den klassen jag stolt anser mig höra hemma i, trots att jag aldrig haft ett intellektuellt arbete i hela mitt liv och trots att jag är uppväxt bland kor, får och grisar på norra Öland. Märkligt egentligen, vad man kan uppfostras till! Hade mina föräldrar varit övervintrande nazister hade jag säkert gått runt med armbindel och heilat av glatta livet!

Fast å andra sidan är min far - med sin uppväxt på Strandvägen, Sthlm - övertygad överklass. Fast de enda gånger han i vår barndom utnyttjade sin överklassrätt var när han slickade tallriken efter middagen när vi var små - någonting vi absolut inte fick göra. "Jag vet vad man får göra och inte får, därför kan jag strunta i det!" sa min far glatt, med samma paradoxala retorik som han hade tjockt med äkta smör på Kung Oscars pepparkakor eftersom han "offrade sig för oss genom att äta upp det onyttiga smöret" som garanterat skulle förstöra våra kolestorolvärden.

Fast bildad medelklass blev vi ändå, trots min far. Och om han han visste hur en unga överklassen lever om nu för tiden (han läser inte kvällstidningar utan bara SvD, och är därmed förskonad från eventuella uppdateringar om de högre ståndens Stureplansfasoner) skulle han kort och gott avfärda dem som strebers, oavsett börd.

4 kommentarer:

Jessika sa...

När jag gick i skolan så skulle vi någon gång göra en uppgift som var en sorts gör ett släktträd och redogör muntligt för det. Och de andra redogjorde för familjer där folk levt fattigt som tusan och jag då, en helt annan bakgrund. Kändes mycket malplacerat.
Men nog lever klasssamhället.

Markus Hillborg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Markus H sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Markus H sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.