onsdag, november 15, 2006

Receptet på allas läppar nu på svenska!

På begäran från Lisa kommer här en översatt och något svenskampassad version av det magiska brödet. Det finns säkert mängder av syftningsfel och översättningsmissar, men vill ni ha ett perfekt översatt recept så får ni betala mig. DÅ blir det andra bullar! Anledningen till att receptet skiljer sig lite från förlagan är att Jim Lahey själv anger en annan vattenmängd än NY Times i den tillhörande NY Times-videon (titta gärna på den, den illustrerar bakandet bättre än något recept i världen!). Jag resonerar som följer: det är Jim Laheys bröd, alltså är det han som vet bäst. Dessutom känns mängden "1 5/8 cup" ganska mycket jobbigare än "1 1/2 cup".

Jim Laheys knådfria bröd

7 dl vetemjöl samt extra till utbakning
1 1/4 tsk salt
1 tsk färsk jäst
3,5 dl vatten
vetekli eller majsmjöl efter behov

1. Blanda mjöl och salt i en stor bunke. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt till mjölet. Rör tills allting är blandat och du har en kladdig och lös deg. Täck med plastfolie eller lock och ställ att jäsa på ett varmt ställe minst 12, men gärna uppåt 18 timmar. Skåpet ovanför kylskåpet är ett ställe där degar trivs bra!

2. Degen är färdigjäst när ytan är bubblig. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, strö över lite mjöl och vik degen en eller två gånger med mjölade händer. Täck med plastfolie och låt vila en kvart.

3. Forma snabbt och varsamt en boll av degen med mjölade händer. Strö rikligt med vetemjöl, vetekli eller majsmjöl på en kökshanduk, lägg brödet med skarvsidan ned på handduken och strö över mer vetemjöl, vetekli eller majsmjöl. Täck med ännu en kökshandduk och låt jäsa ca 2 timmar. Degen är färdigjäst när den har jäst till mer än dubbla storleken och inte genast pöser tillbaka till sin ursprungliga form när man petar på den med fingret.

4. Värm ugnen till 225 grader minst en halvtimme innan degen är färdig. Ställ in en ugnsfast form med lock i under uppvärmningen (jag tog en 2,5 liters rund keramikform med glaslock, och den visade sig perfekt för uppgiften, men en gjutjärnsgryta eller liknande fungerar också fint). När degen är färdig tar du ut formen ur ugnen. Vänd försiktigt ned brödet i formen med skarvsidan upp. Bry dig inte om om degen ser ut som en enda sladdrig röra, det ger med sig under gräddningen. Skaka formen en eller två gånger om degen är ojämnt fördelad. Grädda 30 minuter med lock och ta sedan av locket och grädda ytterligare 15-30 minuter tills brödet är fint gyllengräddat. Låt svalna på ugnsgaller.

Ät, njut och skicka uppmuntrande mejl till Jim Lahey på Sullivan Street Bakery. Eller spara ihop till en New York-resa och gå på hans brödbakningskurs.

27 kommentarer:

Oskar sa...

Tack Margit! Ska provas.

Anonym sa...

Ska också prova :).
En tesked jäst?
Hur avgjorde du det?

Gitto sa...

jessica: jag måste erkänna att jag höftade, men det går ju faktiskt att pressa ned jästen i teskedsmåttet för ett exaktare resultat.

Sedan är det inte så vansinnigt noga heller. Jag baserar jästmängden på ett faktablad om instant yeast där jag läste att ett gram sådant motsvarade 5 gram färsk jäst eller något liknande. Det blev i alla fall riktigt bra!

Marcus sa...

Hej kollar du din hotmail eller, jag skickade ett mail till dig... vill du jag ska köpa japanska ingredienser till dig får du skynda dig på, jag åker snart och har inte tid att gå och shoppa vilken dag som helst!

Sara sa...

Fasiken vad bra med ett knådfritt bröd! Jag är ...hmmm...liksom inte så duktig på att baka, men det här borde ju till och med jag klara av :)

Örjan sa...

1 tesked jäst?- Normalt 5 milliliter
Förslag uppmätning.
Ett jästpaket har 50 grams normalvikt
Dela det diagonalt(snett över)- i fyra bitar (varje bit blir då 12-13g)
Sen kan du halvera Din minibit ännu en gång.
5 eller 7 milliliter(gram) borde inte spela någon roll

Rätt vikt utan att behöva köpa någon dyr digitalvåg
Örjan

Petter sa...

Tjena,

liten rapport från första provbakningen. Sitter just och njuter av en skiva kanongott nybakt bröd med en bit ost på. Mmmmm... Tack för detta recept!

Satte en deg i går kväll omkring kl 21. I hade jag Kungsörnens vetemjöl special, men jag tog för mycket jäst, nästan ett halvt paket! I morse hade degen svällt upp perfekt, och när jag kom hem efter jobbet vid 18-tiden (~20h jästid) så kan jag inte påstå att jag såg någon skillnad jämfört med på morgonen vad gäller storlek eller ngt annat som syns på ytan. (Undrar vad skillnaden blir på 10 resp 20h... Ska prova.)

Hällde upp degen och det var som att hälla ut en brännmanet! En go gegga med enorma trådar ner i degbunken. Gräddade i 30 + 25 minuter med bra resultat. Ska möjligen låta den stå inne några minuter till nästa gång.

Slutresultat: Kanongod skorpa och härligt kraftigt innanmäte. Så mängden jäst spelar nog mindre roll, det är den långa jästiden som är "hemligheten".

Anonym sa...

Hej Gitto och tack för detta underbara recept. Bättre vita bröd har jag aldrig bakat hemma. Jag har verkligen testat allt, köpt svindyrt Manitoba cream och kört degar i köksmaskinen jättelänge, men inget bröd blev så bra som detta!

Tack!
Anna

Anonym sa...

Tack för receptet, det blev ett fantastiskt gott bröd. Jag använde en tsk torrjäst och lät bakmaskinen köra degprogrammet istället för att blanda för hand. Sen fick degen jäsa i stor bunke 12 tim och jag följde sedan resten av receptet, bakade i stekgryta av gjutjärn med lock, gick jättebra.

Det liknar mitt gamla recept på Bosniskt bondbröd med 15 dl vetemjöl,en msk salt,1/4 paket jäst upplöst i 8 dl vatten, ska bara blandas till en lös deg och sedan jäsa länge länge. Häll över i ugnsform och grädda 250 gr i 10 min, sedan skruva ner till 200 i 30 min, svalna i bakduk. Men jag har aldrig fått detta bröd så knaprigt som blogg-brödet även om det har stora bubblor inuti. Kanske är det den varma grytan som ger den hårda ytan!?
Tack kulturnytt och Gitto, har redan en ny deg på gång.
MVH Dina

izza sa...

Nu har jag också bakat! Mums!! Bilder finns på http://smakrik.blogspot.com/

pojoel sa...

Det blir en intressant effek om man använder "vetemjöl special fullkorn". Brödet blir mörkt inuti, som om man använt rågmjöl nästan.
Och visst var det gott, men jösses... Så mycket tid för så lite bröd...

Det tar nästan mindre tid att få till två av mina 1.7-kilos skållade rågbröd special.
Undras om det funkar att dubbla receptet?

Anonym sa...

Är det här det där knådfria brödet? Det verkar som om du har väldigt mycket mer jäst än i den där videon från bageriet. I ditt recept är det en tsk färsk jäst. De har en fjärdedels tsk torrjäst.

Det receptet är:
3 cups (7,2 dl) vetemjöl
1,5 tsk salt
0,25 tsk torrjäst
1,5 cup (3,6 dl) vatten

Hasse sa...

Vilket bröd! Fantastiskt. Dubblade receptet, det fungerade lika bra. Men jag tog inte så mycket jäst som du rekommenderade. 1 tsk för den dubbla satsen. Och sen får det gräddas i farmors gamla järngytor med lock.

Anonym sa...

Någon som vet om man kan ha lite surdeg i detta recept. Vad ska man i så fall ta bort, och i vilket skede ska surdegen in?

Sara sa...

Tror ni man kan använda en stor vanlig kastrull med lock?

Anonym sa...

Det går utmärkt att baka med surdeg istället för jäst. Man gör exakt likadant. Ta 1 dl surdegsstart och lite lite mindre mjöl och vatten än i receptet.

rutor sa...

Testade detta bröd. Med nästan utgången jäst som hade torkat/skrumpnat lite. Gick hur bra som helst. Gräddade brödet i en lergryta.

Anonym sa...

Kan man jäsa degen för länge? Jag har vid två tillfällen gjort brödet, är brödnybörjare, och båda gångerna blir degen ordentligt smetig och flyter ut över bakbordet. Jäsning ungeför 24 timmar. Jag tyckte den såg fastare ut när jag smygkikade efter 12 timmar?

Ketutar sa...

Kanske känns 1 5/8 cups besvärligare än 1 1/2, men 1 5/8 cups är nästan exakt 4 dl. Vilket är inte alls besvärligt. :-)

Grattis för blog-priset :-)

Anonym sa...

Om man tycker att degen är för lös kan man lägga ett bakplåtspapper i botten på en jäskorg/brödkorg under sista jäsningen. Sedan är det bara att lyfta över degen i järngrytan - fungerar utmärkt.

husmorsbloggen sa...

Ugnsformarna kallas lustigt & passande nog för holländsk ugn!
Jag har testat ett liknande bröd, även med surdeg!
För bilder och recept, kolla in husmorsbloggen

Nina sa...

Efter att ha sett Camilla Plums program "Bullar av stål" så har jag bakat detta bröd som hon kallar "Nix röra bröd". Jag har bakat det ca 10 ggr, och barnen älskar det. Jag har provat att baka med en deg som blev väldigt lös så jag fick hälla i degsmeten i den varma grytan, resultatet blev i stort sett detsamma, supergott, det är som att det inte går att göra fel :-)
http://svt.se/2.105925/bullar_av_stal kolla gärna här, på hennes recept.

disa sa...

韓谷屋,金漢城,巴西里,漁人碼頭,人間,鳥語花鄉,鳥語花鄉,花園餐廳,複合式餐廳,複合式,泰式料理,領事館,西子灣,好望角,精品民宿,水悅雅築,水悅雅築,海濱民宿,信義之家,海天依舍,海天,源泰綠地,綠地,時尚民宿,育樂中心,生活民宿,富雅民宿,五號小築,小魚民宿,優質民宿,七星潭,七星海,安莊民宿,紫園,上豪民宿,七星潭,東方戀人,月牙灣,富莉民宿,福田民宿,哇旦民宿,異速館,小荳荳,炭烤,雨果,國賓飯店,夏都,文字燒,月島,文字,法式餐廳,曼波,居酒屋,咖哩事典,原燒,咖哩,紅蟹將軍,上閤屋,百樂,天河,咖啡,鐵板燒,葡萄酒,燒肉庭,藍色狂想,海洋館,麻辣,巴黎春天,泰國餐廳,辛香館

Anonym sa...

Hello. And all nice words. great site great yes it is.
[url=http://free-porn-free-sex-free-xxx-videos.org]free sex[/url]
free sex
http://free-porn-free-sex-free-xxx-videos.org

Helena Ljunggren sa...

Kul bröd :)

Bra att undvika att knåda. Det och för mycket mjöl brukar vara det som sabbar hemmadegarna :)

Anonym sa...

payday loans online http://www.legitpaydayloansonline2.com Fundpopog [url=http://legitpaydayloansonline2.com]payday loans[/url] Stype Payday loans online online payday loans Most of peoples are not aware about its for in days), active on loan carry high interest rates?They would collect principal on existing loans record followed is easy it is worth all different!!

Anonym sa...

payday loans online http://www.legitpaydayloansonline1.com/ Fundpopog [url=http://www.legitpaydayloansonline3.com/]Instant Payday Loans Online[/url] Stype payday loans online Payday loans online It is that easy, lenders now offer faxless, easy online applications are payday loans!First of all, you have to look at the philosophy days ahead and theres an emergency looming!