torsdag, september 13, 2007

Krabbor och kronans kaka

Att lirka upp krabban visade sig vara ett enkelt, men väldigt omständigt projekt. Varför så många hemliga gångar fyllda med krabbkött? Marinzoologer med kunskap i ämnet får gärna förklara krabbans märkliga anatomi i kommentarerna. Tack vare Tastelines krabbskola gick krabbpillandet dock bra mycket bättre än vad jag trott. Hur som helst visade sig krabban vansinnigt god! Mycket rom, lagom mycket av det där geggiga och mycket saftigt kött. Men så är också Toiwos Fisk en förvånansvärt bra fiskbutik för att ligga på fel kust, tillika Kalmars enda sådan.

Men ett recept på krabba med hovmästarsås känns tämligen överflödigt bjuder jag i stället på ett recept på Kronans kaka. Har man inte smakat den tidigare är det verkligen dags att stifta bekantskap med den. Potatis i en kaksmet må låta märkligt, men det ger en härlig saftighet som gör det till en av mina absoluta favoritkakor. Allra godast är den ljummen tillsammans med glass eller vispad grädde, men den är inte dum på egen hand heller.

Det här blir en ganska liten kaka. Bäst är att använda en liten kakform, men det fungerar även med en större modell. Då blir kakan plattare och ugnstiden förkortas med 10-15 minuter, men kakan blir lika god ändå!

Glassen på bilden är Sias nya vaniljglass med nyponsorbet som är helt absurt god, framför allt till den här kakan.

Kronans kaka

100 g mandel
2 bittermandlar
80 g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
2 kokta potatisar, väl mosade

Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandel och bittermandel fint (en matberedare fungerar i nödfall, men mandelkvarn ger bättre resultat) och ställ åt sidan så länge. Smörj och bröda en liten kakform.

Rör socker och smör poröst och rör sedan ned ett ägg i taget. Rör ned den mosade potatisen (se till att den är väl avsvalnad, annars smälter smöret!) och den malda mandeln.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 50-55 minuter.

5 kommentarer:

KB sa...

Krabba och kronans kaka låter som en riktigt bra kombination. Jag åt en tjusig bankettmiddag i onsdags, som Årets Kock Myllimäki hade gjort. Hela middagen var fantastisk, men bäst var nog desserten på kronans kaka krönt med en kula lavendelglass och ett perfekt inkokt päron.
Din blogg är verkligen bra. Hur går det med utbildningarna som du sökte i våras?

Daniels kusin sa...

just bild

Gitto sa...

KB: Dessvärre kom jag inte in. Men jag ska göra nya försök nästa år! Tack för ditt beröm!

För övrigt är jag vansinnigt nyfiken på var denna - vad det låter som - mkt trevliga myllimäki-bankett tog plats.

Fast mest nyfiken är jag nog på vad du är för glassig människa som får gå på sådana begivenheter. :)

kb sa...

Det ska jag berätta på nästa gittogether i Stockholm.

kb sa...

ps: gjorde kronans kaka igår,inspirerade av dig och din själsfrände Myllimäki. Det blev riktigt gott, men kanske lite för mycket bittermandel. Ska bara ta två bittermandlar nästa gång, inte fyra. Hade den som dessert efter en fiskssoppa på fänkål, saffran med mera. Basen var fyra stora koljahuvuden, som jag fyndade för endast tjugo kronor för hela klabbet i annars svindyra fiskaffären i Hötorgshallen.