tisdag, maj 22, 2007

GäddfiskeHossmoån utanför Kalmar, klockan halv sex på morgonen. Innan dess hade jag och Wille fiskat mört vid järnvägsstationen. Syrrans kompis Emelie hade grävt mask. Jag och Claudia hade gjort smörgåsar. Emelie hade bakat rulltårta och bryggt kaffe. Wille hade med sig hobnobs.

Efter en del initialt krångel (trä spöt fel och upptäcka det efter att man krånglat dit flöte och blytyngder och sånt) satte vi igång med gäddmetet. Claudia metade abborre. Hon han inte mer än doppa spöt i vattnet förrän det nappade. "Neeej!" vrålade hon, "inte än! Jag är inte förberedd!"

Så här stor var den! Claudia fick fem abborrar på lika många timmar. Jag fick en liten, men var lika glad ändå. Wille fick två gäddor, men eftersom han hade glömt håven och det var brant strandkant lyckades båda smita.

Helt plötsligt ropar Emelie, som tyst stått och kastat spö en bit bort. "Hjälp, jag tror jag har nåt på kroken! Vad gör jag?!"

Och minsann, det blev faktiskt tre kilo gädda åt Emelie. Fast hon vägrade att hålla i den innan den var död. Wille var, som framgår av bilden, överlycklig!

Jag fick en av Claudias abborrar (resten skulle hon ge till katten, den dumma flundran), eftersom hon inte ville rensa dem. Den har filéats och byxats. Det blev inte mycket kvar (jag erkänner mer än gärna att jag är urusel på allt vad fiskhantering gäller), men det kommer att bli så gott.

Och kanske, kanske ska vi ut och fiska igen i kväll.

6 kommentarer:

Märet sa...

Åååh, vilka vackra bilder! Och vad gott det ska bli med abborre, för dig alltså. Jo, lite avundsjuk är man. Men jag får väl masa mig upp någon tidig morgon alldeles själv och doppa snören i vattnet och se vad det ger. Eller, jag kan nog hoppa över själva metandet. Får aldrig napp. Aldrig.

izza sa...

Jag håller med märet, jag har heller aldrig fått napp. En kompis har tagit med mig ut några gånger och sagt att det alltid nappar i deras sjö. Men det har visats sig att så fort jag är med så gör det inte det. Så var glad över att ni inte hade med mig ;)

Lilla B sa...

Så vackr bilder från ån. Den översta bilden kan man drunkna i...

Andreas sa...

Ok Gits, nu har du snittsen. Det blir gäddfiske på norra udden i sommar. Båten är sjösatt och rekordet ligger på 10 kilo. I värsta fall dricker vi vit bourgogne och skrattar åt badgästerna. I bästa tar vi gammelgäddan och en eller annan torsk som vi skickar tillbaka. Piggvar på grillspett är gott, men då måste vi bryta mot lagen och ta dem på ljuster. Vi kanske röker en flundra istället.

Hannele sa...

Underbara bilder, gädda äter jag inte varje dag..

anders sa...

...om det nu skulle bli fler gäddor så har jag tips. fiskade häromdagen och fick både gädda och abborre. min kompis, den italienska kocken, stekte stora bitar i olja, citron, charlotten- och vitlök, kapris och en specialpeppar. syndigt gott. till det enkel sallad - gurka i matyoggi...