måndag, november 06, 2006

Mystiska bloggproblem

Av någon anledning äter blogger utt mina inlägg, så allt jag försökt blogga i helgen är borta. Vansinnigt irriterande!

Jag publicerar om mitt senaste inlägg och hoppas att det får vara kvar den här gången:

Jag kämpar fortfarande med att göra slut på pumpan jag köpte på mig i början av veckan, och de här små söta bullarna är ett led i kampen. Jag uteslöt matfett i degen eftersom de blir saftiga och fina ändå. Och vitt bröd ska enligt min åsikt alltid ätas inom 24 timmar efter gräddning, eller frysas in. Hur som helst blir det ett vackert, lite gyllene bröd med frasig skorpa och saftigt innanmäte. Mums.

Grahamsmjölet fyller ingen egentlig funktion förutom att rensa ut mitt skafferi på slattar. Men det blir ju lite nyttigare i alla fall!


Morots- och pumpabröd
10 bullar

25 g jäst
2 dl filmjölk
2 dl kokt och puréad pumpa
2 dl finrivna morötter
1/2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
9-10 dl vetemjöl

Smula ned jästen i en bunke. Rör ihop med filmjölken tills den är upplöst. Rör ned pumpapuré, morötter, grahamsmjöl och salt. Arbeta in mjölet till en smidig deg. Den ska var ganska lös, men inte kladdig.

Låt jäsa en timme.

Knåda ut degen på mjölat bakbord och dela degen i tio delar. Rulla till spolformade små portionsbröd - det går lätt när man väl kommit på hur: rulla avlånga bullar och rulla sedan med lite extra tryck på ändarna.

Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla de färdigjästa bröden med vatten (eller använd en sprayflaska som jag). Grädda bröden i 8-9 minuter, spraya gärna in lite extra vatten i ugnen i början av gräddningen.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läste inlägget om likören utblandad med mjölk som skar sig, och pojkvännen, sorry Magnus ;), och din fars arga påpekanden att det inte passar sig att kalla honom för pojkvän stup i kvarten. Trodde att din far hade inlagt veto snarare och att du hade sänt inlägget in i blogghimlen på egen hand :).

Gitto sa...

Haha, nä... det inlägget försvann och oturligt nog hade jag inte sparat det, vilket jag gjorde med nästa inlägg när jag märkte att det var nåt fuffens på gång...

KrakelSpektakel sa...

Det ser jätte gott ut! Jag blev sur på den överblivna pumpan i frysen efter misslyckad soppa, så nu ligger pumpapåsen i säkert förvar i sopnedkastet. Tror du det går att ersätta pumpan med zuccini(ditt brödrecept)?

KrakelSpektakel sa...

Ursäkta ovanstående särskrivning.

Oskar sa...

-> Krakel: Blev rädd att du var en sär skrivare :)

-> Gitto: Jag är också en av de utvalda som hann läsa drinkinlägget. Ger mig en trevlig känsla. Jag vet något de andra inte vet :)

Gitto sa...

krakel: det går nog utmärkt med zucchini i stället, det enda kruxet är att du kanske måste tillsätta mer mjöl för att få degen knådbar. Men det beror helt och hållet på hur blaskig zucchinin är. :) Och jag vet att du inte är en särskrivare!

Hannele sa...

Pumpa i bröd, låter läckert.