tisdag, maj 01, 2007

Den vilda jakten på ramslöken

Jag är hemma hos familjen på Öland och bestämde mig för leta rätt på ramslök. Lättare sagt än gjort visade det sig. En snabb googling visade att det fanns ramslöksbestånd i prästgårdsreservatet i Böda, inte allt för långt från Vedborm. Sagt och gjort cyklade jag iväg i solskenet och kom efter tjogo minuters idogt trampande fram till Böda kyrka. Runt våtmarken i norr skulle det finnas och jag gav mig hoppfullt iväg.

Vad våra vänner på länsstyrelsen glömt att nämna att det förutom sagda våtmark och presumtiva ramslöksbestånd även fanns en kompakt vägg av sly och slån runt den lilla stigen, och en machete modell större hade behövts för att inventera allt annat än den gullvivekantade stigen framför mig. Men jag misströstade inte, och skärskådade vart enda blad på jakt efter mina drömmars lökväxt. Ingenstans fanns den att uppbringa, och då kröp jag praktiskt taget på alla fyra genom vegetationen. Däremot har nog större delen av områdets fästingar fått ett nytt hem på mig, men det lär jag bli varse inom de närmsta dagarna.

Trots den gäckande ramslöken kom jag inte tomhänt hem - jag plockade vild gräslök i massor för att stilla min löklängtan. Den är strävare och mattare i bladen än sin kultiverade syster, men har å andra sidan en starkare löksmak.

Och när jag kom hem stod min mamma med en 3-litersbunke nässelskott i handen. "Åh, jag ska också plocka" sa jag lite avundsjukt. "De är till dig" sa mamma, som redan igår tvivlat starkt på ramslöksplockandet vilket lett till ett smärre gräl. Men allt är förlåtet. Mamma fick rätt, precis som mammor ska ha (fast hon hade fel i sak, ramslök är inte fridlyst utanför Blekinge).

Nu ska jag ut och plocka kirskål för allt vad tygen håller!

9 kommentarer:

Ulrika sa...

Kirskål skall du väl ändå inte ha några problem att hitta hoppas jag, den finns ju överallt :)

Berätta gärna vad du gör med den sedan.

Jessika sa...

Även om du hade hittat ramslök så får man inte plocka det i naturreservat, darling :).

Gitto sa...

jessika: Jag vet... Men jag hade gjort det ändå. Bara ett par blad. :)

Christina sa...

På Kinnekulle växer det ramslök i ett lundliknande område som jag tror kallas Munkängarna.
Jag var där en vår när ramslöken blommade och det var ett hav av små vita blommor och det doftade vitlök så man blev helt vimmelkantig av eufori. Något år senare blev jag bjuden på ramslöksoppa, också på Kinnekulle, och den var så god, så god :-)
Om jag har fattat det rätt så säljs ramslöken i t ex Tyskland, i grönsaksdiskarna på vanliga snabbköp. Kan det stämma?

Annica sa...

Tja, orkar du cykla ner till södra Skåne så växer ramslöken som ogräs i min trädgård. Så visst hamnar den i köket ibland, men desto oftare på komposten tyvärr. Om du vill så skickar jag gärna valfri mängd till dig, det skulle vara jättekul att se vad du kan skapa med den!

Jessika sa...

Runåbergs fröer säljer ramslöksfrö om man vill odla själv. Och Margit, INTE INTE INTE plocka i nationalpark. Då blir jag en aning mulen!

Lagers tabberas sa...

Ja sate en tuva ramslök som min författarkollega Peter Klingsell hade med sig till mig från Gotland förra året. Som alltid när jag sår eller planterar så trodde jag inte att det skulle komma upp något i år, men det gjorde det och ramslöken ser dessutom ut att trivas - det är fler som kommit upp i år än jag satte ner i fjor. Ska ta ett och annat blad till en sås eller soppa, men inte fler i år. Nästa år räknar jag med att marken är täckt.

Anna-Eva sa...

Tur du påminde mig. Så fort jag kommer hem härifrån Malmö ska jag cykla ut och plocka. Vi har en liten hemlig plats i Hbg.Troligen är det munkar som lämnat de små raringarna efter sig.

Kinna sa...

Förra året kom jag över lite ramslök hos Cajsa Varg. Det var första gången jag provade den och jag höll på att föräta mig. Hoppas du hittar lite du också. Den är ju så läcker.