torsdag, maj 10, 2007

Lyckat misstag!

I förrgår bakade jag kavring (helt vanlig kavring, googla fram recept eller använd dig av vilken kokbok som helst). För sent insåg jag att jag bara hade en brödform. Lösningen? Stjälpa ned resten av smeten i en kakform förstås.

Vad som först verkade vara ett flagrant misstag - kakformen var stor och brödet blev alltså rätt platt - visade sig vara ett veritabelt snilledrag! Jag kunde ju göra en smörgåstårta av det. Eftersom jag förknippar kavring med ägg och sill var fyllningen given: hackat ägg, ansjovissill, rödlök, krispig rädisa, gräslök, dill och creme fraiche. Och det blev ruggigt gott! I natt, när jag låg och läste i min stillhet, vaknade plötsligt Magnus, satte sig upp och sa "Det var en väldigt, väldigt god smörgåstårta", varpå han tvärt somnade om.

Allt annat än att bjuda syster Claudia på tårtavsmakning hade varit oförlåtligt och lett till uteslutning ur den Richertska familjen - Claudia älskar verkligen smörgåstårta. Hon läser Ulf Elfvings bok Smörgåstårta som om det vore Bibeln och skulle, misstänker jag, sälja utvalda delar av sin familj (läs mig) för att få en hemleverans räksmörgåstårta på bakfyllan. Hon gjorde som hon alltid gör: åt två stora bitar och gnällde sedan över att hon var mätt. Fast hon gillade den också, och fick med en kvarts tårta hem.

Någonting som för övrigt kan vara bra att veta när man bakar kavring och andra bakverk som innehåller bikarbonat är om man tillsätter solrosfrön så blir de knallgröna. Rätt festligt och alldeles ofarligt, men det tillhör definitivt saker man vill veta innan man skär upp brödet.
Smörgåstårta med sill och ägg
12 bitar

1 kavringsbotten (bakad i rund form, 22 cm i diameter)
1 stor burk ansjovissill (600 g)
6 hårdkokta ägg
1 knippe rädisor
1 rödlök
1 kruka gräslök
1 kruka dill
2,5 dl creme fraiche
nymalen vitpeppar

Till garnering:
3-4 dl creme fraiche
2 hårdkokta ägg
1 knippe rädisor
1 kruka dill

Dela kavringen i 3 bottnar. Grovhacka sill, ägg, rädisor och rödlök. Lägg i en skål. Finhacka dill och gräslök och tillsätt. Blanda om. Blanda allt med creme fraiche - det ska bara binda ihop fyllningen, och absolut inte bli för fuktigt. Smaka av med vitpeppar.

Fördela röran på de två understa kavringsbottnarna. Lägg ihop bottnarna och täck med den översta botten. Bred creme fraiche över hela tårtan och garnera med äggklyftor, rädisor och dill.

7 kommentarer:

Helena sa...

Hej på er!

Jag tänkte höra om någon av er har goda idéer kring studentbuffé? Jag tar studenten i juni och har liiite idétorka!

Ha det fint!

Stellan sa...

Åh, gör inte så här mot mig! Nu måste jag ju göra smörgåstårta - och baka brödet själv. Det går aldrig.

Gitto sa...

Jodå, det går visst! Lycka till Stellan!(psst! Jag har lite kvar i kylen... Tar du dig till Kalmar innan lunch idag kan jag bjuda på lite - längre än så kan jag inte garantera att den står kvar!)

Louise sa...

Jag har likadana fat som du, de turkosa med guldkant! De är så fina, jag har rosa också!
Tårtan verkar verkligen god! Tänk om jag hade haft tid att göra den ikväll!

idaida sa...

Det där var nog det bästa boktipset någonsin. Det är ju den kokbok min kokbokshylla har saknat! Åh, livet leker.

Camilla sa...

Åh, detta låter verkligen urgott! Jag måste verkligen ställa till med kavringsbak...

Space babe sa...

Jag är också smörgåstårtefanatiker. Det serverades på mitt bröllop, tyvärr hade de leverpastej i...

Jag tycker din syrra och jag har en del gemensamt. Snyggt foto på din nya bloggid, förresten!