måndag, maj 21, 2007

Retrotema: fortsättningen

Styrkta av lördagens ananaskasseler kände vi oss mogna att tillaga denna radhuslängornas paradrätt: ugnsstekt falukorv! Jag var van att få min med bara konserverade hela tomater i botten, men Magnus orerade lyriskt om färska tomater, lök och äpple i sin barndomsversion. Och det lät onekligen mer lockande.

Jag kände mig inte tillräckligt retro för att satsa på någon av lågbudgetvarianterna med hälften vatten i, så det blev Scans Deli-variant. En rå provsmakning fick med beröm godkänt (varför finns det så få recept med rå falukorv, denna underbara husmanssushi?). Den färdiga rätten var ännu bättre! Inte på något sätt nyttigt, nyskapande eller spännande, men sweet bejesus vad skönt det var att få äta sig tillbaka till barndomen - det var säkert tio år sedan jag sist åt falukorv! Och jag lovar, i kväll blir det roligare mat...

Ugnsfalukorv
4 personer

500 g falukorv
dl grovkornig söt senap
100 g lagrad ost (gärna herrgård eller grevé)
2 äpplen
1 stor gul lök
4 tomater
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skär snitt i hela falukorven. Bre lite senap i varje snitt och peta ned en ostskiva. Skala och kärna ur äpplena och skiva dem. Skiva tomat och lök. Varva tomat, äpple och lök i en ugnsfast form, salta och peppra och lägg falukorven på grönsaksbädden. Stek i ugn i ca 30 minuter (täck med aluminiumfolie om falukorv och ost tar för mycket färg). Servera med potatismos och sallad.

7 kommentarer:

Stellan sa...

Tio år utan falukorv? Det låter som någon allvarlig form av förnekelse. Själv har jag inte ätit falukorv på säkert två månader, och det känns faktiskt lite tragiskt. Jag måste nog iväg till affären nu…

Anna-Eva sa...

Men den där räknas väl ändå till svensk husmanskost nu :)

Anna-Karin sa...

Ah, korv i ugn är nog min favorit retromat! Har dock aldrig testat att ha äpple i. Måste pröva det snarast!

sara r sa...

Åh, ugnsfalu har jag haft på min veganiseringslista ett tag, men inte kommit mig för att laga det. Skärpning utlovas inom en snar framtid. Mina föräldrars ugnsfalu innehöll ost, bostongurka, ost och ketchup. Låter kanske avskräckande, men som en litet knytt älskade jag det!

Elin sa...

Åh, verkligen retro, sånt åt man jämt som barn. Men det blir ännu godare om du klyftar äpplena och löken och lägger dem (och osten) MELLAN korvskivorna.

Lena W. sa...

Retrobibeln framför andra för mig är "Mildas bästa recept" från 1976 med fotografier av Kerstin Bernhard. Den innehåller höjdare som "Rodnande kassler (yes!) i Bergakungens sås" "Flygande drakens kycklinggryta" med portvin och grädde och "Cassoulet au mouton". För övrigt förknippar jag 70-talet med patéer, grönpeppar, löksoppa och helstekt oxfilé. De bästa recepten hämtades från Allt om Mat, Veckojournalen (senare Månadsjournalen) och DN (Anna Bergenström). För pilsnerälskare rekommenderas "Ölvännernas matbok" som har fler och roligare recept än "Kom in på en öl". Går att få tag på hos Bokbörsen för en spottstyver (www.bokborsen.se).

Kinna sa...

Oh, hur kan du vara utan falukorv? Den här rätten gillar vi skarpt men tillagar den med chiliketchup, grädde, lök och ost mellan alla skivor. Gott!!!