lördag, november 25, 2006

Du är vad du konsumerar

Ibland blir jag riktigt ledsen över världen. Som idag på mitt lokala ICA, där det fanns sex sorters äpplen, varav bara en svensk. Vem kom egentligen på tanken att importera äpplen från spanien mitt under den svenska äppelsäsongen. Och varför köper ingen svenska äpplen? Jag gjorde faktiskt en rudimentär fältstudie och kom fram till att det bara var 2 av totalt 16 människor som köpte de stora vackra svenska ingrid marie-äpplena. Och de var inte ens dyrare!

En annan sak som verkligen upprör mig är att så få människor köper rättvisemärkt kaffe. Skillnaden per paket mellan rättvisemärkt och vanligt kaffe är i snitt sex-sju kronor (alltså motsvarande den där twixen du impulsköper när du står i kön till kassan), och ändå ojar sig människor över att det är så dyrt! Den försumbara skillnaden i pris som det blir för oss på en månad är en enorm skillnad för de underbetalda bönder som lever på att odla det svarta guldet. Visste ni att till exempel att de bönder som får betalt efter rättvisemärkningens standard har råd att skicka sina barn till skolan? Se där, en enorm och konkret förbättring som direkt utgår från ditt val i butikshyllan. Och glöm inte att samtidigt som du väljer en rättvisemärkt eller ekologisk produkt så väljer du samtidigt bort en annan produkt. Det är alltså dubbel konsumentmakt i en handling!

Om bara fler människor orkade förstå att den där chokladkakan eller det där kaffepaketet de köper är konsumtionens svar på fjärilen som flaxar sina vingar i Kina... Vi är inte isolerade enheter i någon slags happy shopper-drömvärld utan den lilla lyckliga procentandel som lever gott på andras olycka. Vill man inte se det så är man faktiskt ond. Inte ond som skurkarna i James Bond, utan vardagsond, på det där slöa och likgiltiga sättet som är det allra farligaste, eftersom det är den sortens ondska som inte märks. Skjuter man ihjäl ett gäng barn på en skola så blir man åtalad och dömd till ett präktigt fängelsestraff, men sanktionerar man indirekt giftbesprutning av kaffeplantor som gör barnen som leker där sjuka och arbetarna sterila så väntar inte ens en liten uppläxning.

Det finns ingen ursäkt för att fortsätta på det viset som de flesta av oss gör idag. Antingen får man à la tjugohundratalets cynism erkänna sin ondska eller försöka göra det lilla man kan. Givetvis är det inte möjligt att köpa allting ekologiskt, rättvisemärkt eller närproducerat, men för det behöver man inte låta sig passivisiseras till en extrapris-trålande varuhuszombie. Mat ska faktiskt kosta, och jag tycker att det är sorgligt att vi i euroshopper-generationen tror att mat inte kostar någonting att framställa. Om vi slutade konsumera så hejdlöst mycket strunt skulle vi inte ha några problem med att faktiskt betala matens verkliga värde i butikerna.

Jag har som regel att gå min runda i butiken, stanna och titta igenom det jag tänkt köpa. Alltid finns det någonting som kan bytas ut mot en ekologisk eller rättvisemärkt produkt utan att plånboken helt imploderar. Och kan jag, den fattiga studenten, kosta på¨mig rättvisemärkt så kan du det.

Jag vill påpeka att jag långt ifrån alltid lever som jag lär. Jag röker som en borstbindare, men om någon kom på den intelligenta idén att rättvisemärka cigaretter skulle jag i alla fall kunna döda mig själv med gott samvete. Och senast i förrgår jag lämnade ett paket lökar i kassan på ICA Maxi, eftersom jag först då såg att de var ekologiska, svindyra och skitfula. Men jag köpte å andra sidan ekologisk mjölk och rättvisemärkt kaffe den gången. Det handlar helt enkelt om att hitta en kompromiss där både snålnerven och samvetet får sitt.

7 kommentarer:

Oskar sa...

Herregud Margit, röker du??? :) Sluta genast med det!

Anonym sa...

Helt sant alltihop. Det lustiga är att det finns så många extremt dåliga ursäkter att inte handla t.ex. ekologiskt. Får förvånansvärt ofta höra att exotiska frukter av det ekologiska slaget "ju inte kan vara miljövänliga, de har ju fraktats runt halva jordklotet" - utan att den aspekten någonsin hindrat personen ifråga att köpa samma frukter av icke-ekologisk variant. Mycket märkligt.

(Och apropå något helt annat så var dina utförliga instruktioner till stor hjälp, Margit, och jag är numera innehavare av någon slags blog... Inte så våldsamt mycket på den än, dock.)

Pelle sa...

måste nog erkänna att jag är vardagsond, jag tänker sällan på att köpa kravmärkta grejer, eller rättvisevaror (dricker inte kaffe, finns det något annat?)
jag undrar lite vad osm krävs för att man ska vakna upp från sin vardagsondska... du har ju uppenbarligen gjort det, har det att göra med att du är mer berest? jag har trots allt inte sett så mycket av världen, och det ombonade trygga jag hittils sett förstärker bara min egen vardagsuppfattning om att allt är bra... hmm hmm...
jag är en hycklare, jag vet men jag mår inte dåligt ändå (tyvärr) men jag lever på att världen har 51 sjöminor mindre tack vare min insats... det är ju alltid något.

saken är den att jag sitter och skriver hemtenta och behöver egentligen bara skriva av mig någonstans :) sorry!

Oskar: jag vet inte när ralf fyller år tyvärr... jag ägnade fyra års stalking av florian innan jag fick reda på hans fördelsedag. men jag tänkte börja förfölja ralf redan nästa vecka, så jag återkommer med svar!

Gitto sa...

Oskar: jag har redan sagt vad jag har att säga till dig om detta i vår mejlkonversation. :)

Kråkan: Om du visste hur glad jag är att få en kommentar från dig! Jag är väldigt glad att du börjat blogga!

Och visst är det så, vi hittar alla ursäkter att trampa på i våra bekväma spår... Men det är bättre att göra någonting litet än ingenting. Och vad gäller ekologiska frukter från andra sidan halvklotet är det ju iofs lite vanskligt, men det gör ju i alla fall mindre skada än konvetionellt odlad frukt. Bäst av allt är ju att försöka lära sig att frukt och grönsaker har säsonger. Och lyssnar man bara på tungan så förstår man varför en solvarm och söt sommartomat är bättre än en vattnig växthusdriven vintervariant. :)

Gitto sa...

Pelle: Du har gjort mycket gott med dina sjöminor, och jag tror att jag redan sagt hur mycket jag beundrar dig för det. Det är att göra världen bättre på ett mycket konkretare sätt än att köpa ett lite dyrare kaffe (eller vin, ecologica shiraz är inte så dumt faktiskt!).Men testa ändå att byta ut någonting mot en ekologisk variant nästa gång du handlar. Det känns bra, och det är bra.

Och så berest är jag då inte, jag har faktiskt inte ens varit utanför europa! Jag har bara en obehagligt bra inlevelseförmåga ibland.

Pelle sa...

hehe, jag tror att jag sagt tillräckligt om mina sjöminor, men jag gillar ändå att säga det :)
och jag har egentligen ingen aning om hur berest du är, men jag har ändå en föreställning om att du är 1000 gånger mer vuxen än mig :)
jag ska börja köpa lite ekologiskt, min syster tjatar på mig ibland, så det är på gång antar jag... vi får väl se.

kommer du på besök till lund snart?

Gitto sa...

Ja, men så är jag också två år äldre än du! :) Två år i 20-årsåldern gör större skillnad än vad man kan tro. Men så är jag ju också ihop med en 35-åring. Han är så mogen *host*. :)

Lund ligger på reslistan, men på måndag ska jag upp till hufvudstaden. Det kommer att äta ett fett hål i min plånbok. Men kanske passerar jag förbi i mellandagarna eller framåt januari, det är inte helt bestämt ännu.