torsdag, november 02, 2006

Fläsket brinner!

Så hutlöst kallt som det är nu är det bäst att försöka låtsas att man är någon annanstans. Så vad passar bättre än lite jamaicanska smaker? Det här är min högst personliga tolkning av en av de jamaicanska nationalrätterna, men om man googlar på nätet ser man att den enda gemensamma nämnaren i de olika jerk pork-recepten är kryddpeppar och chili, så det är fritt att byta ut, utesluta eller lägga till vad man nu har hemma. Det här blir i alla fall mycket gott och ganska starkt.


Jerk pork
4 personer

600 g fläskkarré

marinad:
4 msk ketchup
2 msk mörk soya
2 msk mörkt muscavadossocker
1 msk grovstött kryddpeppar
1 msk riven ingefära
1 tsk riven muskotnöt
1 tsk kanel
2 pressade vitlöksklyftor
2 små torkade chilifrukter i smulor
saften och det rivna skalet av en lime
rejält med svartpeppar ur kvarn

Skär fläskkarrén i tunna skivor. Blanda alla ingredienserna till marinaden. Marinera karrén minst tre timmar, gärna längre. Ta upp köttet ur marinaden och låt överflödig vätska rinna av. Stek i mycket het stekpanna i rapsolja någon minut på varje sida. Marinaden ska karamelliseras och bli på gränsen till bränd. Och räkna med att behöva städa spisen efter det här receptet, det spottar och stänker och fräser. Men det är så pass gott att det är värt mödan...

Egentligen ska man servera jerk pork med friterade små deg- eller potatispuffar till, eller bara ett gott bröd, men jag är för idéen att inkludera andra delar av kostcirkeln än blott kött och fett. Därför ugnsgrillade jag majskolvar till som jag först kokt ett par minuter (annars blir de aldrig klara innan de blivit brända!) och sedan penslat i lite överbliven köttmarinad blandat med en matsked olja. Dessutom en limesyrlig och råsockersöt bönsallad med rödlök som blev stabil, om än inte banbrytande.

Inga kommentarer: