tisdag, november 21, 2006

Rapport från bakbordet


Ännu en sats knådfritt bröd sattes igår. Den här gången på hälften dinkelfullkornsmjöl och hälften vetemjöl. Jag slängde dessutom ned en näve rågsurdeg (utöver jästen) bara för att se vad som skulle hända. Degen blev läskigt lös och behövde dopas med lite extra vetemjöl för att över huvudtaget kunna vikas, men slutresultatet blev faktiskt riktigt bra. Surdegssmaken kom igenom bra och brödet blev luftigare och saftigare än mina dinkelbröd brukar bli. Helt klart ett trevligt sätt att få ut det bästa ur dinklet, men nästa gång åker det i två deciliter extra vetemjöl från början! Och kanske en näve solrosfrön.

4 kommentarer:

KrakelSpektakel sa...

Taggad av mitt lyckade valnötsbröd härommånaden, tänker jag pröva ditt bröd.

Gitto sa...

Ja, gör det! Men börja med en på vetemjöl så du får rätta känslan för degen... Det är lite fippligare om man börjar blanda med annat.

Anonym sa...

Jag är lite avogt inställd till dinkelmjöl. Jag tycker att det är rätt hypat och att det krävs lång bearbetning i maskin för att det ska bli bra.

Gitto sa...

jessica: jag håller med dig, det var därför som jag ville prova det med det här degreceptet, eftersom man slipper hålla på och bråka med mjölet då. Och det blev faktiskt ett helt acceptabelt bröd trots avsaknaden av mekanisk bearbetning!