fredag, maj 04, 2007

Mer ätbart solsken!

Okej, jag ska sluta skriva om gullvivor snart - nu har jag inga kvar! De här sista stackarna ska bli dekoration på en gullviveparfait jag tänkte ha som dessert i kväll.

Blomkandering är enkelt, men vansinnesframkallande pilligt. Principen är enkel: ta en blomma, doppa den i lätt uppvispad äggvita och rulla den sedan i lite florsocker. Borsta av överflödet. Lägg på bakplåtspapper och torka i mycket svag ugnsvärme (ca 50 grader) med ugnsluckan på glänt tills de har blivit hårda.

Dessvärre är det inte så enkelt. Det fastnar för mycket äggvita och socker och resultatet blir stora sockerklumpar till blomster. Inte så snyggt. Jag gav upp efter tjugotalet blommor. Men några blev fina i alla fall!

7 kommentarer:

Linda sa...

hej!
Det är ok att använda en bild, jag uppskattar att du säger till. Tyvärr är den väl inte superbra, men maten syns ju i alla fall. Och maten var god, vilket ju i slutändan är det viktigaste! Spännande med nya siten!

Li sa...

Ahh du e ju ljuvlig Gitto! Vi har hela skogen här ÖVERFULL av gullvivor, är väldigt sugen på att göra det där sockret du gjort, och nu funderar jag bara på vilka fler blommor man kan göra så med, för att få fram andra färger! Kul ídé! Ha det gott!

Maja H sa...

Förstår inte riktigt vad Linda menar, men det är väl upp till henne . . .
Har läst din blogg de senaste dagarna med stigande intresse. Lammentrecotemiddagen verkar helt fantastisk, måste pröva när jag har råd. Fast hur gör man om man inte har ramslök?
Så härligt att våga prova det naturen har att bjuda, måste nog tänka mer så, i synnerhet med tanke på FN:s senaste klimatrapport.
Jag älskar gullvivor i all dess former och glädjer mig åt allt du lyckas använda dem till. Vilken kreativitet du måste ha!

Recept Av Kärlek sa...

Vilken underbar blogg, roliga idéer du har !! :)

Gitto sa...

Maja h: Linda syftar på att jag skickade henne en förfrågan med anledning av att jag börjat jobba på feber.se. Jag har använt mig av en av hennes bilder och länkat till hennes recept där, och hon godkände mitt bildanvändande i och med den kommentaren. Det var alltså inte direkt kopplat till gullvivorna.

I stället för ramslök kan du använda dig av gräslök och lite vitlök - det blir en liknande smak!

Linda sa...

Men det är ok att använda en bild av kanderade gullvivor också!

Maria sa...

Det går också bra med syrener!