måndag, november 13, 2006

Slånbär galore!

Söndagen tillbringades på norra Öland i familjens närande och aningen tärande sällskap. Som alltid bjöd min mor på underbar mat, den här gången var det lammstek, kantarellsås och potatisgratäng. Dessutom firades fars dag med en hallongräddtårta som inte alls var dum, trots att jag aldrig gillat hallon något vidare.

Till min stora lycka visade det sig under en promenad i de hysteriskt vackra omgivningarna (tänk mosstäckta stenmurar, disiga ängar, hasselsnår, en fuktgnistrande lövmatta över den lilla grusvägen och både röd ekorre och stor hackspett) att slånbären var rikligare än någonsin. Och större! Tunga, frostnupna och djupt marinblå hängde de i drivor i snår i snart sagt varje stenmur. Eftersom mitt promenadsällskap Magnus inte var lika road av bärplockning som jag plockade jag bara en dryg liter. Men det räcker gott och väl för mina syften.

Och vad ska jag då hitta på med mina rara ärter? Slånbärslikör, så klart! Det här receptet hittade jag i Stora Kokboken från 1940. Jag misstänker att jag kommer att få minska lite på sockermängden då jag inte är så förtjust i överdrivet söta drycker.


Strävt sa katten om slånbären...

Slånbärslikör

1 l slånbär
1 l brännvin

fördelas i två enlitersflaskor. Låt stå varmt 3 veckor, gärna över kylskåpet eller vid ett element. Skaka flaskorna då och då.
Slå sedan blandningen i en silduk och låt självrinna en timme.

Till varje liter avrunnen slånbärssprit kokar man sedan en sockerlag på

450-600 g florsocker
1 1/2-2 dl vatten

Kyl lagen, blanda nogrannt med spriten (Stora Kokboken rekommenderar att blandningen skakas i en shaker om man har det). Fyll på små flaskor eller ordna ett slånbärsfylleslag med dina närmsta vänner.

Just nu ligger slånbären i frysen eftersom jag saknar resurser nog att inhandla en liter sprit. Det mår de bara bra av, eftersom eventuell kvarvarande garvsyra försvinner. Då blir de inte så fasligt kärva!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
ta gin som alternativ till brännvin, gott med skogstemat enbärssmak. Ett annat tips är att blanda sockret med de avrunna bären istället för att koka lag. Det drar ut spriten som absorberats av bären och de krymper ihop. Häll på socker och låt stå ytterligare tre fyra dar, sila igen. Inget spill av dyr sprit! Blanda spriten och vätskan som blev av det smälta sockret. Likören blir supergod och funkar som groggbas också, med tonic blir det lite som campari.

Gitto sa...

Oj! Tack för de utmärkta tipsen, Anna! Jag ska definitivt följa dina rekommendationer.

Pontus Bornold sa...

Slånbärs saften den magiska kraften ja visst blir man glad...

Ahh härligt jag satte 4 liter idag enligt detta recept! Har testat att addera socker tillsammans med spriten men det var ingen lyckad kombination eftersom det blev för sött!

Tack för sprit extraktionstipset! ingen sprit vill man mista!

Anonym sa...

Är det verkligen välbetänkt att använda florsocker ? Ett antal av mina egna årgångar av slånbärslikör fick efter en tid geléartade föroreningar, något som enligt uppgift i Allt om Mat skulle ha berott på en tillsats i florsockret som Sockerbolaget gjorde i avsikt att förhindra klumpar i paketen.
Nu kokade jag inte sockerlag, utan tillsatte sockret redan med bär och sprit i första fasen, men se upp om ni råkar få mitt problem.