Berusade revben
I söndags jobbade jag på restaurangen. På morgonen hade jag köpt tunna revben på Maxi (i samband med en liten påfyllning av restaurangvarorna). Alltså fick jag marinera revbenen på jobbet. Man tycker ju att det vore lätt med tanke på att jag hade tillgång till ett helt kök, men det krävdes en hel del uppfinningsrikedom och snokande i skafferier och barhyllor. Tyvärr har vår kock en försmak för worcestershiresås och torkad dragon i sin matlagning, något som jag kanske inte uppskattar så vansinnigt. Men bra blev det till slut, framför allt när jag gjort en räd till baren... Varför är det mycket lättare att blanda andras sprit i maten än sin egen? (Obs! retorisk fråga!).
Men sanningen å säga är det inte marinaden som spelar första fiol i den här anrättningen, utan revbenen själva. Det kräver en hel del tid - vår middag var inte färdig förrän midnatt - men genom att steka revbenen på mycket låg värme blir de otroligt saftiga och goda. Förutom revbenen åt vi en snabb tomatbaserad barbequesås (se receptskiss nedan), ris och marinerade majskolvar.
Lågtemperaturstekta revbensspjäll i whiskymarinad
3-4 personer
1000 g tunna revbenspjäll
1 dl tigersås
3 msk mörk soja
1 dl whisky (jag tog Bell's)
2 msk farinsocker
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk malen ingefära
svartpeppar efter smak
Blanda alla ingredienserna till marinaden. Lägg revbenssjällen i en dubbel plastpåse och slå över marinaden. Knyt om påsen och låt marinera ett par timmar, gärna över natten (mitt marinerade ca 10 timmar).
Sätt ugnen på 100 grader. Ta upp revbensspjällen ur marinaden (men släng den inte, se såsen nedan!) och låt droppa av. Lägg revbenen på en lätt oljad plåt och låt stå mitt i ugnen 3 1/2 timme. Vrid sedan upp värmen till 250 grader, flytta upp revbenen och låt dem få fin färg på båda sidor (passa noga så att de inte bränns).
Gott till revbensspjällen är en enkel barbequesås som får puttra under tiden köttet går i ugnen. Fräs helt enkelt en stor hackad lök i lite neutral olja tills den är genomskinlig, blanda i en burk krossade tomater och smaka av med marinad (jag tog större delen av marinaden). Koka ihop en halvtimme. Mixa såsen om du vill ha den slät, själv tycker jag att det är gott med lite tuggmotstånd.
6 kommentarer:
Har läst din blogg ett tag, och det verkar som om du kan hitta på en lyxmiddag ur några grönsaker. Detta beundrar jag mycket, vilket får mig att undra har du bara jättebra fantasi eller har du gått en kockutbildning av något slag?
Hej Gitto! Jag har skrivit ett jättelångt inlägg. Kolla min blogg!
anonym: Jag har ingen som helst utbildning för det jag gör, däremot ett genuint matintresse som gör att jag tänker på mat större delen av min vakna tid. :) Tack för berömmet!
krakel: ska läsa nu!
Åh, det ser underbart ut! Åt chili med konjak i häromdagen, det ger också en god rökig smak, supergott! Men jag måste fråga, vad är tigersås?
Äsch! Min kommentar jag skrev igår försvann visst! Men nu ska vi se! Har kommit ett litet steg mot regnbågslandet nu! *S* Norpade syréner på jobbet, där var dom utslagna men inte här hemma, (3kilometers avstånd) Revbensspjällen såg goda ut! Tigersåsen är ju gudomlig men whiskeyn hoppar jag nog... *S*
Jag undrar ifall min kommentar som jag postade för flera dagar sedan försvann någonstans i internetdjungeln? Suck! Jag har suttit och klurat på vilken restaurang som du arbetar på men kommer inte fram till något. Att din boss heter Magnus säger mig någonting, men tankeverksamheten kommer inte längre än så. Så snälla, för att skona min klurande hjärna: Vart jobbar du? Jag var och lunchade på Helen & Jörgens häromdan (som alltid när jag är i stan på "besök") och dom gör mig aldrig besviken!
Skicka en kommentar