söndag, maj 20, 2007

Retrotema: Tillbaks till barndomen

Jag har ett bra tag umgåtts med tanken på att laga lite retromat. Retro som i sent sjuttiotal och tidigt åttiotal, då ansjovisfiléer härskade oinskränkt på varma mackor, då kassler hette kasseler och frotterade sig med chilisås och ananas och då legymgrönsaker betydde en fryst blandning av ärtor, majs och paprika. Då pimientooliverna var höjden av raffinerat garnityr och det räckte med lite soja och ananas i en rätt för att den skulle kunna få prefixet "kina-".

Kanske överdriver jag. Kanske är jag orättvis. Men faktum är att jag hyser en djup kärlek till denna min tidiga barndoms mat, en kärlek som närts av min växande samling Köksalmanack och gamla kokböcker. Och igår köpte jag till Magnus för fem kronor boken Kom in på en öl och en smörgås som på sent sjuttiotal gavs ut av Pripps. Den är helt underbar. Smörgåsar, grillspett och lättare rätter blandat med ölromantik och texter av storheter som Slas, Marianne Höök och med en singel av Olle Adophson (som tyvärr saknades i boken jag köpte).

Alltså, retromat. Jag har ansträngt mig för att få fotografierna så retrofula som möjligt och har försökt lirka dit de rätta guldova tonerna i Photoshop och givetvis serverar jag maten på mina Grön Anna-tallrikar. Lyssna med fördel på Tommy Körberg från sent sjuttiotal under tiden maten inmundigas. Alternativt Xanadu-soundtracket med Olivia Newton-John och ELO - då infinner sig garanterat den rätta stämningen...

Till lunch blev det givetvis varma smörgåsar, denna underbara pizzaförvrängning! Den ena följer receptet från Kom in på en öl och en smörgås:
"Falsk pizza". Den äkta är godare. (Se kokboken!) Vad gör man när resurserna är begränsade? Så här: Skär småfranska i halvor, rosta, bred med smör och ketchup. Garnera med ansjovis och ostgratinera.

Gott? Tja... Ansjovisen har en rätt genomträngande smak och kommer kanske inte riktigt till sin rätt på en pizza. Men är det sjuttiotal så är det!

Den andra frallhalvan blev till en klassisk Hawaii-macka. Smör, chilisås, en tunn skiva kasseler (Kasseler! Jag älskar det ordet och har sagt det säkert 50 gånger idag) samt en skiva ananas. Även det ostgratinerat. Gott! (Det omdömet kommer kanske inte som någon överraskning för de av er som är bekanta med min faiblesse för ananaspizza)

Till middag då? Jo, nu plockades det stora artilleriet fram! Till förrätt blev det gratinerat franskbröd, vilket - om man får tro både Köksalmanack och Kom in på en öl och en smörgås var omåttligt populärt.

Receptet ur Kom in på en öl och en smörgås lyder som följer:

Först skär ni 2 hg rökt skinka i små, små tärningar och blandar dem med finhackad ättiksgurka, 3 msk finklippt persilja och 1 dl majonäs.
Sedan skär ni brödet i skivor men så att det håller ihop i botten. Blandningen brer ni ut mellan varannan skiva så att man kan skära dubbelsmörgåsar. Därefter slår ni in brödet i folie, sätter in det i medelvarm ugn fär det får stå i 15-2o minuter. Tag en klunk öl medan ni väntar. Till sist skär ni upp brödet i varma dubbelsmörgåsar. Ge alla varsin servett så att de kan hålla smörgåsen i den ena handen och ölglaset i den andra.

Jag tyckte det var rätt äckligt - men Magnus tuggade i sig med gusto.

Och sedan var det dags för kasselern igen. Spett med kassler, grön paprika och ananas penslades med en vinägrettsås och stektes i ugn på hög värme. Receptet hämtades från samma källa som övriga... Till? Sås på gräddfil och chilisås smaksatt med en skvätt av ananasspadet - vad annars? Samt en grönsallad. Hade jag varit riktigt retro hade jag förstås kokt Uncle Bens och blandat med frysta ärtor, majs och paprika, men så mycket mat orkade vi inte efter det gratinerade brödet.

Och äntligen en fullträff! Både jag och Magnus åt och suckade förtjust åt svunna tider.

10 kommentarer:

Jessika sa...

Jag har alltid tyckt att kassler oavsett stavning är rätt äckligt.

e sa...

Retro är underbart. När jag läser om all härlig retromat så kommer jag att tänka på Aromat. Det är ju en helt fantastisk retrokrydda. Finns den fortfarande?

Jens sa...

Dina bilder är fortfarande för snygga för att kunna vara sjuttiotal!

E:
Klart att det finns, funkar til allt!

Lagers tabberas sa...

Jag har ju fömånen att få minnas både dee tidiga 50 talet, växa upp på 60 talet och vara något sånär vuxen under 70 och 80 talet ända tills nu, det 21a århundradet. Alla tiotal år har sin charm.
Tack vare vidsynta föräldrar kunde jag som åttaåring få äta "äkta" Nasigorëng". Farsan köpte kryddblandning och ett helt ready-to-made kit i en asiatisk tehandel på Östermalm. Och det var hett kryddat och det var alldeles underbara smaker.
Härom dagen gjorde jag pizza-varma-mackor-från Hylands-hörnatiden.

Lisa sa...

Hördu, du missade en chans att skriva kasseler - "spett med kassler"!

Lisa sa...

Jag var på en Butler-revival för länge sedan. Äckligast var avokado med gorgonzola, burkmajo och räkor. Bäst var päronhalvor med After Eight. Det ÄR faktiskt ganska mumsigt på ett perverst vis.

Kinna sa...

Vilken orgie du verkar haft. Ganska kul!! =)

Lillis sa...

Usch, den där risrätten du tänkte göra låter som "risotton" vi fick ibland till lunch i skolan. Ris med skinka och upptinad majs, ärtor och paprikabitar från fryst grönsaksblandning. Jag tyckte om en del vi fick i skolan men inte det, yuck....

Gunilla sa...

Jag håller med Jens om att dina bilder är för snygga. De förstör alltsammans, de är inte tillräckligt retro! Men titeln "Kom in på en öl och en smörgås" är ju helt underbar – kan du inte scanna in omslaget så att vi får se...

matsa@infokomp.se sa...

Ha ha vad kul Margit! Jag vet att ditt inlägg är gammalt men min kommentar ny. kom in på en öl... är en fantastisk kampskrift. Vi är ett par familjer som flera gånger per år spenderar ett par dagar på mitt lantställe där boken finns. vi tar alltid fram den och skrattar/smackar gott åt den. I min version finns till och med "bonusmaterialet" med. Beppes lustigheter tror jag det heter... Känns betryggande att du tagit det hela ett steg längre och verkligen lagat den ohyggligt groteska formfranskan. Själv kan jag bara skryta med att ha gjort några av böcklingrecepten... bara dem är värda ett blogginlägg. tips från mig: fogtdals matlexikon. I denna NE stora volym finns sillpirog. Vågar inte prova men du kanske kan?
Mats