måndag, oktober 01, 2007

Köttbullar extra allt

Alla rykten om min död är betydligt överdrivna- jag har bara haft en del annat för mig. Men jag gör bot och bättring med ett recept på smaskiga köttbullar!

Eftersom jag inte är mamma borde jag knappast få komma med ett recept på de perfekta köttbullarna, men det gör jag ändå. Säkert är i alla fall att jag kommer laga de här köttbullarna precis likadant när jag väl får en egen parvel att göda, eftersom det är mitt absoluta favoritrecept. Att ha rödvin, grädde och senap i köttbullarna är kanske inte så värst konventionellt, men det blir underbart gott utan att ta över köttbullssmaken.

Är man fruktansvärt pedantisk av sig (vilket glatt erkänner att jag är när det gäller mina köttbullar) finns ett småhemligt knep att använda sig av för att få den perfekt runda: ploppa dem i sjudande vatten en minut innan stekning så behåller de vackert formen! Det är helt genialiskt - men det enda problemet är att det inte fungerar överhuvudtaget. Testa inte ens - det har jag, och det är helt hopplöst! De blir banne mig fulare än någonsin och dessutom garanterat överstekta när de väl steks. Dessvärre är denna ickekunskap nästan den enda jag hann plocka upp på Lernias kockutbildning i Jönköping innan jag insåg att det inte gick att kombinera nattjobb på Max med skoldagar från 8-16. Det och en (faktiskt) underbar kroppkaksfyllning med hackade rotsaker, lök och bacon som en av lärarna brukade propagera för eftersom de inte hade råd att ge oss rimmat fläsk att öva på.

Hur som helst... Köttbullar är det som flest svenskar har fasta åsikter om, och smakar det inte som mammas är det oftast fel. Men eftersom de flesta mammor har recepten implanterade i nyporna kan man lika gärna ge upp jakten på köttbullar som smakar som mammas och göra sina egna. Det blir gott det med, och eventuella framtida barn kommer vara så präglade på dem att alla andra smakar fel, inklusive din mammas!

Bild får ni klara er utan eftersom kamerabatteriet inte var laddat och jag var hungrig. Men gott blev det i alla fall!

Gittos köttbullar

1/2 stor gul lök
1 msk smör
1/2 dl ströbröd
1 dl rött vin
1/2 dl grädde
2 msk dijonsenap
1 tsk malen kryddpeppar
1 krm malen vitpeppar
1/2 tsk salt
1 ägg
200 g fläskfärs
400 finmalen nötfärs
smör till stekning

Finhacka löken och stek den på låg värme tills den är genomskinlig.

Blanda ströbröd, rödvin, grädde, dijonsenap och pepparsorterna. Låt svälla i 15 minuter.

Blanda ned lök och ägg i ströbrödsröran och rör ned fläskfärsen och nötfärsen. Blanda till en jämn smet och ställ i kylen i 30 minuter så att smakerna hinner utvecklas.

Olja händerna och en skärbräda med neutral olja. Rulla små köttbullar av smeten och lägg dem att vila på skärbrädan.

Bryn köttbullarna på ganska hög värme i omgångar och låt dem eftersteka på låg värme 3-4 minuter.

Gott till är förstås pressgurka och lingonsylt (samt gräddsås förstås!). Vill man snabbt och enkelt göra en trist köpesylt fräschare är det enklaste och bästa att blanda den med lite frysta, tinade lingon. Bara så där. Det blir en helt annan smak och tar bort jolmigheten som dessvärre är köpesyltens främsta attribut.

8 kommentarer:

Märet sa...

Jag som är så himla mycket mamma och dessutom matroad sådan, jag har slutat göra egna köttbullar, hör och häpna.
Ica-handlarnas har ofta lägre kilopris än köttfärsen och barnen blir numer lätt misstänksamma om köttbullarna har en hemlagad fason. De gillar inte hemgjort potatismos heller, trots att det är det godast som finns. Så går det när man matar dem med halvfabrikat från det de är små. Fast nöden har ingen lag. Jag har fem kottar i olika storlekar.

Martin sa...

är du nu höst du har pluggat på Lernias utbildning, alltså?

annamaria sa...

Har faktiskt inte provat vin och senap i de små raringarna förut. Får prova det nästa gång!

Plastfarfar sa...

Lingonsylt peppad med lingon när det finns Felix rårörda. Har jag missat något?

Jessika sa...

Jag har ett rätt kul recept op köttbullar med dijonsenap, cremefraiche och rödlök. Lite lite lite honung också.

Luddes mamma sa...

Har du provat ansjovis i köttbullar/pannbiffar? Det ger en härlig kryddig smak som de flesta ungar (stora som små) älskar. Mosa fisken och ha även i lite av spadet.

Martina sa...

Jag brukar alltid variera mina köttbullar, jag är visserligen inte mamma men jag tror inte det kommer ändras.

Däremot kan jag tipsa om en smaksättning på hamburgare som jag just upptäckt.

Du får läsa om det i min blogg..
Här närmare bestämt om jag lyckas med länken...

Jag ska testa ditt recept nån gång!

//Martina

Bia sa...

Vilken trevlig blogg jag hittade! Blev sittandes en lång stund och läste i den i stället för att ta itu med det jag borde! :)
Har skrivit ut köttbullereceptet, tack för det!