fredag, maj 04, 2007

Laxpaket!

Det här blev ruggigt gott! Och trots att Magnus har någon konstig aversion mot lax (samtidigt som han paradoxalt nog älskar röding, sik, öring och andra laxfiskar) erkände han att det inte alls var så dumt. "Det är en helhet" sa han och gjorde cirklar runt tallriken. Och jag är beredd att hålla med. Ramslöken och laxen gifte sig med marinaden som gifte sig med taboullehn som gifte sig med limesåsen som gifte sig med morotsalladen. Det är så crossover att jag blir vindögd, men ändå känns smakerna inte ett dugg tillkämpade. Ät och njut!

Grillad lax i ramslökspaket
4 personer

600 g skinnfri laxfilé
1/2 dl ljus soja
1/2 dl mirin
2 msk risvinäger eller äppelcidervinäger
ca 32 ganska stora ramslöksblad
tandpetare
neutral olja

Dela laxfilén i 8 bitar. Blanda soja, mirin och vinäger i en skål eller dubbel plastpåse. Marinera laxen i 3 timmar i kylen. Skaka påsen då eller vänd bitarna om du använder en skål, så att alla delar blir jämt marinerade.

Koka upp en kastrull med vatten och doppa ramslökbladen ett och ett i det heta vattnet, bara några sekunder per blad. Lägg dem allt eftersom i kallt vatten.

Sätt ugnen på 200 grader.

Ta upp laxbitarna ur marinaden och låt dem rinna av (men spara marinaden!). Vira in bitarna i ramslök och fäst med tandpetare.

Pensla laxpaketen med lite olja och grilla dem snabbt i en het grillpanna så att de får snygga
ränder. Flytta över till en ugnsform, häll över marinaden, och låt gå klart i ugnen, ca 15 minuter.

Ramslökstaboulleh
4 personer

2 dl grovkornig bulgur
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 dl olivolja
3 msk pressad citron
8 soltorkade tomater i olja
14 späda ramslöksblad
salt och nymalen svartpeppar

Koka upp bulguren tillsammans med vattnet och grönsaksbuljongen. Låt koka ca 15 minuter eller tills allt vatten kokat in och bulgurkornen är mjuka. Låt svalna något och rör sedan ned olivoljan och citronsaften. Hacka de soltorkade tomaterna och ramslöken grovt och blanda ned. Smaka av med salt och peppar.

Limesås 4 personer

Rivet skal av 1 lime
2 msk pressad lime
1 msk muscavadossocker
2 dl gräddfil
1/2 röd chili, hackad

Blanda limeskal och limejuice med muscavadossocker och chilin tills sockret löser sig. Rör ned gräddfilen och låt stå ett par timmar att mogna.

Morotsallad
4 personer

4 morötter, skalade och rivna
1/2 dl senapsvinägrett (av valfri sort - jag använder mig av Magnus hemliga familjerecept. men kolla typ Anna Bergenströms kokböcker eller sök på nätet)
3 msk rostade pumpafrön

Blanda allt. Låt gotta ihop sig någon timme.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men härreguu vilken trevlig sida! Jag blev just galet hungrig på nattamat. Ska minsann komma tillbaka hit när det vankas bjudmiddag. Du verkar verkligen veta vad du pratar om i matväg!h

Anonym sa...

Vem annan än du skulle ha gjort laxpaket av ramslöken ;-) Kreativt!

Annica sa...

Åh, ännu ett lysande sätt att använda ramslöken, tack!