torsdag, maj 03, 2007

Buteljerat solsken

När jag var liten brukade jag alltid dra loss den gula blomman från blomfodret och suga i mig den lilla droppen nektar som väntade i röret. Ingenting har en sådan smak av vår för mig - det är blommigt, soligt och honungssött.

Nu är jag vuxen och kan ta till vara på gullvivans smak till resten av året. Fast jag kommer nog alltid fira den där första riktiga vårdagen genom att rusa ut till ängen bakom huset i Vedborm och suga i mig gullvivor bland alla berusat surrande humlor och snabbfotade spindlar.

Gullvivesnaps
35 cl essens

ca 4 dl gullviveblommor till 35 cl brännvin

Plocka en ansenlig mängd gullvivor (kolla så att gullvivorna inte är fridlysta i ditt län först). Dra ut de gula blommorna ur foderhöljet och lägg det gula i en flaska (det tar ett bra tag, men det är ganska rofyllt arbete). Slå på brännvin så att det täcker blommorna. Låt stå en vecka och sila sedan bort blommorna. Häll snapsen på flaska, låt mogna ett par veckor och späd sedan essensen med brännvin till önskad smak.

6 kommentarer:

K sa...

Snygga bilder! Måste prövas.

Louise sa...

Gult är verkligen inte fult! Jag ska ju göra snaps till midsommar, det här verkar ju vara grejen! Så vacket!

Jessica sa...

Åh gud så häftigt!!! Jag är alltid ute efter att göra grejer med blommor, bär och sånt. Dessvärre har jag knappt sett en gullviva i mina trakter.

Anonym sa...

Åh, vad vackert!
Jag älskar gullvivor och måste genast testa!

Lagers tabberas sa...

Meny i P1 råkade händelsevis börja sända min serie om Carl von Linné och maten; "Diné med Linné" idag och när man hyvlar blir det en djädrans massa spån. Sålunda i mina anteckningar får jag fram om gullviva att det förr gjordes ett så kallat oxläggevin (gullviva kallades i vissa trakter tydligen för oxlägg) Hur det gjordes har jag inte fått fram dock än. Enligt Linné användes också torkade gullvivor till att färga och dryga ut snus med. 1700 talssnuset var ju "nässnus" - inget annat.
De första bladen som spirade om våren, alltså tidigare än nu på de flesta håll, kan också användas i sallad jämte ung kirskål, späda maskrosblad och frisk ramslök.

Anonym sa...

Det ser kul ut, men det skulle vara som hälla bensin på elden,röra gubbens älsklingsblommor. Det gör jag inte för husfridens skull