tisdag, september 11, 2007

Små auberginer söta...


När man hittat så här söta auberginer är det egentligen synd att slänga i dem i en lammcurry där de får koka ihop till oigenkännerlighet. Men middagen var redan bestämd och alla andra auberginer var slut på Coop. Jag har ingen aning om vad de heter (kassörskan slog in dem som vita auberginer, men det tror jag av förståeliga skäl inte på). Hur som helst är den här lammcurryn väldigt god. Egentligen är det väl mest en bastardisering av Rogan Josh, men god är den i alla fall.

Ghee kan du göra själv om du inte har turen att hitta det i butik (jag tycker att det är dags att Arla börjar satsa på färdig ghee istället för den där töntiga raps- och smörblandningen). Här hittar du en någorlunda bra genomgång på hur du gör. Fast bäst är att sila gheen i trådsil och lämna bottensatsen i kastrullen - i kaffefilter går det inte så värst bra!

Och du? Glöm inte att lammhals är en bra och billig styckningsdetalj med mycket smak. Perfekt för alla sorters grytor! Vill du ha den benfri är det lätt att skära bort halskotan, men minns att benen ger extra mustighet till anrättningen - låt dem alltså koka med och fiska upp innan servering.

Lammcurry med aubergine
4 personer

1/2 dl ghee eller ungefär motsvarande mängd smör
2 gula lökar, hackade
4 vitlöksklyftor, hackade
3 msk hemgjort currypulver (se nedan)
1 kg lammhals eller annat bra grytkött
1 dl vatten
1 burk krossade tomater
2 små strimmiga auberginer eller 1 vanlig aubergine
2 dl tjock yoghurt
salt, peppar

Fräs lök och vitlök i matfettet på ganska hög värme tills det börjar ta färg utan att bli bränt. Tillsätt currypulvret och låt allting fräsa ytterligare någon minut. Tillsätt lammhalsen skuren i lagom stora grytbetar (låt benen koka med, de ger god smak och är trevliga att gnaga på). Bryn köttet på alla sidor. Häll på vatten och tomater och låt puttra under lock i 30 minuter.

Skär auberginerna i halvmånar och tillsätt dem till grytan. Koka ytterligare 50 minuter utan lock (späd med lite extra vatten om grytan börjar se torr ut). Rör till slut i yoghurten, salta och peppra. Servera med basmatiris.


Eget currypulver är förstås roligt att göra. Inte bara kan man själv bestämma smak och styrka, utan det blir förstås godare när kryddorna rostas och mals alldeles innan tillagning - därför ger det här receptet en ganska liten mängd färdig krydda! Hittar man inte alla kryddor hela (jag har fortfaranande inte hittat hel spiskummin i Kalmar) så kan man tillsätta dem i pulverform efter att man rostat och malt de andra kryddorna.

Vill man att pulvret ska se mer ut som köpt currypulver kan man tillsätta önskad mängd torkad gurkmeja. Gurkmejan ger dock inte så värst mycket smak (till skillnad från den ljuvliga färska roten), så det kan man strunta i om man nu inte är speciellt förtjust i färgen gult.

Hemmagjort currypulver


2 tsk bockhornsklöver
1 tsk kryddpeppar
1 tsk muskotblomma
1 tsk spiskummin
1 tsk kardemumma
2 tsk koriander
2 små torkade chili
3 långpepparfrön (eller 1 tsk svarpeppar)
1 kanelstång
(alla ovanstående kryddor bör vara hela i mån av tillgång)

Krossa de hela kryddorna lätt och rosta dem i en het stekpanna någon minut tills de börjar knäppa och dofta gott. Mortla dem till ett pulver (eller kör dem i en kraftig mixer/matberedare) och tillsätt eventuella pulveriserade kryddor.

3 kommentarer:

Supporter sa...

Gott Gitto att du är tillbaka med dina härliga, inspirerande recept. Kan man börja dagen med att kolla in på din sida igen?

Sassy sa...

Hmm heter de små raringarna inte bara aubergine? Om jag förstått det hela rätt så kommer de i alla möjliga nyanser, det är vi tråkmånsar som snöat in på de mörklila.

Jenny Grannas sa...

Aubergine är min absoluta favoritgrönsak! Den och lök brukar vara basen i det mesta jag gör.