fredag, maj 11, 2007

Fantasilös inventering

Jag har drabbats av akut inspirationsbrist. Efter pizzaspektaklet igår har jag ingen som helst idé om vad vi ska äta idag. Det här händer inte mig ofta, som ni kanske vet. Men när det händer drabbar paniken mig med sin fulla kraft.

Jag har bland annat (att rabbla upp allt jag har gömt i skafferierna är inte möjligt, och än mindre eftersträvansvärt, eftersom det bland annat inkluderar mögliga citroner och en avocado från i mars längst in i kylen):

I kylen:
bacon (den vanliga billighetsvarianten, jägarbacon samt någon slags tjockskuren variant som kallas baconbitar och egentligen är skivat sidfläsk)
25 ägg
en bit pizzadeg från igår
säkert 700 g smör
200 g margarin sen Dackes tid
massa potatis (mest påsar med två kvar i varje)
morötter och en palsternacka
några svartrötter
en flaska Magnus goda senapsdressing
ungefär 5 blad sallad och 10 rädiseskivor
gul, röd, schalotten- och vitlök
ajvar
3 sorters inlagd gurka (polsk dill-, dansk asie- och turkisk salt-)
röd- och svartvinbärsgelé
svartvinbärssylt
krusbärsmarmelad
rosenbladsmarmelad
körsbärsmarmelad
hallonsylt
kaprisbär
en halväten burk tjeckisk rödkål med äpple (öppnad i november, men fascinerande nog luktar den fortfarande underbart fräscht - jag har inte vågat smaka dock!)
soltorkade tomater
leverpastej
fefferoni
inlagd minilotusrot
thailändsk fermenterad räkpasta (Magnus börjar hulka bara jag öppnar burken)
iranska grönsakspickles (som bara smakar surt)
jäst
älgsalami
kallrökt oxfilé
bosnisk korv
philadelfiaost
hemgjord lökmarmelad
typ 5 sorters senap

I frysen:
en gammal halv helstekt entrecote
en hel anka (men den tinar inte tills i kväll)
hemkokad räkbuljong
två kilo räkskal som ska bli mer räkbuljong
hemkokad köttbuljong
nässelavkok
nässlor
någon slags fiskfiléer (alaska pollock tror jag, de är köpta på netto och smakar harmlöst av ingenting)
oxbringa (tinar inte heller i tid)
mushy peas
bondbönor
diverse burkar jag inte vågar öppna (jag tror att någon innehåller jättegod lammgryta, men jag orkar inte öppna och gissa)
1 kilo salt sill från innan jul (garanterat förstörd vid det här laget - eller vad tror ni?)
massor av påsar av ganska äcklig hemgjord äppelchutney från i höstas (det gudomliga staffet är hårt när man envisas med att palla och tillaga äpplena på fyllan)
1 påse med ca 15 frysta, kokta vita bönor
1 paket fryst dill
1 paket fryst basilika

I skafferiet:
Rågsikt
vetemjöl
vetemjöl special
2 dl dinkelsikt
japanskt klibbigt ris
persiska nudlar
mängder av japansk pulversoppa
sardiner i tomatsås (jag avskyr dem, men jag äter dem när jag är ensam hemma)
bulgur
5 cl amaretto (nej, inte ens jag har lyckats dricka det rent!)
cashewnötter
tarhonya
ett paket tjeckisk knödelmix (jag har inte lyckats dechiffrera informationen på baksidan om hur den ska tillagas... Tjeckiskspråkiga - hör av er!)
sött (sirap, socker, brödsirap, vaniljsocker, gullvivesocker, glukossirap)
bakpulver, bikarbonat, hjorthornssalt
nötcreme
pumpakärnor
popcorn
pärlgryn
2 msk majsmjöl
1 oöppnat paket sojamjöl (jag kommer nog aldrig öppna det heller)
gröna linser
bondbönor
gula linser
solrosfrö
sesamfrö
torkad shiitake
torkad lime (som jag fick av rara Jens Linder men inte använt än. En konstant källa till dåligt samvete)
glasnudlar
torkad wakame i form av pokemonfigurer
ströbröd (vanligt jäkla ströbröd - det finns inte panko i Kalmar!)

I kryddhyllan:
svart kardemumma
5 sorters peppar (två svarta, två vita, en långpeppar)
spiskummin
koriander
havssalt
vanligt jäkla salt
rosmarin
oregano
mejram
cayennepeppar
kanel
timjan
gurkmeja
curry
svarta vallmofrön
enbär
kummin
paprikapulver
torkad thaichili

På köksbänken:
1 kruka dill
sweet chilisås
tabasco
arabisk chilisås (som tabasco fast godare, vilket förklarar varför den nästan är slut)
maltvinäger
rödvinsvinäger
äppelcidervinäger
rapsolja
olivolja
mirin
mörk kinesisk soya
ljus japansk soya
granatäppelkoncentrat
rosenvatten
apelsinblomsvatten
en tom whiskyflaska (den har inte gått upp på den legendariska hyllan som finns i min banner)

I övrigt:
10 kilo basmatiris (under min bokbänk)
knäckebröd (över kylen)
chips (i chipsskåpet)
en halv ask Paradis (i chipsskåpet)
3 kexchoklad (i chipsskåpet)
rostade melonkärnor (gissa var? Men snacks måste stoppas undan, annars äter man det hela tiden!)
färsk rosmarin (i fönstret)
5 apelsiner på dekis (i fruktskålen)

Ja, ni fattar va: jag har INGENTING att laga mat på! Skämt å sido är det läskigt när man inser hur mycket mat man har och hur lite fantasi man har att komplettera ingredienslistan med. Förslag mottages med glädje.

7 kommentarer:

Anna-Eva sa...

Jag skulle rekomendera mushy peas med fermenterad räkpasta, rosenvatten och chips. Kanske lite persiska nudlar till det.Nej vad fanken, ta ett glas istället :)

Elin sa...

Oj jäklars, det var inte dåligt!!!
Bjud hem femton vänner och laga småplock tillsammans, låter som att det skulle kunna bli världshistoriens bästa (och internationella) tapas. Perfekt!!

CrimsonAnna sa...

Jag är nyfiken på var du får tag i den svarta kardemumman.

Angående middag, varför inte göra potatis och palsternacka i ugn med örtkryddor och servera det med bacon och älgsalami.

Jessica sa...

Jag är imponerad av inventeringen. Själv skulle jag aldrig orka.

Anonym sa...

Hej hej! Läste lite i din blogg och såg att du hade tjeckisk knödelmix, är det inte då fantastiskt att jag kan tjeckiska och kan dechiffrera den åt dig? Bara skriv nånstans vad som står där så fixar jag resten! :)

Anonym sa...

hade du inte sprit? Det kan ibland vara OK som liten middag.

KrakelSpektakel sa...

Lite linser och ris?