måndag, maj 21, 2007

Hasselnötsbröd

Det här brödet är baserat på ett valnötsbröd ur Kärlek, oliver och timjan av Anna Bergenström. Men nöden krävde att jag använde hasselnötter i stället, och med en tillsats av rosmarin blev det ett ljuvligt bröd med en lite kryddig ton och underbart knapriga nötbitar i. Och det blir ännu godare rostat med chevréost och lite honung ringlat på.

Hasselnötsbröd med rosmarin
1 litet bröd

150 g hasselnötter
1/4 paket jäst
2 dl vatten
1 tsk salt
1 msk hackad färsk rosmarin
3 msk olivolja
2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl


Hacka hasselnötterna grovt och lägg åt sidan så länge. Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, saltet, rosmarinen och olivoljan. Blanda ned rågsikten, hasselnötshacket och vetemjölet och knåda ordentligt till en jämn deg.

Låt degen jäsa övertäckt en timme. Ta upp på lätt mjölat bakbord, knåda igenom degen lätt och forma den till ett avlångt bröd. Lägg i en lätt oljad brödform och låt jäsa 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla brödet med lite vatten och grädda i 30 minuter. Låt svalna på galler.

1 kommentar:

Sofia sa...

Haha, jag gjorde en variant av det här brödet från samma recept och åt falukorv precis dagen innan dina bloggpostings kom upp - du har alltså börjat utöva telepatisk påverkan över dina läsare. Stort!