fredag, september 14, 2007

Klämd böckling!

Ibland vill man bara ha någonting lätt till middag, framför allt om man förätit sig något på Kronans kaka och mest legat och latat sig i soffan. Har man dessutom dagen innan stått och beundrat de vackra böcklingar på Toiwos fisk är det inte svårt för ens hjärna att lägga ihop ett och ett: böcklingklämma!

Det är dags att slå ett slag för böckling! Förutom att sill är nyttigt och billigt så är det också en av få fiskarter som inte hotas av utfiskning. Därför kan man äta den med gott samvete, i alla fall om den kommer från västkusten. Och när det dessutom är en av de underbaraste vardagsdelikatesser man kan unna sig är det förstås dumt att låta bli.

Nu kan man förstås stoppa i precis vad man vill i sin klämma, men den här varianten är min egen favorit: saftig äggsallad med en aning senap, krispiga corniconer, lenfet böckling och lite rödlökssting. Lite äpple kan nog vara gott att slänga i också, men det hade jag inte hemma!

Böcklingklämmor
4 st

4 ägg
1/2 dl majonäs
2 msk senap (helst osötad)
1 msk kapris, grovhackad
4 rektangulära mjuka tunnbröd
2 böcklingar
1 rödlök
8 cornichoner
några salladsblad

Hårdkoka äggen. Hacka dem fint och blanda med majonäs, senap och kapris.

Rensa böcklingen och dela i mindre bitar. Strimla rödlöken och dela cornichonerna i kvartar på längden. Skölj salladen.

Fördela allt på tunnbröden, rulla ihop och ät.

3 kommentarer:

kajsamaria sa...

hej, vad är cornichoner? tack för bra o inspirerande blogg!

Gitto sa...

Tack för berömmet! Cornichoner är sådana där pyttiga inlagda gurkor. Fast det funkar förstås med saltgurka om man hellre vill ha det.

kb sa...

Ett tips på kanske ännu godare äggsallad. När jag jobbade ihop med en tysk konditor för länge sedan, skickade tyskens hemmafru alltid med jättegod lunchmat till oss andra i bageriet. Ofta äggsallad. Den bestod helt enkelt av de hackade vitorna, gräslök, och så en sås som hon gjorde på gulorna mixade med lite mjölk. Rekommenderas, både till rökt fisk och helt enkelt som smörgåspålägg.