tisdag, maj 15, 2007

Torrt men gott!

Har man en fullsmockad frys är det inte lönt att ens överväga ett vanligt brödbak - bättre då att satsa på något som håller sig i rumstemperatur. Och eftersom Magnus hade orerat om grissini vid flera tillfällen kände jag att det var dags att skrida till verket.

Ofta använder man ju en vanlig pizzadeg till grissini, men jag tycker det blir absolut bäst om man tillsätter ett ägg till degen. Dels blir den smidigare, dels får de färdiga pinnarna en fylligare smak (dessutom har jag nästan en hel platta ägg i kylen som måste göras av med). Det går bra att göra vanliga, släta grissini, men jag var förstås tvungen att laborera med lite olika smaksättningar. Längt till vänster på bilden är flingsalt och svartpeppar, sedan lite vallmofrön - kanske inte så banbrytande, men gott. De två till höger är lite mer vågade: torkad nori och sesamfrön, samt en blandning av paprikapulver, grovstött kummin och lite, lite cayennepeppar. Helt omöjligt att säga vilken variant som blev godast, men under pistolhot skulle jag nog välja norivarianten...

Grissini
35-40 st

25 g jäst
2 dl vatten
1 ägg
2 msk olivolja
1 tsk salt
7 dl vetemjöl special
uppvispat ägg till pensling samt valfri smaksättning

Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, ägget och oljan och rör om. Tillsätt salt och mjöl och knåda ordentligt till en smidig deg. Låt jäsa 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i två delar och kavla ut, en åt gången, till en kvadratisk deg, ca 20x20 cm). Skär 1 cm breda remsor av degen och rulla till dem lite, så att de får fin form (kom bara ihåg att alla försök att få dem perfekta kommer resultera i vansinne). Lägg remsorna ganska tätt tillsammans på plåt med bakplåtspapper - det bör bli lagom till två plåtar.

Jäs grissinin 30 minuter. Pensla sedan med ägg och strö på eventuell smaksättning. Grädda i ca 30 minuter, eller tills grissinin känns torr (båda plåtarna samtidigt funkar fint om du byter plats på plåtarna efter halva tiden). Låt svalna på galler.

Inga kommentarer: