torsdag, maj 17, 2007

Från köksfönstret

Min lilla chili har knoppar. Min fars bär redan frukter, men han vattnar också sina med kiss. Det gör inte jag, av den enkla anledningen att jag inte kommer på idén förrän jag redan sitter på toaletten.

Men min paprika blommar i alla fall!

Dagens inköp: en liten, burrig lavendelplanta vars blommor ska få smaksätta fisksoppor och creme brulee i sommar. Den måste bara växa till sig lite först!

Dagens andra inköp - och ett riktigt kap. 20 kronor för en förvisso ranglig, men uppenbart livsduglig ingefärsmynta (Mentha x gracilis 'ginger'). Det är en myntakorsning som, precis som namnet antyder, har en mild ingefärston. Ska verkligen bli spännande att använda!

14 kommentarer:

Anonym sa...

Som en kalmarbo med ingefäratokig mor måste jag bara få veta vart du fann ingefärsmyntan?

/ Annica

Gitto sa...

på maxi - två kryddörter för 45 kr. Till höger om ingången.

CrimsonAnna sa...

Det låter tokspännande med ingefärsmynta. Jag är nyfiken på hur du gör för att få kryddörter att leva i köksfönster. Vilket väderstreck? Kan de leva i flera år?

Hemliga kockan sa...

Kiss. Kiss? Ska man göra det? Jag vill verkligen ha chilifrukter på min lilla späda planta, men tanken på att jag ska stå och skvalpa med en kopp kiss vid köksfönstret känns lite främmande... Fungerar det på alla växter eller är det just chilin som mår bra?

Martin sa...

Häftiga växter! Jag blir avundsjuk :-).
Ingefärsmyntan, kommer du ihåg vilken producent det var på den, det brukar vara Santa Maria elelr Ica själv som står på påsen runt krukan?

Gitto sa...

crimsonanna: Det är österläge, så det är inte vansinnigt mycket sol. Men jag har tänkt plantera ut dem i en balkonglåda snart. Och kryddörterna kan leva i flera år om de är fleråriga, det är lite olika från växt till växt (basilika är tex ettårig, men kan leva ett år till om man ser till att knipsa av alla blomknoppar).

hemliga kockan: Kiss är bra gödningsmedel för alla vaxter, men jag håller med om att man inte vill skvätta urin i köksfönstret. Kanske kan man ta med chilin in på toa? :)

martin: Det här var kryddörter till utplantering, inte den vanliga blekrangliga sorten från grönsaksavdelningen. Finns bland de vanliga växterna. Hoppas du hittar några!

Jessika sa...

Det är vätet i urin som man vill åt så man kan alltid leta efter en blomstergödning med hög andel väte. Alla blommor mår som sagt bra av urin. Det går ju bra utan också men resultaten med urin ska tydligen vara alldeles lysande (har aldrig provat själv).

mamman sa...

Vänta bara - Margit!
Just varit på Kew Gardens och stulit (!) en extremely hot pepper - nu ska den mogna lite och din far ska så fröna. Tyvärr kommer jag ju inte ihåg hela namnet, men den var en habanera.

Christina w sa...

Mina chili både blommar och en del har börjat bära frukt och jag lovar och svär...jag har inte kissat på dom en endaste gång
Hoppas ingefärsmyntan finns kvar till på fredag...känner att jag bara måste ha....

Gitto sa...

christina w: Finns den inte kvar kan du få halva min planta - klart du ska ha ingefärsmynta!

knas sa...

ååh vad långt du har kommit med dina växter! jag planterade mina lite sent, men nu växer det så det knakar. Sex (!) olika sorters chili ska jag försöka mig på i år...
Berätta sen vad du använt myntan till, den är helt fantastiskt fin.

Christina W sa...

Åhhh du sötaste...Såg dock att du är i Stockholm när jag är i Kalmar. Mynta eller ej så kunde det ju varit kul att säga hej.
Men jag får helt enkelt hoppas på att det finns något kvar till mig.
Kollade just in adresserna på mataffärer på din blogg. Och konstaterar att jag nog bor på hotellet mittöver en av de asiatiska affärerna. Fiskaregatan 5

Christina W sa...

Jag anländer torsdag och lämnar staden lördag fm. Torsdag kväll är jag borta på middag innan vi landar i hotellsängarna. Fredag eftermiddag ser ljusare ut.... vore kul att ses.

Christina W sa...

Ingefärsmyntan fanns kvar...åkte dit direkt.
Men ... lägger några frön selleripersilja till dig i receptionen på Fiskaregatan 5 om du vill ha. Skriver GITTO på.