måndag, september 24, 2007

Cucumbers are like virgins, they do not keep long


Gurka är en grönsak som jag har en väldigt kluven relation till. Å ena sidan älskar jag dess krispiga och fräscha smak, men å andra sidan tycker jag att fröhuset ofta har en vidrigt jelloliknande konsistens som jag helst vill slippa. Och gammal sladdrig i-mackan-från-Pressbyrån-gurka är någonting jag direkt kastar i papperskorgen. För mig är gurka någonting som ska bevaras så krasigt som möjligt.

Och det är därför jag gillar engelska gurksandwichar så mycket. Egentligen gillar jag alla smörgåsar med ett överflöd av krasig gurka på, men dessa är liksom själva essensen av hur gurka ska behandlas. Brödet ska skivas tunt, smöras lätt så att gurkan inte saggar ned brödet och själva gurkan läggs på i sista stund. Alltså får man en underbar kontrast av mjukt bröd, lent smör och krispig gurka.

Anna Bergenström - som för övrigt är en av mina matlagningsidoler i vanliga fall - har i sina kokböcker fått det hela om bakfoten. Lyssna gärna på henne i andra spörsmål, men tro inte för en sekund att engelska gurksandwichar ska läggas under tungd ett par timmar för att gurkjuicen ska fukta brödet - det är helt fel! Resultatet blir en saggig macka som ingen människa med självbevarelsedrigt skulle stoppa i sig frivilligt.

Men ett recept på gurksandwitches (eller gurksandvikare som Anna Bergenström så näpet kallar dem - pluspoäng till henne!) vore förmätet. Däremot är metodiken något att intressera sig för.

Ta helst ett helt formbröd, annars fungerar det med färdigskivat bröd. Huvudsaken är att du har tålamod nog att fixa riktigt tunna skivor. Ett helt formbröd skivar du bara så tunt som möjligt, men färdigskivade brödbitar får du dela till hälften så tjocka skivor med en bra brödkniv (det går om man anstränger sig!). Välj gärna ett lite fiberrikare formbröd av den enkla anledningen att du mår bättre av det.

Ta fram smör - riktigt smör alltså - Lätta eller liknande plastmargarin är förbjudna. Låt smöret bli rumsvamt och mjukt och bred försiktigt dina brödskivor med ett tunt lager smör.

Vad gäller gurkan är det enda viktiga att den skivas tunt. Jag brukar skiva min på längden eftersom jag tycker att de långa strimlorna är lättare att hantera, men vanliga gurkskivor fungerar fint. Hyvla med osthyvel, mandolin eller skär riktigt tunt.

Lägg sedan gurkskivorna på smörgåsen. Hur många du vill ha är en smakfråga, men smörgåsen ska i alla fall vara täckt. Själv är jag rätt liberal och travar stora mängder gurkskivor på smörgåsarna eftersom det är krispigheten jag är ute efter.

Sedan är det det här med salt. Egentligen ska man inte salta på gurkskivorna efter som det drar ut vätskan ur gurkans cellväggar och därför är det bästa sättet att få saggiga smörgåsar. Men ska sandwichen ätas direkt så kan man gott salta lite lätt. Lite pressad citron är också gott på och vill man verkligen jamma loss är några rostade sesamfrön rent gudomligt att strö över.

Hur man än gör ska smörgåsen monteras och ätas så snart som möjligt: skivad gurka mår inte bra av att vänta! Men äter man en färsk gurksandwich förstår man helt plötsligt varför den till synes banala idén med smör och gurka är en sådan genial idé.

13 kommentarer:

Jessika sa...

JAg tänker begå blasfemi innan jag går och lägger mig; jag gillar inte ANna Bergenström. All points withdrawn until further notice.

Anonym sa...

Hur ätes detta monster?

emma sa...

godast är ändå pinfärskt tunnbröd med en god ost och sen alldeles för mycket "krispig" gurka.. oooh. lovely!

fredrik sa...

Gurka är bäst inlagd, man kan variera smaksättning på många sätt..

Lagers tabberas sa...

För att undanröja all historisk okunskap och därmed breda väg för inspirerat nyskapande klipper jag ut ett stycke ur min bok om de små smörgåsarnas tillkomst.
"...På engelska heter det sandwich och det ordet är lättare att härleda, för
det var en viss John Montagu, hertig av grevskapet Sandwich i England, som satt och spelade bridge en afton år 1762. Han kände sig litet småsugen,
men en hertig som spelar bridge har svårt att äta samtidigt, därför bad han sin betjänt att laga till något som inte kletade ner fingrarna.
Betjänten fann på råd. Han tog bröd, överbliven stek och bredde på torr,
stark engelsk senap. Han monterade ihop brödet med köttet mellan skivorna, så att båda sidorna på smörgåsen var »torrsidor«. Sedan skar han smörgåsen som mindre snittar. Så föddes sandwichen, eller »sandvikaren« som vi också har sagt här i Sverige."

Sandvikare är en försvenskning alltså och använt i över hundra år, inget som Anna ska kläs skott för!
Däremot ska en annan Anna göras ansvar för gurksandvikaren/snitten. Hon var den sjunde hertiginnan av Bedford och hon började med Afternoon tea som ett slags mellanmål (tidigt 1800 tal)
Den engelska "sandvikaren" med gurka är alltså en klassiker på tesalongerna och den som någonsin njutit klassiskt Afternoon Tea på Savoy, Ritz, Harrods tesalong eller S:t James's i anslutning till Fortnum and Mason förstår dess tradition, historia och outgrundligt goda smak.

Örjan sa...

Tack för din inspiration till dagens coctailtilltugg.
Petitchouxbollar med osttäcke
Laxpate som kanape
Gurksnittar

Tillagning Gurksnittar
Jag gjorde tvärt om vad avser saltning.
Skivde och saltade gurkskivorna och lade i press som till pressgurka(för att dra ut del av vätska)
Toppade egenbakt surdegsformbröd med gurkskivor +xtra brödskiva.

Ej samma smak som Din gurksandcwich
men en fungerande variant när man skall tillverka 75 portioner

Anonym sa...

Unԁеniably imaginе that which you said.

Your favorite гeaѕοn appearеd tο be оn the іnternеt the ѕimρleѕt
fаctог to taκе intо аccout of.
I saу to уou, I definitely get іrked whilst othеr peoρle think about conсеrns that thеy ρlaіnly ԁо not rесognisе about.

Yоu managed to hit the nail upon the top and оutlinеd out thе entiгe thing with no nееd sіde effect , othеr folks cаn tаke а signаl.
Will ргоbаblу be again to gеt mοre.

Thank you

My weblоg: rhinoplasty Surgery

Anonym sa...

Thank you for the good writeup. It in fact was a leisure account it.

Glance complex to far added agreeable from you! However, how could we be in contact?Feel free to visit my homepage http://technorati.com/people/AlyssaBrya/

Anonym sa...

I’m not that much of a online reader to be honest but
your sites really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back down the road. All the best

Also visit my blog post jackpot 6000 Jackpot 6000

Anonym sa...

Woω, incredible blog laуout! Ηoω long haѵe you bеen bloggіng
for? you madе blοgging look easy. The overall lоok
of уour ѕite is greаt, let alοnе the
cοntent!

My web page: nummerupplysningen.se

Anonym sa...

I'll immediately seize your rss as I can't іn fіnding
yоur е-mаil ѕubscription lіnk oг
e-nеwsletter serviсе. Do you have any?
Please ρermit mе undеrstand in οrԁer thаt I may
just subscribе. Thankѕ.

Feel free to ѵіsit mу site; nummerupplysningen

Anonym sa...

I have beеn еxploring for a little for аny high-quality articles or blоg poѕts in thiѕ ѕort of house .
Εxplοring in Yahoo I eventually stumbled upon this site.
Rеading this infoгmation Ѕo i'm satisfied to show that I'vе an
incredіbly exсellent uncanny feеling I
cаme upon exactly ωhat I needeԁ. I most without a doubt will make cеrtain
to don?t put οut οf your mind this ωeb site
and give it a glance regularly.

Here is my homеpage - nummerupplysningen

Anonym sa...

Hey would you mind letting me know which hosting company you're using? I've
loaded your blog in 3 completely different browsers and
I must say this blog loads a lot faster then most.
Can you suggest a good hosting provider at a honest price? Thanks, I appreciate it!


Here is my page ... Jackpot 6000 free