Med smak av sumak
Jag har orerat förr om min kärlek till lamm, men det tål att sägas igen. Lamm borde vi äta mer av! Så här års gör man bäst i att köpa Nya Zeeländskt lamm, eftersom det är resurssnålare än att föda upp lamm i uppvärmda lador under vårvintern, trots den långa båtfrakten.
Sumak är bäret från en buske som växer i Mellanöstern och medelhavsregionen. Den är släkt med både murgröna, giftek och giftsumak och har på grund av sitt tannininnehåll använts för att garva skinn (för övrigt kommer ordet tannin från det engelska ordet tanning, vilket betyder just garvning). Det har en sur och fruktig smak och passar riktigt bra till lamm, eftersom sumaksyrligheten balanserar den typiska, lite skarpa smak som lammfett ibland kan ha.
Jag bakade mina egna wraps till den här kebaben, men det funkar bra med tunnbröd eller vetetortillas om man inte orkar stå och kavla bröd innan maten. Annars är det bara att göra en vanlig vetebrödsdeg (gärna med lite olivolja i), kavla ut till tunna kakor och grädda i stekpanna någon minut på varje sida. Det tar tid, men är helt klart värt det extra arbetet!
Sumakkryddad lammfärskebab
4 personer
500 g lammfärs
2 finhackade vitlöksklyftor
3 msk sumak
1 tsk kryddpeppar
1 tsk spiskummin
1 hackad röd chili
1 tsk salt
olivolja till stekning
Blanda färsen ordentligt med kryddorna och låt vila i kylen en halvtimme. Forma med oljade händer färsen till små avlånga korvar, 14 - 16 st. Stek i olivolja på medelhög värme ett par minuter på varje sida. Strö gärna lite extra sumak över den färdiga kebaben.
Servera i wraps med sallad, rödlök, tomat, saltgurka och myntayoghurt (2 dl tjock yoghurt blandat med 1 tsk torkad mynta samt lite salt).
3 kommentarer:
Oh, vad jag blir hungrig!
Så hr år är det bäst att köpa svenskt fryst lamm om det finns. Jag har inlett en lammbojkott för att frossa i höst och fylla frysen.
Var har du fått tag på det brödet? Bakat själv?
lisa: Visst har du rätt, felformulerat av mig. Självklart bäst att köpa fryst svensk lammfärs, men det är nästintill omöjligt att hitta i butikerna där jag bor. Det fanns liksom inte ens på radarn. :)
jara: Jepp, det står någonstans i texten tror jag. Bara en vanlig vetebrödsdeg som jag kavlade ut i tunna kakor och stekte i torr panna någon minut på varje sida. Pilligt men supergott!
Skicka en kommentar