torsdag, september 20, 2007

Het höst!


Få saker ger höstmörkret på båten som en riktigt mustig gryta, och vill man dessutom få upp temperaturen är chili con carne en av de allra mysigaste rätter man kan slänga ihop till sig själv. Fast med tanke på att det tar ett par timmar att svänga ihop är det kanske inte något man ställer sig och pysslar med nyss hemkommen på jobbet... Men koka en rejäl sats och frys in det som blir över - det är perfekt comfort food de där dagarna då allt har gått fel och man verkligen inte orkar laga någonting.

Det här receptet är mer eller mindre mitt eget och tämligen konventionelllt, men mycket, mycket gott. Lite inspiration hämtade jag från Jens Linders nya (och för övrigt helt fenomenala) bok Långkok, som av en händelse dök ned i brevlådan samma dag som jag bestämt mig för chili con carne. Jens rekommenderar att man serverar bönorna vid sidan om (en riktig chili-fantast fnyser åt påfundet att blanda bönor i grytan), men jag tycker faktiskt inte att det blir lika gott utan. Men det gör man förstås som man vill.

När det gäller olika sorters chili är jag inte så värst petig. Anchochili lär vara bäst, men den går inte att uppbringa i Kalmar, så jag kör på vanlig spansk peppar och kompletterar med några ilsket heta chilifrukter från plantan i fönstret. Chiopotlen ger en härlig rökighet till den färdiga anrättningen men är förstås inte heller nödvändig. Hittar man inte torkad chipotle kan man ersätta den med chipotlepasta, det brukar finnas i tacohyllan. Vad gäller ölen tycker jag att ale (gärna Bishop's Finger) är allra godast, men en ljus öl funkar också. Men skippa inte ölen, vad du än gör - den ger en härlig fyllighet som gör halva anrättningen! Slutligen kan man förstås använda de bönor man själv föredrar - själv tog jag black eye-bönor eftersom det var det jag hade hemma.

Chili con carne
4 personer

ca 1 kg högrev
3 msk neutral olja eller ister
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
4 spansk peppar eller annan chili efter tycke
1 chipotlechili + 1 dl hett vatten
2 tsk spiskummin
5 dl ale
1 burk krossade tomater
2 tsk oregano
1 burk valfria bönor (eller motsvarande mängd hemkokta)
1 msk maizena+ 1/2 dl vatten

till servering: gräddfil, hackad lök, hackade tomater, hackad persilja eller koriander, gott bröd

Lägg chipotlen i blöt i hett vatten i 20 minuter.

Putsa bort hinnor och överflödigt fett från köttet. Skär det i lagom stora munsbitar (tänk på att grytan ska ätas med sked - allt för stora bitar blir minst sagt obehagligt att tugga i sig). Hetta upp lite av matfettet i en stekpanna. Bryn köttet i omgångar i matfettet och flytta över det till en gryta allt eftersom det blir färdigt. Vispa ur pannan med lite vatten mellan omgångarna och häll över det i grytan: på det sättet går du inte miste om de smaskiga köttsafterna som samlats i pannan.

Hacka lök, vitlök, chili och den uppmjukade chipotlen smått. Fräs allt i det sista matfettet och pudra över spiskumminpulvret efter några minuter. Låt fräsa lite till, men låt det inte få färg. Släng ned lök- och chilihacket i grytan och häll på alen, blötläggningsvattnet från chipotlen och tomatkrosset. Smula över oreganon.

Sjud chiligrytan utan lock (den mår bara bra av att koka ihop lite!) på svag värme tills köttet är så mört att det lätt går att dela med en gaffel (det tar minst två timmar, men ofta ända upp till tre timmar). Späd med lite mer vatten under koktidens gång om det börjar se tjockt ut.

Blanda maizenan med vattnet och rör ned i grytan och tillsätt bönorna. Koka ytterligare tio minuter och servera sedan med tillbehören.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hoppsan; vart tog din disclaimer från i natt vägen?