torsdag, maj 03, 2007

Ramslöksfest!

Vad gör man då med ramslöken man fått? Någonting alldeles extra givetvis - här har ju mer eller mindre lagts upp för vardagsfest! Det här är lättlagad mat, trots de många ingredienserna. Allt utom lammentrecoten kan, och bör göras färdigt tidigare. Gör tomaterna under dagen, potatisen strax innan du börjar med lammentrecoten och låt sedan potatis och tomater stå med i ugnen när du steker lammentrecoten.

Och har du tillgång till ramslök måste du lova att du testar den här pestoliknande såsen, den var helt underbar. Mild och smakrik på samma gång, och med en härligt grön vitlökston.

Grillad lammentrecote
3 personer

400 g lammentrecote
1 msk olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 100 grader. Ta upp entrecoten, torka den runt om och pensla den med lite olivolja. Strö över flingsalt och svartpeppar och grilla den runtom i en riktigt het grillpanna tills den får fin färg. Stick in en stektermometer rätt in i den tjockaste änden och sätt hela grillpannan i ugnen. Ta ut köttet när temperaturen nått 62 grader. Låt vila 10 minuter och skär sedan upp i skivor.

Ugnsbakade potatishalvor
3 personer

7 medelstora potatisar
1/2 dl olivolja
nymalen svartpeppar
flingsalt

Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen och dela den i halvor. Pensla både under och översida med olivolja och ställ potatisen med snittytan upp i en ugnsform. Strö över peppar och flingsalt. Baka potatisen i ca 30 minuter.

Ramslökspesto
3 personer

100 g späda ramslöksblad
1 dl rostade pumpafrön
75 g getfärskost eller chevré
3 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar

Kör ramslök och pumpafrön till en finhackad röra i matberedaren. Tillsätt getosten och olivoljan och kör ihop till en kräm. Smaka av med salt och svartpeppar.

Långrostade körsbärstomater
3 personer

1 ask kvistkörsbärstomater
1 msk olivolja
1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 125 grader. Ringla lite olivolja i botten av en ugnsform och placera tomaterna (med kvist och allt) i formen. Strö över saltet. Rosta i ugn i ca 2 timmar och 30 minuter eller tills tomaterna börjar bli skrynkliga.

6 kommentarer:

Anna-Eva sa...

usch så fasansfullt gott det såg ut!!! Och så kom jag ju på att det är kajp som växer vilt hos mig, inte ramslök. Ramslök har jag nog faktiskt aldrig smakat.

Oskar sa...

Du är bannemig helt otrolig!

Annica sa...

Gud, så gott det ser ut, den peston kommer jag definitivt att testa!

Max sa...

Jag vet inte om det är för att jag inte ätit frukost än, men allt det här ser så gott ut att jag börjar dreggla. Jag måste ha mat!

sara r sa...

Åh, jag vill också ha ramslökspesto! Jag brukade köpa färdig ramslökspesto när jag bodde i Tyskland. Mums.

Sanna sa...

Jisses vad det ser ut och låter gott. Fast ramslök har jag aldrig hört talas om innan jag läste om det här.