tisdag, november 14, 2006

dolmar, dolmos dolmas

jag var hemma hos min mor idag. Kåldolmar och dolmaslinguistik blev resultatet. Jag hävdade att det var turkarna som kom till sverige för at kräva Karl den 12:e på pengar (efter kalabaliken i Bender) som införde kåldolmarna, men min syster och i mor hävdar att det var Karl den 12:e själv som inföde dolmas. Red ut det åt mig, så är ni snälla. Wikipedia räknas inte som källa, utan det krävs lite mer forskning bakom.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt den etymologiska ordboken "Våra ord", av Elias Wessén, står det om kåldolma: "troligen har rätten och namnet införts av Karl XII:s följeslagare i Bender 1709-13"

I Gösta Bergmans "Ord med historia" står det att läsa att första gången ordet kåldolmar nämns i svenskt tryck är i Cajsa Wargs "Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimmber" (1765). Ordet dolma, som är turkiska och betyder en fylld eller färserad rätt, tycks inte vara bekant i något annat europeiskt kulturspråk. Därför anser Svenska Akademiens ordbok att det inte är osannolikt att ordet har kommit direkt hit från Turkiet i samband med Karl XII:s krig, eventuellt med hans turkiska fordringsägare, som uppehöll sig i Sverige mellan 1716 och 1732.

mvh Sara, språknörd och matbloggare

Anonym sa...

Hej

Först och främst vill jag ge beröm för en synnerligen intressant och väl formulerad blog; intressant och angelägen. Vi verkar dela många intressen dessutom, inte minst vad beträffar operasångerkor.

Jag ämnar snarast - jag ska bara avverka ytterligare 38 timmars körsång denna vecka - sätta brödet du skriver om. Men ursäkta en kanske dum fråga: vad är intant yeast? Enligt en källa var det inte det "i små påsar", alltså torrjäst? Så vad taga?

Bästa hälsningar, Johannes, Piteå (som inte har särskilt bra utbud av bakråvaror, a propos Hedh)

Anonym sa...

har du ätit pirål någon gång?
http://www.nyckfull.net/article.php?articleID=76

Gitto sa...

Sara: Tack för klargörandet!

Johannes: ja, Piteå har jag själv erfarenhet av, och det finns inte något vidare utbud av någonting, vad jag minns. Och tack för berömmet, det är alltid lika roligt att läsa något snällt. :)

nyckfull: uschiamej, det låter inget vidare. Jag tycker inte om rundmunnar, de ser läskiga ut!

Anonym sa...

jag sa inte att kalle XII tog hit dolmarna! jag sa bara att ordet i sig kommer från det turkisa klädesplagget dolmas. eller hur det nu var. men jag har inte sagt ett ord om hur kåldolmarna kom till sverige! det var mamma som sa.

Gitto sa...

Claudia: okej, sorry syrran!

Anonym sa...

jag sa inte Karl XII - jag sa hans män, nämligen karolinerna som när de kom hit från fångenskapen tog med sig denna maträtt! (Och om jag inte sa det berodde det på att andra pratade i mun på mig, kan väl inte jag rå för). Men det är ju ändå möjligt att du har rätt eller så rätt man kan ha när man nog inte riktigt vet säkert.
Sara har gjort ett bra jobb, Hellqust (Svensk etymologisk ordbok) som är ett strå vassare skriver precis samma sak. Men sen har vi ordet dolman, som betyder husarrock eller fruntimmersplagg, men det kommer av turkiskans dolamán, ett slag lång rock och det trodde jag ordet kåldolme kom ifrån, men det gjorde det ju inte.
Förresten, hoppas Magnus gillar dem eller har du gett dem till katten?

Gitto sa...

Okej mamma, då är det utrett nu!

Magnus glufsade mycket glatt i sig sina kåldolmar idag. Han hälsar att de var suveräna! Men vänta bara tills jag gör mina egna, då kommer han glömma dina, hoho.