tisdag, maj 29, 2007

Koppärriga kärringen och jag!

Den koppärriga kärringens tofu är en spännande rätt om man inte tidigare provat sichuanpeppar. Första gången jag lagade den fegade jag alldeles för mycket med sichuanpepparn, men den här gången blev det mycket bättre. Fast smaka dig fram, det är en krydda som kräver viss tillvänjning. Men det ska vara så mycket att det pirrar lite i tungan, annars går man miste om halva upplevelsen. En helt underbar rätt!

Fast min syrra är nog av en helt annan åsikt... Jag lät henne smaka ett par korn sichuanpeppar häromdagen och reaktionen lät inte vänta på sig: hon formligen flög upp ur soffan och sprang runt lägenheten spottades och fräsandes i säkert fem minuter. Efteråt var hon nära tårarna och undrade vad jag var för en jävla sadist. Men hon är också väldigt kryddkänslig och jag ser det som min uppgift att uppfostra henne lite. Får hon själv bestämma äter hon mest smörgåsar med tonfiskröra.

Rätten som ni ser på bilden är en vegetarianiserad variant med quornbitar, men det berodde bara på att jag fick lite gratisprover från quourn som jag ville använda upp. Det blev riktigt bra det med, men riktigt samma sak blev det förstås inte. På bilden syns också lite blandade wokade grönsaker, ris och picklad babylotusrot, men det är överkurs.


Ma Po Tofu
4 personer

1 - 1 1/2 tsk sichuanpeppar
2 vitlöksklyftor
1-2 röd chili
3 cm färsk ingefära
1 msk neutral olja
200 g fläskfärs
1 1/2 dl vatten
1-2 msk fermenterad bönpasta
1 msk socker
1 /2 msk risvinäger eller äppelcidervinäger
200 g fast tofu
1 msk maizena utrört i lite vatten
salladslök till garnering

Rosta sichuanpepparkornen i en het stekpanna tills de börjar dofta. Mal i mortel eller kryddkvarn och ställ åt sidan så länge.

Hacka vitlöken, chilin och ingefäran smått. Fräs hacket tillsammans med fläskfärsen. När fläskfärsen är brynt, tillsätt bönpastan, sockret och vinägern och blanda om. Smaka av och justera smaken, det ska vara en bra balans mellan sälta, syra och sötma. Tillsätt sichuanpepparn.

Tärna tofun i kuber och tillsätt den samt maizenan. Låt koka ihop några minuter. Garnera med strimlad salladslök och servera med ris eller nudlar.

12 kommentarer:

e sa...

Det här låter fantastiskt gott. Ska försöka få mannen att provlaga.

Hanna sa...

Vad tycker du om quorn, förresten? Hur ska man laga det? Confession: jag åt quorn i vintras och trodde länge att jag åt kyckling... Hälsningar från Helsingfors!

Louise sa...

Det kanske inte går att uppfostra bort det där. Din syster kanske är en sån där supersmakare som Lisa skrivit om?

Jessika sa...

2 msk tofu?
Jag använder en halv förpackning... hmmm...

claudia sa...

det var det värsta! jag verkligen älskar peppar, men det är skillnad på att äta peppar i mat och att tugga enbart det (när man dessutom just borstat tänderna, för jag tror att det hade något med saken att göra). jag har dessutom ett väldigt väl utvecklat och känsligt smaksinne - du är bara avundsjuk!

claudia sa...

förresten så brukar jag ha mycket peppar i min tonfiskröra.

Gitto sa...

e: Ja, gör det?

hanna: Jag tycker quorn är riktigt gott, men det är dessvärre för dyrt för att vara riktigt prisvärt...

louise: Ja, du har nog rätt, men jag kunde inte motstå frestelsen. :)

jessika: 200 g tofu, den fermenterade bönpastan är en sådan där restprodukt från sojaframställningen. Umami så det förslår!

Jessika sa...

Stod det msk? Jag läste 2 msk... Nåväl. Jag överkonsumerar tofu. Marinerad helst. Fast tofu, inte den mjuka sladdriga sorten.

Jessika sa...

PS: Apropå drömmar så stod du i min hall häromnatten och krävde lotusfrön eller livet :). DS.

Gitto sa...

Alltså, nu svarade jag nog slarvigt. Det har stått 200 g tofu hela tiden, du måste läst fel. :) 2 msk skulle ju inte göra någon nytta...

Förresten vill jag gärna ha lotusfrön. Fast inte SÅ mycket att jag skulle dödshota dig. :)

Jessika sa...

Jag har lotusfrön. Vill du ha?

Marcus sa...

jag har käkat riktig mabudoufu i Japan... några kinesiska vänner gjorde det åt mig och en polare, och det var riktigt gott. Vi frågade hur de hade gjort det, och då tog de fram en ful billig 2-litersplastflaska som det stod "mabudoufu sås" på.