fredag, maj 11, 2007

Världens godaste pizza!

"Det här är den godaste pizza jag någonsin ätit, alla kategorier" sammanfattade Magnus maten igår, och jag kunde inte annat än att yla i kapp av njutning. Det här var så gott att jag, för en gångs skull, saknar ord. Alla som inte testar den här pizzan får faktiskt skylla sig själva!

Testa verkligen degen - den blev sanslöst bra! Matig utan att vara tung, och en textur som inte liknar något annat tack vare den kokta bulguren. Korven jag använde mig av var Rosas lammprinsar (förr kända som lammsnoppar, men trist nog fick de inte heta det något längre tag), men vilken god lammkorv som helst fungerar.

Världens godaste pizza
4 portionspizzor

Degen:
1 dl bulgur + 2 dl vatten
25 g jäst
3 dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
ca 9 dl vetemjöl special

Fyllning:
2 gröna paprikor
4 tomater (jag tog gula)
2 röda lökar
250 g lammkorv
2 dl ajvar relish
svartpeppar

Toppa med:
150 g pecorinoost
1 dl rostade pumpakärnor
några nävar machesallat
ett par kvistar rosmarin

Getostsås med rostad vitlök:
100 g getfärskost
1 dl mjölk
6 rostade vitlöksklyftor

Koka upp bulguren med den första vattenmängden. Koka den riktigt mjuk, ca 15-20 minuter beroende på storlek. Kokar vattnet in innan grynen är mjuka, tillsätt mer vatten. Låt bulguren svalna.

Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, bulgurgrynen, oljan och saltet och blanda väl. Tillsätt mjölet och arbeta samman mycket väl till en smidig, men ganska mjuk deg, gärna med degkrokar eller i degblandare. Forma degen till en boll, olja den lätt och låt jäsa i 3 timmar i bunken. När degen hotar att jäsa över, tryck ned degen genom att köra fingrarna i den.

Sätt ugnen på 275 grader. Dela paprikorna i halvor, ta bort kärnhuset och pensla dem med lite olja. Lägg i ugnsfast fat tillsammans med de 6 vitlöksklyftorna till såsen. Rosta tills paprikaskinnet svartnat och vitlöken mjuknat, det tar 15-20 minuter. Lägg sedan den varma paprikan i en plastpåse och låt svalna. Skala sedan paprikan och skär i strimlor.

Skär tomat, rödlök och lammkorv i skivor.

Mosa ned de rostade vitlöksklyftorna i getfärskosten. Tillsätt mjölken och rör ut till en tunn sås.

Sätt ugnen på 275 grader. Låt två plåtar stå inne i ugnen när den värms upp. Dela degen i 4 delar och kavla ut till pizzabottnar (testa gärna att olja degen lätt i stället för att mjöla den). Lägg pizzabottnarna på de förvärmda ugnsplåtarna (allra enklast och bäst är att grädda pizzorna i två omgångar).

Bre ajvar på pizzan. Fördela tomat, rödlök, grillad paprika och lammkorv på pizzorna. Mal över lite svartpeppar.

Grädda högt upp i ugnen tills korven har fått fin färg, ca 10 minuter.

Hyvla pecorino över den färdiga pizzan, strö över lite pumpakärnor och toppa med salladen. Ringla över lite av såsen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

getost!?!?!

Anonym sa...

ehhh, god? tror inte det

Anonym sa...

wow denna måste testas