torsdag, november 30, 2006

Pepparkaksskinka, wtf?

Idag damp senaste Allt om mat ned i brevlådan. Julnummer givetvis, och precis som varje år fullt av nyskapande julrecept. Vad sägs om julskinka med pepparkaksgriljering, julgravad lax (även där med pepparkakssmaker), glögg- och transbärsglaserad pastej. Bland annat. Och det verkar väldigt gott, men frågan är hur många som lagar de här recepten till jul? Vad jag också skulle vilja se är ett enda julnummer av Allt om mat där de redovisar de bästa klassiska julrecepten, i stället för att konstla till det. För hur gör man egentligen de absolut bästa pepparkakorna? Och exakt hur ska en perfekt julskinka tillagas? Det finns förstås ett inbyggt problem i dessa frågeställningar, eftersom många har sina nedärvda recept och för den delen inärvda föreställningar om hur julmat ska smaka. Men kanske skulle det ändå vara en välbehövlig hjälp för alla de där människorna som jul efter jul misslyckas med sillen, skinkan eller klenäterna?

Och framför allt: vill man verkligen att allt på julbordet ska smaka pepparkaka, glögg, nejlikeapelsin och kanel? För ofta präglas de nyskapande recepten av att man tar en julrelaterad smak och applicerar det på någonting annat. Vem vill att julskinkan ska smaka pepparkaka när man tvingats mumsa pepparkakor hela dagen i väntan på julbordet?

Själv ska jag äta min mammas utmärkta julmat, som präglas av rena smaker och no frills. Det jag tycker bäst om är mammas ryska piroger, med antingen köttfärs- eller ris och svampfyllning. Och hemlagad senapssill. Och den där smörgåsen med julskinka och Edvins senap som slinker ned vid midnatt när jag och min syster gör en sista raid mot kylen. Hon tar alltid vörtbröd, mammas köttbullar och rödbetssallad. Trots att man egentligen inte får i sig en smula till så smakar den ändå så underbart. Kanske för att det är tradition.

Kärlekskemikalier

Min blogg har inte riktigt gjort rätt för sitt namn. Betydligt mer svammel än mat, och betydligt mer mat än kärlek. För att skapa någon slags jämnvikt länkar jag här till en gammal uppsats om kärlek och kemi som jag skrev när jag läste Engelska C på komvux. Den är garanterat belamrad med faktafel och rena lögner, men den är rätt intressant i alla fall. Och ganska cynisk. Ni får betänka att jag var fast i ett olyckligt äktenskap när det här skrevs.

Nu ska jag förhoppningsvis masa mig ned till systembolaget och köpa en flaska gin. För en gångs skull är det inte för att fly vardagen, utan för att göra slånbärslikör. Fast vem vet, kanske en flaska vin slinker med också.

Tillbaka i Kalmar!

Nu är jag tillbaka vid min läst efter ett par dagars utsvävningar i storstaden. Sammanfattning följer nedan:

En av höjdpunkterna på min resa var föga förvånande en inbjudan på glass och surdegsbröd hos Lisa, vilket på ett roligt sätt hade förvandlats till vin, Americano och makalöst goda ostar med tomatmarmelad och tryffelhonung. Mycket trevligt. Eftersom jag är en mycket hispig individ var jag givetvis löjligt nervös inför besöket, men både Lisa och Johan visade sig vara oerhört rara och trevliga. För att inte tala om barnen! Jag kan faktiskt ärligt säga att jag aldrig sett så lugna och väluppfostrade pojkar. Skriver jag mer om ämnet kommer den här texten förvandlas till en väldigt fånig Lisa-hyllning, så jag nöjer mig med att hänvisa till Lisas version av mötet. Där finns även en mycket konstig bild på mig där jag ser ut som en mycket rultig kines, men det bjuder jag på! (Och bara för att ni riktigt ska förstå hur trevligt jag hade: under de dryga två timmar vi var hos Lisa och Johan glömde jag helt bort att jag är en inbiten nikotinist. Det är nog det bästa betyg jag kan ge till någon!)

I övrigt då? Konserten med Badly Drawn Boy var som väntat mycket bra. Roligast var nästan att se en här icke namngiven musikskribent sitta utanför och googla fakta om Damien Gough under hela konserten (jag var ute och luftade lungorna flera gånger, så jag vet!). Jag kastade mig givetvis lystet och aningen skadeglatt över recensionen vid hotellfrukosten dagen efter, och jag misstänker att jag funnit en del av förklaringen till den svenska musikjournalistikens något trista framtoning.

På onsdagen var det tänkt att vi skulle köpa med oss lite godsaker hem, men ett kontoutdrag i kombination med ett visst bakfyllerelaterat illamående tog effektivt död på köplusten. Vi som till och med fått en mycket orange kylväska av Lisa för ändamålet. Lite tråkigt, men å andra sidan ger det mig ett skäl att återvända för proviantering inom en inte allt för avlägsen framtid.

Vi gick dessutom på Cosmonova och såg en ganska intressant men vansinnigt havandeskapsglorifierande film om människokroppen. Till och med jag som är väldigt barnkär blev äcklad: halva filmen handlade om en gravid kvinna som satt milt leende i soffan, smekte sig själv på magen och vräkte ur sig lyckliga klyschor. Inte ett ord om illamående, svullna fötter eller foglossning. Själva förlossningen tog ungefär en halv minut och var väldigt värdig. Ett par halvkvedna stönanden, sen ploppade barnet ut och så levde de lyckliga i alla sina dagar. Men en hysteriskt stor bioduk är ju alltid en hysteriskt stor bioduk, så helt bortkastade var inte pengarna.


I övrigt fick vi inte så mycket gjort. Vi träffade en av Magnus vänner samt Magnus vilda lillebror. Dessutom fick vi bevittna SM i Ceasarsalladsätning dem två emellan. Andra höjdpunkter var en smarrig havskatt med sidfläsk och kapris på Pelikan och när Magnus kändisspottade i Östermalms saluhall: Frank Andersson, Andreas Wilson och någon mer som jag inte minns namnet på. Jag såg inte en enda kändis, eftersom jag har total ansiktsafasi och dessutom lever i min egen värld.

Sammanfattningsvis nöjer jag mig med att konstatera att Stockholm inte är så hemskt som jag fått för mig. Det enda problemet är att alla tjejer är så snygga, välvårdade och smala att det är svårt för en liten lantis som jag att upprätthålla självförtroendet på en sund nivå. Jag löser det på ett synnerligen lumpet sätt genom att hata alla snygga stockholmstjejer.

söndag, november 26, 2006

Kaffe på filmfestivalen

Här är ännu ett skäl att köpa rättvisemärkt kaffe, även om bröderna Francis har rätt i att det mest är ett marknadsföringsknep. Men det är i alla fall bättre än inget.

Huka er, Stockholmare....

...för i morgon intar jag staden! Jag ska se Badly Drawn Boy, botanisera på Cajsa Warg och vara allmänt odräglig. Så bloggen kommer att ta en paus till och med onsdag kväll om jag inte hittar en dator vars tangentbord jag kan trakassera!

lördag, november 25, 2006

Varning utfärdas

...för Parrots chili crackers. De har en trevlig knaprighet och en lagom stingslig hetta, men det är också det snällaste man kan säga om dem. De är överdrivet söta och har en äckligt stickig eftersmak. De smakar som om någon hällt ICA:s vämjeliga sweet chilisås på riskakor. Inte ens en Polly skulle vilja ha en sådan här cracker. Och då äter hon ändå det mesta!

Kråkan flyger!

Josephine med den goda lingonpajen har skaffat en egen blogg! Se till att bokmärka den, för jag kan lova er att få människor skriver så intelligent och välformulerat som hon. Dessutom är hon fantastisk på att teckna, så pusha för att hon ska lägga ut några av sina alster i bloggosfären!

Du är vad du konsumerar

Ibland blir jag riktigt ledsen över världen. Som idag på mitt lokala ICA, där det fanns sex sorters äpplen, varav bara en svensk. Vem kom egentligen på tanken att importera äpplen från spanien mitt under den svenska äppelsäsongen. Och varför köper ingen svenska äpplen? Jag gjorde faktiskt en rudimentär fältstudie och kom fram till att det bara var 2 av totalt 16 människor som köpte de stora vackra svenska ingrid marie-äpplena. Och de var inte ens dyrare!

En annan sak som verkligen upprör mig är att så få människor köper rättvisemärkt kaffe. Skillnaden per paket mellan rättvisemärkt och vanligt kaffe är i snitt sex-sju kronor (alltså motsvarande den där twixen du impulsköper när du står i kön till kassan), och ändå ojar sig människor över att det är så dyrt! Den försumbara skillnaden i pris som det blir för oss på en månad är en enorm skillnad för de underbetalda bönder som lever på att odla det svarta guldet. Visste ni att till exempel att de bönder som får betalt efter rättvisemärkningens standard har råd att skicka sina barn till skolan? Se där, en enorm och konkret förbättring som direkt utgår från ditt val i butikshyllan. Och glöm inte att samtidigt som du väljer en rättvisemärkt eller ekologisk produkt så väljer du samtidigt bort en annan produkt. Det är alltså dubbel konsumentmakt i en handling!

Om bara fler människor orkade förstå att den där chokladkakan eller det där kaffepaketet de köper är konsumtionens svar på fjärilen som flaxar sina vingar i Kina... Vi är inte isolerade enheter i någon slags happy shopper-drömvärld utan den lilla lyckliga procentandel som lever gott på andras olycka. Vill man inte se det så är man faktiskt ond. Inte ond som skurkarna i James Bond, utan vardagsond, på det där slöa och likgiltiga sättet som är det allra farligaste, eftersom det är den sortens ondska som inte märks. Skjuter man ihjäl ett gäng barn på en skola så blir man åtalad och dömd till ett präktigt fängelsestraff, men sanktionerar man indirekt giftbesprutning av kaffeplantor som gör barnen som leker där sjuka och arbetarna sterila så väntar inte ens en liten uppläxning.

Det finns ingen ursäkt för att fortsätta på det viset som de flesta av oss gör idag. Antingen får man à la tjugohundratalets cynism erkänna sin ondska eller försöka göra det lilla man kan. Givetvis är det inte möjligt att köpa allting ekologiskt, rättvisemärkt eller närproducerat, men för det behöver man inte låta sig passivisiseras till en extrapris-trålande varuhuszombie. Mat ska faktiskt kosta, och jag tycker att det är sorgligt att vi i euroshopper-generationen tror att mat inte kostar någonting att framställa. Om vi slutade konsumera så hejdlöst mycket strunt skulle vi inte ha några problem med att faktiskt betala matens verkliga värde i butikerna.

Jag har som regel att gå min runda i butiken, stanna och titta igenom det jag tänkt köpa. Alltid finns det någonting som kan bytas ut mot en ekologisk eller rättvisemärkt produkt utan att plånboken helt imploderar. Och kan jag, den fattiga studenten, kosta på¨mig rättvisemärkt så kan du det.

Jag vill påpeka att jag långt ifrån alltid lever som jag lär. Jag röker som en borstbindare, men om någon kom på den intelligenta idén att rättvisemärka cigaretter skulle jag i alla fall kunna döda mig själv med gott samvete. Och senast i förrgår jag lämnade ett paket lökar i kassan på ICA Maxi, eftersom jag först då såg att de var ekologiska, svindyra och skitfula. Men jag köpte å andra sidan ekologisk mjölk och rättvisemärkt kaffe den gången. Det handlar helt enkelt om att hitta en kompromiss där både snålnerven och samvetet får sitt.

Som man frågar får man svar!

Jaha, då var dags att presentera svaren på frågorna! Det var roligt att se att så många gissade rätt på så mycket, och på det hela får jag ta och ge er med beröm godkänt i kursen gittologi.

Den grönsak som aldrig hittas i mitt hem är kålrot. Precis som Anette tycker jag att denna rot förstör allt den kommer i kontakt med. Däremot hör både brysselkål och rotselleri till mina absoluta favoriter i grönsaksdisken och ligger ofta på lut i min kyl. Men alla ni som gissade på isbergssalladen kan trösta er med att jag ogillar den också. Bitter, vattnig och trist. Men ibland slinker den ned i diverse wraps, där den fungerar bra som utfyllnad.

Nästan alla gissade rätt när det gällde min kriminella bana. Medhjälp till urkundsförfalskning står för den enda, men väldigt fula, pricken i mitt register. Så går det när man lånar ut sitt pass till någon. Jag måste dock inflika att det inte har saknats tillfällen i mitt förflutna när jag skulle kunna ha åkt dit för ringa narkotikabrott, men de roliga tiderna är förbi.

Dödssynderna var det färre som gissat rätt på. Visst, man skulle ju lätt kunna tro att en matbloggare skulle hänge sig åt ohämmat frosseri, men jag är faktiskt ganska frugal i min livsföring. Visserligen äter jag gärna gott, men inga enorma mängder. Fast folköl frossar jag i och för sig rätt så ohämmat i, så ett halvt rätt kan man få för det. Lust gör jag mig skyldig till löjligt ofta, men jag måste nog ändå säga att lättja är min péché mignon. Jag kan ligga och dra mig hur länge som helst, skjuta upp allt till sista kvällen och är misstänksam mot alla som är fysiskt aktiva (jag avfärdar dem som masochister).

Och när det gäller min favoritsubstans så trodde föga förvånande nästan alla att det var alkohol det rörde sig om. Det är rätt, även om jag är beroende av alla drogerna på listan förutom kokain. Jag har dock testat det under mitt vilda Londonår, och det var så kul att jag har passat mig ytterst noga för det sen dess.

Skönt att se att ingen trodde att jag hyste agg mot Lisa Förare Winbladh (även om jag trodde att hon skulle gissa på sig själv bara för att djävlas en aning!). Linda Skugge tycker jag inte ens illa om, hon är ett sådant skämt att hon inte förtjänar att tas på allvar. Jag ser henne som ett förvuxet barn som testar gränser. Maria Abrahamsson hyser jag en konstig hatkärlek till. Jag tycker mycket illa om hennes populistiskt rabiata rabulism, men samtidigt brukar jag i slutet av varje ledare inse att jag håller med henne. Vilket gör mig rasande, imponerad och förtjust, allt på samma gång. Karin Ahlborg däremot... Nu får jag inte jobba upp ett raseri, för då kommer det sluta värre än när jag skrev om Jan Hedh. Visserligen vaknar Karin Ahlborg då och då upp ur sin sockerkoma och skriver någonting mycket läsvärt och intelligent om exempelvis svenskt kött, men däremellan är det totalt mörker. Jag tror att hon inbillar sig att hon är en sanningssägare i klass med Werle i Ibsens Vildanden, men för det mesta propagerar hon bara ohämmat frosseri och hat mot allt ekologiskt. Ahlborg verkar tro att det finns ett absolut likhetstecken mellan fet och söt mat och livsnjutande. Det gör det ibland, men långt ifrån alltid. Det tyder på en fantasilöshet av rang. Puh, nu har jag skrivit av mig.

Det värsta jag gjort när jag är full då? Inte att skriva om Jan Hedh i alla fall. Det var förvisso hemskt gjort av mig, men det resulterade i alla fall inte i personskada och halvt förfrusna fingrar. Utifrån detta kan ni kanske gissa er till att min värsta fyllebravad var att som 19-åring cykla omkull och slå ut en bit av tanden. Dessutom skrapade jag upp halva ansiktet, och irrade runt blodig och förvirrad i helt fel del av staden och provade min nyckel i diverse lås. Sedan dess har jag aktat mig för vodka i dricksglas och bosniska fester, för det var det som ledde mig käpprätt in i fördärvet den kvällen. Men jag kom i alla fall hem till slut, och det syns inte så mycket på tanden. De andra två eskapaderna är lika sanna, men tillhör dock min kära systers bedrifter. Jag tröttnar aldrig på att höra om när hon stövlar in (bildligt - hon hade supit bort skorna också) hos en främmande man och säger "Jag ska ha kaffe när jag vaknar. En hel jävla kanna!". Jag brukar mest somna när jag blir full, men hon kan gå på autopilot hur länge som helst.

Och så den sista frågan då. Alla alternativen är sanna, men det är bara en sak jag försöker dölja. Inte ens Magnus visste om det innan han gjorde testet. Och nej, det är inte att jag varit gift (även om det hade varit ett roligt sätt att berätta det för honom). Men då och då när jag är ensam hemma med en flaska vin slår jag på lite Shania Twain och frossar i dålig smak, sjunger med och dansar cowboydansen. Det behöver man ibland.

Hoppas att ni är nöjda med dagens dos bekännelselitteratur. Bonuspoäng och kakor till den som avslöjar någonting smaskigt om sig själv i kommentarerna!

Stupfull kastrull

Kvällen var mycket trevlig och ganska keltisk. Magnus vann i yatsy. Jag spillde vin i sängen (sängen dubblerar som soffa i min lilla studentlya). Vi såg på film. Jag blev ganska full. Vi åt en mycket god portergryta. Jag skriver som Johan Esk*. Punkt.

Med porter blir grytan riktigt mustig. Det ger både fyllighet och en härlig liten beska som konstrasterar fint mot det sötfruktiga från vinbärsgelén, det mörkokta köttet och den salta, rökiga baconen. Annat kött än högrev går givetvis bra, men just den styckningsdelen är en favorit i grytan. Den är förhållandevis billig och har mycket smak och är som gjort för murriga höstkvällar.


Portergryta
en jäkla massa

1,2 kilo högrev
2 msk smör
2 msk neutral olja
3 stora gula lökar
4 vitlöksklyftor
5 dl porter
3 dl vatten
1 tärning mörk oxbuljong
4 lagerblad
2 msk tomatpuré
2 tsk torkad timjan
någon matsked svartvinbärsgelé
4-5 morötter
200 g färska champinjoner
1 paket bacon
3 msk vetemjöl
2 dl grädde (av den sort som ditt samvete tillåter dig, jag tog vispgrädde)
hackad persilja efter eget tycke
salt och peppar

Putsa högreven från överflödigt fett och hinnor. Det är inte jättenoga, men det är skönt att ha skurit bort de där stora fettsjoken som lägger sig som jello i munnen annars. Skär köttet i grytbitar. Klyfta löken och hacka vitlöken. Hetta upp en stekpanna med hälften olja, hälfen smör och bryn grytbitarna på hög värme - några i taget, annars börjar det bara koka! Grytbitarna ska få fin färg. Flytta över dem allt eftersom till en stor gryta. I med lök och vitlök och slå på porter. Tillsätt vatten så att köttet är nätt och jämnt täckt och släng i lagerblad, buljong och tomatpuré. Låt koka upp och koka under lock i alla fall en timme, gärna en och en halv. Skala eller skrapa morötterna och skär i bitar. Släng i morötterna och timjan i grytan. Smaka av med lite svartvinbärsgelé och salt och peppar. Rör ut grädden i vetemjölet. Börja med lite grädde och rör in resten när du fått en jämn smet, på det viset slipper du tråkiga mjölklumpar i den färdiga grytan. Tillsätt redningen till grytan. Kvarta champinjonerna, eller låt dem vara hela om du hittat små söta pyttesvampar i butiken eller skogen. Lägg dem i en stekpanna och låt dem släppa ur sig sin vätska. När svampen kokat torr tillsätter du lite smör och steker dem vackra. Låt dem åka ned i grytan. Skär baconen smått och fräs dem halvknapriga i samma panna. Blanda i baconen alldeles mot slutet när morötterna är färdigkokta. Strö till sist över lite hackad persilja och servera med kokt potatis, brysselkål och svartvinbärsgelé.

*Nej, jag ska inte vara elak nu igen! Men Johan Esk är inte direkt förtjust i bisatser.

Uppdatering! Jag fick ett halvt upprört mejl om att det inte ska vara grädde i en "riktig" portergryta. Det vet jag, men det här är min portergryta, och det faktum att det är porter i den torde göra att jag kan kalla den just portergryta. Hade den däremot varit baserad på makaroner och äggstanning hade jag förstått upprördheten, men nu blir det mest ordmärkning av det hela. Hur som helst, anledningen till att jag hade grädde i grytan är att jag råkade slänga i en buljongtärning för mycket, och någonting var jag tvungen att göra för att reparera skadan. Lite grädde gjorde susen!

fredag, november 24, 2006

Kakbak!

Idag behöver jag comfort food. Således puttrar en gammal hederlig portergryta på spisen, och i durkslaget ligger nätta små brysselkål och väntar på sin tur i rampljuset. Men mer om det senare i kväll!

Jag knaprar just du på en white chocolate chip cookie med mandel och citron. Den är underbar! All sliskighet försvinner som genom ett trollslag om man river ned lite citronskal i degen. Eller ja, inte all sliskighet, men en hel del.


Receptet är en omarbetning på ett gammalt konsumrecept:

White chocolate chip lemon cookies
20-24 stycken

200 g rumsvarmt smör
3 dl råsocker
rivet skal av en citron
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
2 tsk bakpulver
100 gram vit choklad
150 gram sötmandel

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, citronskal och socker pösigt i en skål. Blanda sedan mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål och blanda sedan ihop det med smör-sockerblandningen. Hacka choklad och mandel grovt och rör ned det i smeten. Rulla till bollar, ca 2,5 cm i diameter. Lätt dem inte för tätt på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 12-15 minuter.

Sju saker att veta om mig

Efter allt stöd och vänliga ord från mina läsare känner jag mig nödgad att ge någonting tillbaka. Eftersom jag inte kan bjuda hem er alla på kakor och glass (eller portergryta och vin) får jag helt enkelt ta och bjuda lite på mig själv. Här får ni en chans att bättra på era kunskaper om mig! Svaren kommer att läggas upp i morgon kväll, fram tills dess får ni gissa hejvilt!

Vilken grönsak hittar du aldrig i mitt hem?
Brysselkål
Rotselleri
Isbergssallad
Kålrot
  
Free polls from Pollhost.com



Vilket brott har jag blivit dömd för?
Ringa narkotikabrott
Vapeninnehav
Förtal
Medhjälp till urkundsförfalskning
  
Free polls from Pollhost.com



Vilken dödssynd gör jag mig oftast skyldig till?
Lättja
Avund
Lust
Girighet
Högmod
Vrede
Frosseri
  
Free polls from Pollhost.com



Vilken är min drug of choice?
Kokain
Koffein
Nikotin
Alkohol
Chili
  
Free polls from Pollhost.com



Vilken av dessa skribenter hyser jag ett oresonligt agg gentemot?
Lisa Förare Winbladh
Karin Ahlsborg (Aftonbladet Mat)
Linda Skugge (Expressen)
Maria Abrahamsson (SvD:s ledarsida)
  
Free polls from Pollhost.com



Vad är det värsta jag gjort i berusat tillstånd?
Cyklat omkull, slagit ut en halv framtand och skrapat upp ansiktet och irrat omkring i Kalmar utan att hitta hem igen
Gått in i rätt lägenhet men fel hus, begärt frukost på sängen av mannen som öppnade och sedan slocknat i hans säng så att han fick sova på soffan
Skrivit elaka saker om Jan Hedh
Rivit ned en hel stereoanläggning på Rice and Wine och slagit sönder en ryggkota på köpet
  
Free polls from Pollhost.com



Vilken av dess saker håller jag vanligtvis hemligt?
Jag kan inte vissla
Jag är halvalkoholiserad
När jag är full brukar jag lyssna på Shania Twain i smyg
Jag älskar egentligen bearnaisesås på pizza
Jag har varit gift
  
Free polls from Pollhost.com

Tack folket!

Man skulle kunna tro att det här har varit en dålig dag för mig, men hur kan man vara ledsen när man blivit framröstad i Folkets Val i Cyberkocken? Tack alla som röstade på mig, och tack både Kinna och Sara för att ni gett mig ny matinspiration!

Och grattis Sara till segern, jag hade nästan glömt bort hur gott det kan vara med veganmat!

Att lära av sina misstag

"Det har brustit någonstans" brukar politiker lite vagt säga när någon har klantat sig rejält. Men jag ska skippa skitsnacket och gå direkt till pudelns kärna. Så här ligger det till: när jag jag skrev min text om Jan Hedh var jag ganska så asplakat. Fråga mig inte varför, men jag skriver helt enkelt bättre när jag är berusad. Däremot är mitt omdöme inte alltid lika skarpt som min tunga, och ibland blir det helt fel. Att häva ur sig en sådan sak om Jan Hedh är inte schysst, och inte heller berättigat. Inte heller för det fram mina argument, och det är synd om min i övrigt sakliga kritik av Jan Hedh skyms av ett onödigt och lumpet personangrepp.

Visst hade jag snabbt kunnat rätta till mitt misstag dagen efter, men jag undviker i görligaste mån att läsa mina texter när jag väl har publicerat dem. Annars sitter jag och rättar till stavfel, skriver om och skriver om in absurdum. Det hade ju varit ett plus om jag hade gjort det i just det här fallet. Men hur som helst är den onödiga och lumpna meningen nu borttagen från texten, och har förhoppningsvis gått en snabb död till mötes.

Det här förringar givetvis inte på något sätt mitt dåliga omdöme, men jag kan i alla fall säga att jag kommer tänka mig för innan jag publicerar elakheter på min blogg.

Jag överväger för övrigt att skaffa alkolås till min lilla laptop. Alternativt slipa ned min vassa tunga en aning.

Avbön

Jaha, så ska man visst bli polisanmäld. Den här kommentaren har jag fått av "K" i anslutning till min text om Jan Hedh:

"Du säger att jag har en aggressiv ton. Det kan jag nog ha när jag blir förbannad. Men det är du som sprider djupt kränkande rykten om en person utan hans kännedom.

Vet din mamma om att du sprider hennes åsikt om att Jan Hedh [...] här har jag redigerat bort det stycke som var förargligt för att inte på nytt publicera det? Vet hon om att du har gjort hennes åsikt lätt tillgänglig för alla som förstår svenska och har tillgång till en dator - c:a 9 miljoner människor?

Ja, ditt ärekränkande uttalande kommer nu på andra plats om man på Google gör sökningen Jan Hedh luktar.

Det är miljö- och hälsoskyddsnämnden som ska bedöma hygienen i bagerier, inte du. Du kan göra en anmälan dit om du vill, men du har ingen som helst rätt att sprida skit om folk hur du vill på din blogg.

Oavsett vad du tycker, så motsvarar din blogg ett offentligt rum där du publicerar text med obegränsad upplaga, som dessutom kommer att bevaras för lång tid framöver. Att du inte förstår det tyder på en stor datornaivitet och okunskap om hur internet fungerar.

Du är ansvarig utgivare för det du skriver här på Blogger, du bryter mot Bloggers användaravtal eftersom det du skriver kan anses vara trakasserier. Mina vänner på det stora datorforskningsinstitutet anser att ditt beteende förmodligen är åtalbart.

Även om du tar bort din text nu, så kommer den att finnas kvar i åtminstone Googles cache lång tid framöver, så skadan är skedd. Jag vet inte om jag ska börja med att anmäla dig till Blogger, kontakta Jan Hedh, eller polisanmäla dig. Något måste tydligen göras för att få dig att förstå allvaret i ditt handlande."

Jag har tagit bort det anstötliga stycket, och jag gör offentlig avbön. Det var inte gott omdöme, och inte ens särskilt relevant för texten. Men jag tycker att "K" kunde identifiera sig själv och inte anonymt hota med polisanmälning och att allt möjligt ont ska drabba mig. Det är inte heller särskilt god ton.

onsdag, november 22, 2006

Min förrädiska kyl

Jag vill så gärna laga någonting gott idag, men både kyl och skafferi är på uppehällningen. Problemet är inte att jag saknar mat, nog skulle jag kunna gräva fram en bit lamm eller lite köttfärs ur gömmorna. Problemet är djupare och nästintill olösligt: jag saknar basvaror. Jag saknar matfett av vilket slag som helst, jag saknar potatis, krossade tomater, mezeyoghurt, lök, vitlök, örtkryddor, jäst... Jag saknar alla de där små sakerna som gör att det går att skapa en maträtt. Och eftersom jag inte är ett fan av vare sig atkinsdieten eller studentspagetti (jag har i och för sig inte ens ketchup) står jag som ett handfallet fån och glor in i kylen. Öppnar. Stänger. Öppnar igen. Nähä nä, det hade visst inte trollats fram några nya roliga ingredienser sedan jag sist öppnade.

Jag funderar på att gå hem till min mor för en dos moderlig kärlek, näring och omhändertagande, men risken är att hon motar mig i grind med orden "Va? Ska du OCKSÅ äta mig ur huset?" i och med att min syster var där och åt igår.

Men på fredag får jag pengar igen!

tisdag, november 21, 2006

Rapport från bakbordet


Ännu en sats knådfritt bröd sattes igår. Den här gången på hälften dinkelfullkornsmjöl och hälften vetemjöl. Jag slängde dessutom ned en näve rågsurdeg (utöver jästen) bara för att se vad som skulle hända. Degen blev läskigt lös och behövde dopas med lite extra vetemjöl för att över huvudtaget kunna vikas, men slutresultatet blev faktiskt riktigt bra. Surdegssmaken kom igenom bra och brödet blev luftigare och saftigare än mina dinkelbröd brukar bli. Helt klart ett trevligt sätt att få ut det bästa ur dinklet, men nästa gång åker det i två deciliter extra vetemjöl från början! Och kanske en näve solrosfrön.

Kalmarpärlor del 2: Mikrolivs

Xtian, det här är till dig!


Skylten ser inte mycket ut för världen när man går förbi den, och faktum är att jag länge missade Mikrolivs, trots att det är den butik som ligger allra närmast mitt hem. Men har man väl en gång gått dit är det omöjligt att inte återvända.


För trots sitt väldigt anspråkslösa yttre har man lyckats pressa in ovanligt mycket varor i sin butik, däribland Kalmars i särklass bästa fetaost. Lägg till kalamataoliver, färskt saftiga fikon och hysteriskt många sorters juice. Vanligtvis hittar man på sin höjd Eldorados villfarelse till apelsinjuice i sådana här småbutiker, men här tronar rader av tropicanajuicer.


Det finns även en liten, men välfylld hylla med allt från vindolmar till basmatiris och min personliga favorit: en stor konservburk med den något kryptiska texten "Sheep's head & feet". Någon gång ska den införskaffas och provsmakas.

Även kryddhyllan innehåller trevliga alternativ till piffi allkrydda, däribland Kalmars troligen enda sumak, men även frystorkad mynta i jätteförpackningar samt en hel del mystiska omärkta påsar som gissningsvis innehåller mald koriander.


Bakom kattmaten gömmer sig märkligt nog en liten tavla...

Det enda smolket glädjebägaren är de tragiskt skarphärskna pinjenötterna som lever en undanskymd tillvaro bland naturgodiset. Hade man haft vett nog att slänga in dem bland de andra kylvarorna hade Mikrolivs stigit ytterligare i graderna!


När vi är inne i butiken för att ta lite foton och fylla på hemmets och kroppens folkölsdepåer får vi sällskap av en öländsk bonde i butiken. När jag förklarar mitt ärende för ägaren och frågar om jag får ta lite foton utbrister bonden i en lång och mycket entusiastisk monolog om förträffligheten på Mikrolivs fetaost. "Skriv om den!" uppmanar han mig, "Det är nog södra Sveriges bästa!". Visserligen har jag även tidigare propagerat för Grekbutiken på Möllan som vinnare av den kategorin, men Mikrolivs kommer inte långt efter. Härligt krämig, precis lagom sälta och alltid oförskämt färsk, vilket hör till ovanligheterna i småbutiker som denna. Och det förstås, räknar man in det relativa avståndet från mitt hem så vinner Mikrolivs på KO.

Mikrolivs
Smålandsgatan 3
392 33 Kalmar
Öppet 9-21 dagligen

Att bilderna är suddiga och ostrukturerade har ingenting med den utmärkta kameran att göra, det beror enbart på fotografens promillehalt.

Omröstning pågår...

...i Anettes franska kök! Glöm inte att rösta på ditt favoritbidrag i november månads Cyberkocken senast torsdag kväll!

måndag, november 20, 2006

Lycka

En varm famn. Omhändertagen, omhållen och nedbäddad. Sval hand mot pannan.

"Jag vet vad du behöver... Varm glögg. Cognacsspetsad."

Allting pekar i samma riktning: jag har världens bästa pojkvän. Glöm kycklingsoppa, när man är förkyld är det glögg som helar.

Flyg fula flan, flug!

Vad är det med mig? Varför är jag helt delirisk? Varför kan jag inte sluta fantisera om flan? Jag gillar ju inte ens flan? Dallrig, äcklig, toksöt flan. Jag vet varken in eller ut. Jag vill ha flan. Ge mig dallrig flan. Flan hela dan... Flan för fan!

Jag måste göra någonting åt mina matfantasier. Det här är inte sunt. Jag gillar inte flan, punkt slut. Men jag vill ha det!

Förkylningskaos


En bild till alla er som tror att alla andra orkar sköta sitt hem exemplariskt.

Men när man är sjuk råder undantagstillstånd. Då behöver man inte diska. Fast det ger mig en fruktansvärd ångest att se röran, samtidigt som jag är för trött för att göra någonting åt det. Jag sov två timmar i natt, eftersom jag a) var så snorig att jag inte kunde andas, b) hade en ADHD-katt vid min sida c) hetsläste hela Köksgudens hustru (comfort reading när det är som bäst) mellan klockan 01:30-06:00. Upp igen vid åtta för att förbereda min presentation. Den gick så där, eftersom jag fick nysattacker så fort jag försökte säga någonting smart.

Idag blir det nog ingen avancerad kokkonst för mig. Jag vill ha pizza, cola light och glass. Och mer feber, så jag kan tycka riktigt synd om mig själv.

söndag, november 19, 2006

Tröst


"Det är synd om mig för jag är förkyld och har en redovisning i morgon som jag inte förberett och min pojkvän jobbar natt 15 mil bort i ett jävla bageri men jag har i alla fall getost och lite bacon"-pizza.

Höstsallad


Jahapp, det här blir mitt bidrag till cyberkocken. Det ser inte så gott ut, men det smakade mycket bra. Jag vet inte om det här kan kallas sallad egentligen, men det nu vad jag tänker kalla den. Jag använde mig av den lokalproducerade lammkorven från Rosas Handel. Har ni vägarna förbi Kalmar län ska ni leta efter korv av märket Rosas: smakrik korv av den tyskfödda familjen Thaurer. Inga onödiga E-tillsatser eller krångel, bara korv när den är som bäst. Att sedan Johann Thaurer den yngre och jag var gick i samma klass på högstadiet är en trevlig bonus. Han är den fryntligaste och raraste man kan tänka sig, och alla tjejer som vill ha en tysk korvmakare (är inte det alla kvinnors hemliga dröm?) bör skynda sig till norra Öland innan någon annan snappar upp honom.


Varm höstsallad med gremolata, getost och lammkorv

2 portioner

4-5 morötter
2 dl kokta vita bönor
12 gröna oliver (ej urkärnade)
100 g getost
4 lammkorvar (eller annan god korv)

gremolatadressing
1 1/2 msk smält smör
2 msk citronsaft
1 msk honung
0,5 dl finhackad persilja
rivet skal av en halv citron
2 små hackade vitlöksklyftor
salt och peppar efter eget huvud

Skala eller borsta morötterna och skär dem i stavar. Koka morötterna i en bottenskyla lättsaltat vatten tills de är nätt och jämnt mjuka. Blanda under tiden ihop ingredienserna till dressingen. Stek korven och kärna ur oliverna (själv tycker jag att det blir lite mer sport att ha kvar kärnorna, men då krävs att samtliga vid köksbordet är införstådda i detta. Annars kan det bli dyra tandläkarräkningar). Häll av kokvattnet från morötterna och blanda i bönor och dressing och låt allt bli varmt, men inte koka.

Fördela morots- och bönblandningen på två tallrikar. Fördela oliver och korv över salladen och smula över getosten. Ät med en bit gott bröd.



För övrigt är jag superförkyld och tycker synd om mig själv. Det borde ni också göra. Jag har dopat mig själv med massor av treo bara för att kunna laga den här måltiden. Och nu orkar jag inte ens diska efter mig, buhu.

fredag, november 17, 2006

Var var nu det där förbannade receptet någonstans..?

Nu har jag lagt till ett receptregister i högermarginalen, så att det ska gå lite lättare att hitta till mina recept. Hugaligen vilket jobb det var, så använd er nu av det!

Gammal mat

Jag hade en gång i tiden en pojkvän som inte stod ut med att titta på kokboksfoton. Speciellt inte gamla bilder. Varför? Jo, maten var ju gammal nu! Föga förvånande tog det slut mellan oss, och vi har inte haft kontakt sedan dess. Annars skulle jag definitivt ha mejlat honom en länk med den här sidan, bara för att jävlas (säg ingenting till Lisa, hon tror att jag är snäll!).

Den här bilden är min absoluta favorit, speciellt tillsammans med kommentaren! Mmm... kyckling ikväll, älskling?

Blossa 06

Och just det! I de senaste dagarnas brödfrenesi har jag helt glömt bort att berätta att Blossa 06 avsmakades förra onsdagen. Den var ljuvlig! Tack vare den fräscha lingonsyran fanns inget av den jolmighet som så ofta dominerar vanlig glögg och sötman var alldeles lagom. Visserligen fanns bara den svagaste aning av den utlovade enbärssmaken, men det kan mycket väl vara så att jag bara letar efter en ursäkt att få spetsa glöggen med lite gin. För trots sina 15% var det som att dricka saft, och flaskan avverkades på blott 20 minuter av mig och Magnus. Så god var den! Rusa och köp gott folk, för den här söta flaskan kommer ta slut innan du hunnit säga "oj, den va vischt rätt sctark ändå!".

(Nej, jag har inte fått betalt av Blossa, men om de skulle vilja skicka över ett par flaskor till mig är jag idel samarbete. Gärna en låda cognacsspetsad trestjärnig också, när vi ändå är igång!)

cyberkocksdags!

Tjoho! Nu är det återigen dags att cyberkocka, så vässa dina knivar och putsa grytorna! Jag trodde inte att jag skulle kunna vara med den här gången eftersom jag är oförskämt pank, men försynen såg till att slumpa fram ingredienser som jag har hemma! Nu ska jag sitta hela eftermiddagsföreläsningen och klura ut vad jag ska hitta på för någonting...

torsdag, november 16, 2006

Det oknådade brödet i majstappning!


Efter succén med Jim Laheys bröd var jag tvungen att experimentera lite. Jag tror att jag redan tidigare bloggat om min oförmåga att följa recept, och det här var inget undantag. Jag tänker alltid "vad händer om...". Som kemist vore jag livsfarlig, men som matlagare är det både en tillgång och en förbannelse.

Således bytte jag ut 2,5 dl vetemjöl mot majsmjöl, och resultatet blev utmärkt. Visserligen blev degen som väntat saggigare, eftersom majsmjölet inte innehåller gluten (det som får degen att klibba ihop och håller kvar koldioxidbubblorna från jästen, läs mer här om du är intresserad av brödvetenskap), men det gick bra att forma degen ändå. Det färdiga resultatet blev inte lika grovporigt och lite kompaktare än vetemjölsvarianten, men med en mild, fin majssmak och ännu krispigare skorpa än det förra brödet.



Vad gör man då med sitt bröd? Har man en utschasad nattarbetande pojkvän i sängen ser man till att skapa en stadig frukost (det behövs klockan fyra på eftermiddagen!). I sällskap med knaperstekt bacon och en röra av rivna äpplen, dijonsenap, rostade solrosfrön och majonäs blev det en mättande och mycket god smörgås. Hade jag haft en gnutta rödlök hemma hade det också åkt ned i röran!

Dessertens grundämnen

Någon med för mycket tid har satt ihop det periodiska systemet för desserter. Riktigt genomtänkt och roligt faktiskt, men kanske inte så vansinnigt användbart.

Bloggkokbok?

När jag inte kan sova tänker jag ut de mest konstiga idéer. Till exempel glass med smak av violpastill, panering med surdegsströbröd och andra underliga och mindre lyckade kombinationer.

En lite intressantare, men lika världsfrånvänd sak jag tänkt på under mina sömnlösa nätter är en bloggkokbok. Jag tycker att det hela tiden slår mig hur hög kvalitet svenska matbloggar håller, och det vore roligt att samla de bästa recepten med presentationer av olika bloggar. Vad säger ni andra matbloggare? Var är ni matbloggsläsande förläggare med idétorka? Om inte annat kanske man kunde samla ihop våra bästa recept i en fin pdf-fil?

onsdag, november 15, 2006

Receptet på allas läppar nu på svenska!

På begäran från Lisa kommer här en översatt och något svenskampassad version av det magiska brödet. Det finns säkert mängder av syftningsfel och översättningsmissar, men vill ni ha ett perfekt översatt recept så får ni betala mig. DÅ blir det andra bullar! Anledningen till att receptet skiljer sig lite från förlagan är att Jim Lahey själv anger en annan vattenmängd än NY Times i den tillhörande NY Times-videon (titta gärna på den, den illustrerar bakandet bättre än något recept i världen!). Jag resonerar som följer: det är Jim Laheys bröd, alltså är det han som vet bäst. Dessutom känns mängden "1 5/8 cup" ganska mycket jobbigare än "1 1/2 cup".

Jim Laheys knådfria bröd

7 dl vetemjöl samt extra till utbakning
1 1/4 tsk salt
1 tsk färsk jäst
3,5 dl vatten
vetekli eller majsmjöl efter behov

1. Blanda mjöl och salt i en stor bunke. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt till mjölet. Rör tills allting är blandat och du har en kladdig och lös deg. Täck med plastfolie eller lock och ställ att jäsa på ett varmt ställe minst 12, men gärna uppåt 18 timmar. Skåpet ovanför kylskåpet är ett ställe där degar trivs bra!

2. Degen är färdigjäst när ytan är bubblig. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, strö över lite mjöl och vik degen en eller två gånger med mjölade händer. Täck med plastfolie och låt vila en kvart.

3. Forma snabbt och varsamt en boll av degen med mjölade händer. Strö rikligt med vetemjöl, vetekli eller majsmjöl på en kökshanduk, lägg brödet med skarvsidan ned på handduken och strö över mer vetemjöl, vetekli eller majsmjöl. Täck med ännu en kökshandduk och låt jäsa ca 2 timmar. Degen är färdigjäst när den har jäst till mer än dubbla storleken och inte genast pöser tillbaka till sin ursprungliga form när man petar på den med fingret.

4. Värm ugnen till 225 grader minst en halvtimme innan degen är färdig. Ställ in en ugnsfast form med lock i under uppvärmningen (jag tog en 2,5 liters rund keramikform med glaslock, och den visade sig perfekt för uppgiften, men en gjutjärnsgryta eller liknande fungerar också fint). När degen är färdig tar du ut formen ur ugnen. Vänd försiktigt ned brödet i formen med skarvsidan upp. Bry dig inte om om degen ser ut som en enda sladdrig röra, det ger med sig under gräddningen. Skaka formen en eller två gånger om degen är ojämnt fördelad. Grädda 30 minuter med lock och ta sedan av locket och grädda ytterligare 15-30 minuter tills brödet är fint gyllengräddat. Låt svalna på ugnsgaller.

Ät, njut och skicka uppmuntrande mejl till Jim Lahey på Sullivan Street Bakery. Eller spara ihop till en New York-resa och gå på hans brödbakningskurs.

Heaven, I'm in heaven...


Jag är idel superlativ. Det här är det bästa ljusa bröd jag någonsin bakat. Perfekt krispig skorpa och ett grovporigt innanmäte som är ljuvligt att det skulle kunna driva glutenintoleranta till tårar. Och det säger jag inte bara för att det var jag som hittade receptet.

Jag använde mig förstås inte av instant yeast (någon frågade vad det var, och det är tydligen någon slags torrjäst som kickstartar direkt), utan rörde ut vanlig färsk jäst i degspadet, vilket funkade finemang. Faktum är att brödet blev så bra att jag satte en ny sats efter första tuggan. Den här gången har jag bytt ut en trejdedel av vetemjölet mot majsmjöl. Vi får väl se hur det blir!

Alla bakfobiker och Jan Hedh-knäckta bakfantaster kan tryggt dra igång en sats! Det är så lätt att det nästan är löjligt.


Om nu är ny i matchen hittar du receptet här.

Val av val?


Jag vill inleda genom att klargöra att jag på inget sätt sanktionerar mumsande på utrotningshotade arter, men när Diana mejlar mig en fråga om valkött blir jag givetvis nyfiken nog att ta reda på så mycket jag kan. Och eftersom all kunskap är bra kunskap delar jag givetvis med mig av mitt svar till er:

"Hej Diana!

Kul att du gillar min blogg! Först och främst vill jag bara säga att jag känner mig lite obekväm med tanken på att äta val, eftersom de flesta valar är mer eller mindre utrotningshotade. Men efter att ha läst lite på nätet kunde jag sluta mig till att den valsort som oftast äts i Japan tydligen inte var så illa däran. Men se helst till att det är vikval (Balaenoptera Acutostrata på latin, på japanska vet jag tyvärr inte vad den heter) du köper, och inget annan sort.

Jag har ju inte själv tillagat val, men jag läste att smaken påminner om nötkött med en svag fiskton. Det ska vara mycket gott och mört, och bästa sättet att tillaga val ska vara att steka det som biffar. Det ska helt ha en rosa kärna. I Japan äter man val på många olika sätt, bland annat panerad och friterad, kokt och rå (sashimi). Jag har inte lyckats hitta några japanska recept på val, men jag antar att de följer den vanliga japanska principen att låta råvaran spela huvudrollen. Här kan du hitta intressant läsning om japanska valrestauranger.

Däremot gjorde jag en googlesökning på whale recipe och hittade ett par recept som inte verkar så dumma: här, här,här och här.

Hoppas att recepten var till någon hjälp, och hör gärna av dig och berätta hur det gick och hur det smakade!

Vänligen, Margit"

Del tre i avdelningen "Det spännande brödet"

Brödet är nu utbakat, och till min glädje var det riktigt lätthanterligt. Det ligger nu och jäser i sin kökshandduk och jag är mycket nyfiken. Jäs fortare, din förbaskade degbit!

Det blidde inga foton eftersom en nattarbetande Magnus nyss damp ned i min säng. Ljusen är släckta och persiennerna nedddragna, och stackarn förtjänar verkligen sin sömn. Roligt nog har han extraknäckt som bagare de senaste nätterna, så frågan är hur sugen han är på bröd när han vaknar...

Uppdatering på degen:


Det ser fint ut! Degen är lös men med fint utvecklade glutentrådar. Jag ska glömma bort den till i kväll, då själva utbakandet ska ske.

tisdag, november 14, 2006

dolmar, dolmos dolmas

jag var hemma hos min mor idag. Kåldolmar och dolmaslinguistik blev resultatet. Jag hävdade att det var turkarna som kom till sverige för at kräva Karl den 12:e på pengar (efter kalabaliken i Bender) som införde kåldolmarna, men min syster och i mor hävdar att det var Karl den 12:e själv som inföde dolmas. Red ut det åt mig, så är ni snälla. Wikipedia räknas inte som källa, utan det krävs lite mer forskning bakom.

Måndagen den 14:e är uppenbarligen en turdag!

Jag har blivit citerad i både matälskaren och Isobels text och verkstad på samma dag. Det känns helt absurt, med tanke på att de var de två kvinnorna dsom fick mig att börja blogga. Vad är nästa steg? En turisttur på månen? Falafel som inte faller samman när man steker den? Jan Hedh-recept som beter sig som de ska?

Jag är i alla fall djupt hedrad och jag hoppas att i alla fall en bråkdel av alla som nu bananskalshalkar in på min blogg stannar kvar.

Bröd blir min bloggdöd!


Alldeles nyss satte jag min första deg enligt det kontroversiella receptet. Det blev en kladdig men långt ifrån ohanterlig deg som jag hoppas kommer utveckla sig positivt de närmsta 20 timmarna. I morgon kväll kommer ni få se resultatet, även om det blir pannkaka av det!

Jag har tänkt fotodokumentera lite extra (dvs inte bara lägga upp den snyggaste bilden), så att alla som känner sig tveksamma inför ett så revolutionerande recept som detta får lite visuella riktlinjer.

Jag hoppas verkligen att det här brödet fungerar som det ska, nu när jag blivit omnämnd i matälskaren och allt. Annars misstänker jag att mina sötebrödsdagar är över...

måndag, november 13, 2006

Revolutionerande latmansbröd

New York Times skriver om ett annorlunda och spännande sätt att baka gott bröd. Hemligheten är en lös deg, lång jästid och en förvärmd gryta. Det ska garanterat provas nästa gång jag bakar! Det stärker mig i min tro att det enklaste oftast är det godaste. Take that Jan Hedh! Med sin gramfascism, Manitoba Cream- och havssaltsivrande är han en otrevligt pompös karaktär. Visserligen lägger jag gärna ned arbete i ett gott bröd, men en limpa ska inte ta 15 dagar att baka, kräva specialapparatur och kosta 250 kronor i råvarukostnad bara för att smaka ungefär som mina grahamsbullar.

För att förekomma eventuella arga kommentarer: nej, jag hatar inte Jan Hedh. Men han dödade nästan mitt bakningssjälvförtroende. Jag tycker att han uppvisar alla tecken på brödelitism, utan att kunna prestera tillräckligt intressanta recept för att rättfärdiga det extra arbetet han förespråkar. Kanske är det inbillning, men jag tycker mig se ett mönster: så fort män ger sig in i ett kvinnoområde (let's face it, kvinnor är de som stått för brödbakandet historiskt sätt) går det troll i hela grejen. Helt plötsligt ligger fokus mindre på resultatet och mer på tekniken och allt blir millimetermätning och ingrediensonani. Och nej, jag skyr inte hårt arbete i bagarstugan. Jag är surdegsfantast och gör allt som oftast en fördeg, men ibland blir jag bara trött på hela idéen att mängden arbete per automatik anses stå i proportion till resultatet. Baka till exempel Jan Hedhs risottobröd (Bröd, Jan Hedh, s 111) och se om det tar dig till några större kulinariska höjder. Det fladdrade inte ens under fötterna på mig.

PS Här kan du hitta en utmärkt diskussion om receptet i NY Times. Det är alltid bra att insupa andras råd innan man själv tar tjuren vid hornen!

Stockholm närmar sig!

Jag är inte den mest välstrukturerade människan i världen, men inför Stockholmsresan tänkte jag att jag ska försöka kolla upp spännande saker innan snarare än efter resan har blivit av. Annars blir det lätt så att man i efterhand får höra om alla fantastiska platser och butiker man skulle ha besökt, och det kan driva en lättretad själ som jag till vansinne. Alltså: alla tips om roliga matbutiker, trevliga restauranger, mysiga barer och annat av intresse mottages med glädje!

Och erbjudandet kvarstår; alla som vill dricka öl/vin/sprit med mig i Stockholm är välkommna att göra upp om tid och plats. Jag är jättesnäll och blir snabbt trevligt salongsberusad. Eller schäslongsberusad som Magnus kallar det. Så där skönt tillbakalutad och nöjd med livet som man blir efter säg tre glas vin.

Tarhonya


Jag tog en tur till min mor i Södercentrum, vilket resulterade i att jag äntligen fick lägga vantarna på påsen med tarhonya som har ruvat i skafferiet sedan i vintras. Tarhonya är en ungersk uppfinning och är i princip en riven och torkad äggpasta. Den ska först brynas i smör och sedan kokas. Jag har aldrig smakat det, vilket förklarar mina lystna blickar in i skafferiet varje gång jag är där. Allt nytt är per definition gott, i alla fall tills det är avsmakat!

Jag ska utgå från receptet på baksidan av paketet, när jag väl lyckats avkoda det. Tyska är inte direkt mitt langue préférée (inte franska heller, jag röstar på spanskan som det mest logiska, lättfattliga och uttalsvänliga språket), men jag har förstått att det ska vara lök och paprika med i leken. Och kycklingbuljong. Det kommer att bli gott, det är jag övertygad om.

Slånbär galore!

Söndagen tillbringades på norra Öland i familjens närande och aningen tärande sällskap. Som alltid bjöd min mor på underbar mat, den här gången var det lammstek, kantarellsås och potatisgratäng. Dessutom firades fars dag med en hallongräddtårta som inte alls var dum, trots att jag aldrig gillat hallon något vidare.

Till min stora lycka visade det sig under en promenad i de hysteriskt vackra omgivningarna (tänk mosstäckta stenmurar, disiga ängar, hasselsnår, en fuktgnistrande lövmatta över den lilla grusvägen och både röd ekorre och stor hackspett) att slånbären var rikligare än någonsin. Och större! Tunga, frostnupna och djupt marinblå hängde de i drivor i snår i snart sagt varje stenmur. Eftersom mitt promenadsällskap Magnus inte var lika road av bärplockning som jag plockade jag bara en dryg liter. Men det räcker gott och väl för mina syften.

Och vad ska jag då hitta på med mina rara ärter? Slånbärslikör, så klart! Det här receptet hittade jag i Stora Kokboken från 1940. Jag misstänker att jag kommer att få minska lite på sockermängden då jag inte är så förtjust i överdrivet söta drycker.


Strävt sa katten om slånbären...

Slånbärslikör

1 l slånbär
1 l brännvin

fördelas i två enlitersflaskor. Låt stå varmt 3 veckor, gärna över kylskåpet eller vid ett element. Skaka flaskorna då och då.
Slå sedan blandningen i en silduk och låt självrinna en timme.

Till varje liter avrunnen slånbärssprit kokar man sedan en sockerlag på

450-600 g florsocker
1 1/2-2 dl vatten

Kyl lagen, blanda nogrannt med spriten (Stora Kokboken rekommenderar att blandningen skakas i en shaker om man har det). Fyll på små flaskor eller ordna ett slånbärsfylleslag med dina närmsta vänner.

Just nu ligger slånbären i frysen eftersom jag saknar resurser nog att inhandla en liter sprit. Det mår de bara bra av, eftersom eventuell kvarvarande garvsyra försvinner. Då blir de inte så fasligt kärva!

fredag, november 10, 2006

Mina kvinnliga förebilder

Jag vet inte vad en psykolog skulle säga om den här listan. Jag tycker att den talar för sig själv:

Min mamma
Joyce Carol Oates
Birgit Nilsson
Helene Schjerfbeck
Margaret Atwood
Joan Didion
Anna Bergenström
Jamil al-Shanti
Lisa Förare Winbladh
Magdalena Ribbing
Joni Mitchell
Sigrid Kahle
Frida Kahlo
Anne Sexton

Min blogg har varit hopplöst negligerad den här veckan, men jag har en gigantisk grammatiktenta i morgon. Det kommer gå åt skogen.

onsdag, november 08, 2006

Någonting måste jag väl gjort...

För att förtjäna rosor och vin en onsdag?


Fångat världens bästa pojkvän, that's what!

tisdag, november 07, 2006

I söndags tog jag och Magnus en lång promenad. Hela Stensö runt. Det tog nästan tre timmar att ta sig från punkt a (hemma) till punkt b (Gustav Vasas sten) och tillbaka igen... Magnus tog vackra bilder på nypon och snuskiga svamphattar som han sen raderade, jag tog bilder på allt som kom i min väg. Det såg för djävligt ut.

En enda snygg bild fann jag:

Lammrevbenspjäll à la Lammet & Grisen

Alla som någon gång satt sin fot på norra Öland har troligen varit på Lammet & Grisen. Så även jag. Kanske främst för att min far byggde det.

Lammet & Grisen är, för alla de som inte vet, en vitkaklad spansk hacienda mitt på det nordöländska alvaret. Restaurangen lockar med helstekt lamm och gris under öppen himmel, och serverar dessutom bakpotatis, en gedigen salladsbuffé och lakritsshots till alla de ölänningar som överlevt 90-talet, men inte är villiga att lämna det ännu.

Hur zom helst, Lammet & Grisen serverar det godaste lammkött som någonsin tillagats på Öland. Grisköttet säljer bättre, men tack vare farbror Bengt har jag lärt mig att verkligen uppskatta lammkött - och främst de mer udda delarna. Farbror Bengt har de senaste bjudit mig på deras 300-kronors ät-kött-tills-du-dör-buffé under förutsättning att jag inte rör grisköttet, eftersom det enligt honom är ett gift. Däremot får man gärna äta ett helt ben av lamm, blodig lammfilé eller krispiga lammrevbensspjäll. Som tur är, är Lammet & Grisen fortfarande ett släktföretag, och mannen som står i trancheringen är Bengts son Andreas. Han förser oss alltid med de ljuvligaste och saftigaste lammdelar som går att uppbringa...

Jag ville så gärna återskapa de goda lammrevbenspjäll jag ätit på Lammet & Grisen. Första gången jag försökte använde jag på tok för hög ugnsvärme, vilket gav mig segt lammkött mellan stora, vämjeliga klumpar fett och ben. Det här gången använde jag mig, tack och lov, av mitt sunda förnuft. Resultatet blev helt underbart.



Lammrevbenspjäll

För två hungriga

I kilo tunna lammrevben i bitar
1 msk olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Olja en ugnsplåt och lägg revbenen med bensidan ner. Vänd då och då och knivmörda de köttiga bitarna med en kniv då och då så att fettet kan rinna ur. Salta och peppra mot slutet. Låt stå i ugn minst 1 1/2 timme, men gärna upp till 2 timmar, beroende på hur knaprigt chipsliknande du vill ha slutresultatet.

Ät au naturelle. Potatissallad är gott till. Liksom ett gott vin.

Att notera är att mina föräldrar träffades och blev ett par under Lammet & Grisens första sommar. På grund av åldersskillnaden på 20 år är familjeskämtet att pappa är grisen och mamma är lammet.

måndag, november 06, 2006

Mystiska bloggproblem

Av någon anledning äter blogger utt mina inlägg, så allt jag försökt blogga i helgen är borta. Vansinnigt irriterande!

Jag publicerar om mitt senaste inlägg och hoppas att det får vara kvar den här gången:

Jag kämpar fortfarande med att göra slut på pumpan jag köpte på mig i början av veckan, och de här små söta bullarna är ett led i kampen. Jag uteslöt matfett i degen eftersom de blir saftiga och fina ändå. Och vitt bröd ska enligt min åsikt alltid ätas inom 24 timmar efter gräddning, eller frysas in. Hur som helst blir det ett vackert, lite gyllene bröd med frasig skorpa och saftigt innanmäte. Mums.

Grahamsmjölet fyller ingen egentlig funktion förutom att rensa ut mitt skafferi på slattar. Men det blir ju lite nyttigare i alla fall!


Morots- och pumpabröd
10 bullar

25 g jäst
2 dl filmjölk
2 dl kokt och puréad pumpa
2 dl finrivna morötter
1/2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
9-10 dl vetemjöl

Smula ned jästen i en bunke. Rör ihop med filmjölken tills den är upplöst. Rör ned pumpapuré, morötter, grahamsmjöl och salt. Arbeta in mjölet till en smidig deg. Den ska var ganska lös, men inte kladdig.

Låt jäsa en timme.

Knåda ut degen på mjölat bakbord och dela degen i tio delar. Rulla till spolformade små portionsbröd - det går lätt när man väl kommit på hur: rulla avlånga bullar och rulla sedan med lite extra tryck på ändarna.

Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla de färdigjästa bröden med vatten (eller använd en sprayflaska som jag). Grädda bröden i 8-9 minuter, spraya gärna in lite extra vatten i ugnen i början av gräddningen.

fredag, november 03, 2006

Friday I'm in love!

I dag blir det inget matbloggande, jag ska tillbringa dagen hos pojkvännen med tv-spel, tv-tittande (jag vägrar tv egentligen, så för mig är till och med reklamen spännande!) och pizza eller någonting annat lika onyttigt.

torsdag, november 02, 2006

Speltokig


Det har nu inhandlats ett Yatsy att göra sällskap med TP, Risk och kortleken. Kan någon förklara för mig varför det känns mer överdjävligt att vinna tre gånger i rad och sedan förlora en ynka gång än att förlora tre gånger och sedan vinna den sista omgången? Jag älskade Yatsy ända tills jag förlorade. Men pojkvännen har i alla fall återfått sin tro på tärningsspel.

Fläsket brinner!

Så hutlöst kallt som det är nu är det bäst att försöka låtsas att man är någon annanstans. Så vad passar bättre än lite jamaicanska smaker? Det här är min högst personliga tolkning av en av de jamaicanska nationalrätterna, men om man googlar på nätet ser man att den enda gemensamma nämnaren i de olika jerk pork-recepten är kryddpeppar och chili, så det är fritt att byta ut, utesluta eller lägga till vad man nu har hemma. Det här blir i alla fall mycket gott och ganska starkt.


Jerk pork
4 personer

600 g fläskkarré

marinad:
4 msk ketchup
2 msk mörk soya
2 msk mörkt muscavadossocker
1 msk grovstött kryddpeppar
1 msk riven ingefära
1 tsk riven muskotnöt
1 tsk kanel
2 pressade vitlöksklyftor
2 små torkade chilifrukter i smulor
saften och det rivna skalet av en lime
rejält med svartpeppar ur kvarn

Skär fläskkarrén i tunna skivor. Blanda alla ingredienserna till marinaden. Marinera karrén minst tre timmar, gärna längre. Ta upp köttet ur marinaden och låt överflödig vätska rinna av. Stek i mycket het stekpanna i rapsolja någon minut på varje sida. Marinaden ska karamelliseras och bli på gränsen till bränd. Och räkna med att behöva städa spisen efter det här receptet, det spottar och stänker och fräser. Men det är så pass gott att det är värt mödan...

Egentligen ska man servera jerk pork med friterade små deg- eller potatispuffar till, eller bara ett gott bröd, men jag är för idéen att inkludera andra delar av kostcirkeln än blott kött och fett. Därför ugnsgrillade jag majskolvar till som jag först kokt ett par minuter (annars blir de aldrig klara innan de blivit brända!) och sedan penslat i lite överbliven köttmarinad blandat med en matsked olja. Dessutom en limesyrlig och råsockersöt bönsallad med rödlök som blev stabil, om än inte banbrytande.

Mina köksrötter del 2

Alla i min familj drar åt sig öronen när farbror Bengt kommer på besök, av den enkla anledningen att alla farbror Bengts historier börjar med ett spår, viker in på ett annat och sedan förgrenar sig till den milda grad att det är omöjligt att ens peka ut färdriktningen, än mindre svängarna. Till slut brukar min far (som är den ansvarsfulle storebrodern) ryta "Men kom till saken nu, Bengt!", varpå Bengt lakoniskt säger "Ja, men det är ju det jag gör, avbryt mig inte" och fortsätter berätta om när han smugglade aktier eller när han var påläggskalv inom hålkortsprogrammeringen eller om någonting annat lika fascinerande.

Alla drar åt sig öronen, utom jag. Jag har alltid avgudat Bengt, och kanske kan min dyrkan av honom bäst beskrivas i episoden när jag inte fick äta några av de kantareller jag varit med min far och farbror Bengt och plockat. Min far hade läst att det inte var nyttigt för femåringar att äta svamp och därför fick jag inga smörfrästa kantareller. När jag kände den ljuvliga lukten sprida sig i köket vädjade jag därför till farbror Bengt. Kunde jag inte få lite kantareller? När farbror Bengt sa nej, det där bestämmer din far blev jag så besviket rasande att jag ylandes låste in mig på toaletten i flera timmar (det kändes i alla fall som timmar - i verkligheten rörde det sig säkert inte om mer än 10 minuter). Farbror Bengt stod utanför hela tiden och vädjade förtvivlat till mitt sunda förnuft: "Men snälla Margit, säger Jan nej kan jag ju inte säga ja!". Men för mig var det det som om månen lossnat från sitt himlafäste: inte kunde farbror Bengt svika mig? Jag fick inga jävla kantareller, och än idag är jag helt besatt av kantarellsmaken. För mig symboliserar de paradisets förbjudna frukt, den yttersta njutningen, synd och dekadens - vad ni vill. Jag skulle kunna äta kantareller sju dagar i veckan och fortfarande känna att någonting berövats mig.

När jag blev vegetarian vid 13 års ålder satte sig Bengt mittemot mig med livsmedelsverkets näringstabell och klargjorde allt ifån kalciumhalter till vitamin B2 till proteinnivåer i olika sorters bönor. Tre långa stolsnötande timmar tog det att gå igenom allt från "ananas" till "ärter, gröna", men det var en väl rustad vegetarian som gick därifrån. Bengt har också med den äran förespråkat det glykemiska indexets fördelar långt innan Fredrik Paulún fick sin plats i solen och är den som fått mig att älska kikärter och andra baljväxter till den milda grad att inte kan tänka mig ett liv utan dem. När jag sedan vid 20-årsåldern slutade min vegetariska bana var det återigen Bengt som stod vid min sida med sina näringstabeller. Allt för att garantera mig den optimala kosten.

Farbror Bengt är besatt av H Gyllensköld och C E Hagdahl och har genom åren förärat mig flera exemplar av "Konsten att laga mat" och "Kokkonsten som vetenskap och konst med särskildt afseende på helsolärans och ekonomiens fodringar". Han har också lärt mig konsten att koka och steka "vansinnigt perfekta ägg", att koka "den perfekt smakrika och fylliga havregrynsgröten", att koka "ett sanslöst gott och perfekt te" och att aldrig någonsin fuska i matlagning. Bengt är passionerad när det gäller mat, och trots sin diabetes ser han till att alltid äta utsökt och "vansinnigt god" mat.

Bengt skyr dock mjölk i alla former. När Arla en gång i tiden hade sin kampanj "Mjölk är livet!" kunde han jobba upp sig till ett raseritillstånd som var helt främmande den vanliga, gladlynta Bengt. Han kände sig alltid tvungen att spottande och fräsande kommentera reklamen med orden "Ja, för kalvarna, ja! För oss andra är det döden! DÖDEN!". Det kan vi fortfarande skratta åt, jag och mina syskon, men vi vet att det finns mer än ett korn av sanning i hans etterdrypande ilska. För farbror Bengt kan sin mat.

Ganska länge hade farbror Bengt sin bas i vårt ombyggda garage, där han tillverkade ljuvliga laxpatéer för försäljning till bland annat NK. Innan dess hade han genom några geniala ekonomiska krumbukter lyckats komma över Naddö slott utanför Vadstena, men eftersom pengar saknades för att betala lånen blev han efter många om och men av med sina ägor. De nya ägarna har dock charmats av Bengt och låter honom hyra en stuga i utkanten på ägorna, tillsammans med en kräftodlingsdamm. Varje år får vi helt underbara små färska vätternkräftor från Bengt, och trots att hans vänstra kroppshalva fortfarande lider sviterna av en kraftig stroke fiskar han oförtrytligt stora mängder kräftor.

Farbror Bengt är den som - förutom min mor - gjort mest för att främja mitt matintresse. Han må mala och mala och mala, men Bengt vet att det tar tid att komma till slutet på en berättelse. För bra berättelser går inte från punkt A till punkt B, utan krumbuktar sig och slingrar sig och kränger för att slutligen dyka upp på ett helt annat ställe än det där man började. Precis som det här oförskämt långa blogginlägget.

onsdag, november 01, 2006

Pumpasoppa makeover

Även hos mig har det varit Halloween. Eller, tja... Jag har gjort en pumpasoppa. Skrämmandet har Magnus stått för, han är en fena på att få mitt hjärta att slå volter av skräck (och kärlek). Ett plötsligt ljud är det enda som behövs för att jag ska hoppa jämfota och stirra vilt omkring mig.

Hur som helst, jag fastnade för Matälskarens trevliga pumpasoppa, och eftersom jag dessutom hade hittat färsk gurkmeja på ICA Maxi var det bara att sätta igång. Men eftersom jag nu är den klåfingermaja jag är så¨ändrade jag en hel del i receptet. Inte för att den inte verkade god, utan för att jag inte KAN följa ett recept. Inte ens när det gäller brödbak. Därtill är jag allt för nyfiken.

Min största förändring är att jag ungsbakade pumpan innnan den fick göra sällskap med resten av ingredienserna. På det viset koncentreras smakerna i pumpan och man slipper den potentiella blaskighet som annars kan utmärka pumpan. Dessutom ändrade jag kryddningen så att det skulle passa min egna, perversa smak.

Resultatet blev underbart, även om jag var dum nog att först smaka lite harissa från skeden, och sedan smaka av soppan. Således slängde jag i lite harissa till (vadå, soppan smakade ju inget!), vilket gjorde soppan i hetaste laget. Inte för mig och min pojkvän förvisso, men jag tror inte att vem som helst skulle velat sitta till bords med oss i kväll.


Lisas pumpasoppa på mitt vis
4 personer

2 l pumpakött i tärningar
2 gula lökar
2 msk rapsolja
1 msk riven ingefära
1 msk riven färsk gurkmeja
1 msk mald spiskummin
1 msk mald koriander
3 morötter
2 kycklingbuljongtärningar
5-6 dl vatten
1 burk kokosmjölk
saften av 1/2 citron
1-2 tsk harissa

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg pumpatärningarna på plåt med bakplåtspapper och baka dem i ugnen ca 30 minuter. Det ska vara lite mer än en liter pumpa när det är färdigbakat.

Hacka löken. Fräs lök, gurkmeja, ingefära, spiskummin och koriander i en stor kastrull några minuter. Tillsätt vatten och buljongtärningar och låt koka upp. Skala och skär morötterna i tunna slantar och släng ned dem i soppan. Låt koka tio minuter och tillsätt sedan pumpan. Koka ytterligare några minuter.

Mixa soppan med en stavmixer eller i matberedare. Tillsätt kokosmjölken, citronsaften och smaka av med lite harissa. Lät allt bli varmt.

Idag bakade jag en variant på mitt grahamsbröd med frukt och nötter. Jag slängde i ett par extra dadlar för att få det lite mer sirapssött och bakade ut till tekakor i stället.

Jag blev dessutom riktigt förtjust i den färska gurkmejan. Vilken doft! Parfym och angostura bitter och morot och gud vet allt den doftade. Jag stod länge och sniffade med en skalad mit mellan fingrarna. De är nu vackert gula.