torsdag, september 27, 2007

Gult är inte fult!


Okej, jag bloggar väl en soppa idag så att jag inte framstår som total fotbollsnörd i stället för matbloggare (även om det är så jag känner mig just nu!).

Den här soppan var en verkligen glad överraskning. Jag hade ingen som helst aning om vad jag höll på med eftersom jag inte kunde bestämma mig för vad jag egentligen var sugen på. Alltså tjongade jag ned lite vad jag hade hemma och möttes av Magnus jubel: han korade det till den bästa soppa jag någonsin gjort förutom bouillabaissen i somras. Inte illa pinkat av några rotfrukter och lite kryddor. Men så är också Magnus bacon- och Margitfantast av rang, så han är antagligen partisk. Men jag gillade också kombinationen av söta rotfrukter, starka kryddor, syran från limen och den salta, feta baconen.

Solgul
rotfruktssoppa med baconfräs och persilja
2 personer

1 gul lök
1 msk olivolja
1 liten morot
1oo g kålrot (en drygt centimetertjock skiva)
1 tsk malet korianderfrö
1/2 tsk kanel
2 tsk gurkmeja
1 torkad, mortlad chili
3 dl vatten
2,5 dl mjölk
herbamare eller salt samt svartpeppar efter smak
1/2 - 1 pressad lime
1/2 paket bacon
1 msk solrosfrön
1/2 dl hackad persilja

Hacka löken och fräs den i olivoljan några minuter utan att den tar färg. Skala och hacka kålrot och morot ganska smått och tillsätt rotfruktshacket, koriandern, kanelen gurkmejan och chilin. Låt allting fräsa under omrörning fem minuter.

Tillsätt vattnet och låt rotsakerna koka mjuka under lock. Mixa soppan slät i matberedare eller mixer (eller passera den genom en sil i nödfall). Tillsätt mjölken och koka upp. Smaka av med herbamare eller salt och lite nymalen svartpeppar. Smaka av med tillräckligt mycket limejuice för att soppan inte ska kännas jolmigt söt.

Hacka baconet smått och stek baconbitarna i sitt eget fett tills den börjar bli knaprig. Rör då ned solrosfröna och låt dem få lite färg. Strö baconfräset och finhackad persilja över soppan och servera.

5 kommentarer:

Johanna sa...

Gudars skymning vad gott det såg ut. Om man bortser från koriandern, jag kan bara inte lära mig tycka om koriander. Tycker det får hela anrättningen att smaka parfym. Vad kan man ersätta den med lämpligast tror du? Jag älskar din blogg, har den bokmärkt och läser den det första och det sista jag gör varje dag!

Gitto sa...

johanna: Tusen tack för berömmet!

Men du kan glädja dig åt att det inte är koriander på soppan utan hackad persilja (för övrig alltid ett trevligt substitut för korianderblad). I soppan är dock korianderfrö, något som smakar helt annorlunda och som du absolut ska testa om du inte redan gjort det!

Angelica sa...

Soppa är alltid (eller åtminstone oftast) godast när man höftar ihop det med vad-man-nu-har-hemma, och helst har hembakt bröd till. Men fråga mig inte när jag senast lagade soppa, för trots att jag förespråkar det närhelst jag kan (ungefär som med fisk), så gör jag det så sällan att jag hinner glömma bort att jag någonsin har gjort det mellan varven. :]

Frida sa...

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, bacon ÄR den bästa kryddan.

Märet sa...

Appropå soppa måste jag få dela med mig med den jag åt på den otroliga världsmusikfestivalen Urkult i somras.
Soppan göra man på såna där vanliga saker som morötter, lök och potatis. Det som lyfter den är den stora mängden vitlök, kokosmjölk och lätt krossade kardemummakärnor. Det som jag trodde var grus på grund av dåligt sköljda grönsaker visade sig vara kardemummakärnorna som fick ihop med med kokosen och vitlöken på ett fantastiskt sätt. Särskilt gott var det klockan 2 på natten i lätt duggregn och med afrikansk ökenblues i öronen.