måndag, oktober 22, 2007

Ljuva mjölk!

Nej, det är inte konserverat bajs, utan dulce de leche. Ordagrant betyder det "mjölkgodis" på spanska, och det är också vad det smakar som: en krämig, kolaliknande sockersöt gegga med mjölksyrlig ton i botten.

Dulce de leche får man enklast genom att ploppa ned en burk oöppnad kondenserad mjölk i en kastrull med tillräckligt sjudande för att täcka burken med någorlunda god marginal. Sedan ignorerar man hela ett par timmar. Eller nej, det gör man inte riktigt - man lyfter då och då på locken och kollar så att vattnet fortfarande täcker burken - men nära nog. Två timmar ger en lite ljusare och rinnigare gegga, tre timmar ger en fast konsistens och en färg som på bilden ovan.

Ofta säger man att den kondenserade mjölken karamelliseras, men det är inte riktigt sant. Vad som egentligen händer är att aminosyrorna i mjölkproteinet tillsammans med laktosen genomgår den där maillard-reaktionen som jag alltid tjatar om. Samma princip som får biffen vackert brynt, med andra ord.

Har man extrem otur kan burken explodera i kastrullen, men den risken är mikroskopiskt liten såvida du väljer en oskadad burk och ser till att vattnet hela tiden täcker burken. Men för den sakens skull behöver man ju inte sticka in hela huvudet i kastrullen för att kolla vattennivån. För står man där med metallsplitter och skållhet dulce de leche i ansikter är det förstås en klen tröst att det inte borde hänt.

Vad jag ska använda dulce de lechen till? Ingen aning. Ge mig gärna förslag. Fast ingen banoffee pie bara - både Magnus och jag avskyr bananer.

26 kommentarer:

Björn sa...

Man kan säkert göra massor av kul saker med den. Själv har jag bara använt det som smörgåspålägg så vitt jag kan minnas. Tycker det påminner en hel del om norsk mesost. Fast sötare...

Anja Allvin sa...

he-he! Detta är ju Sovietjunionens mest välkända efterrätt!!! Man använder "sgushchonka" som det kallas till att fylla tortor (det finns speciella tunna våfflor (tortbottnar) att köpa, sen kletar man på sgushchonkan och ignorerar i ett par timmar...), det blir faktiskt jättegott! Men var ska man få tag på såna våfflor i Sverige?... Hmm, jag får väl skicka ett sätt till dig efter min nästa Ukraina besök! Kram! A

Anja Allvin sa...

he-he! Detta är ju Sovietjunionens mest välkända efterrätt!!! Man använder "sgushchonka" som det kallas till att fylla tortor (det finns speciella tunna våfflor (tortbottnar) att köpa, sen kletar man på sgushchonkan och ignorerar i ett par timmar...), det blir faktiskt jättegott! Men var ska man få tag på såna våfflor i Sverige?... Hmm, jag får väl skicka ett sätt till dig efter min nästa Ukraina besök! Kram! A

Jessika sa...

Mesost innehåller också mycket laktos så du är inte helt off Björn. Jag skulle föreslå smörgåspålägg med banan men så gillar ni inte bananer. Till glass kan kan äta den. Man kan göra söta fritters med fyllning av dulce de leche. Muffins med fyllning, kaka med fyllning. Etc.

Evaldsdottir sa...

man kan ha det på och i muffins eller på glass.

Översättarhelena sa...

Men vet du om laktosen spjälkas till sackaros vid den där reaktionen? (Vi har ett par laktosintoleranta i familjen, så jag har aldrig vågat testa detta.)

Örjan sa...

Flamberad (smörstekt ananas) med en nysnurrad glasskula?

Jessika sa...

Nej, laktos. Eftersom kondenserad mjölk är ren mjölk som är mycket sötad där bara en mycket liten del är vanligt socker (sackaros) och eftersom burken kokas så kan sockret inte spjälkas. Den smakar mycket mycket mesost. Mesost är nästan ren laktos. Jag är laktosintolerant och tål mycket lite dulce de leche om jag inte tar laktastaletter.

Anna sa...

Glass! I en Allt om Mat i våras gjorde Tommy Myllymäki en meny där efterrätten var rabarberkompott, kronans kaka och glass av dulce de leche. Vi testade och det var så gott. 1/2 burk dulce, 1 blötlagt gelatinblad, 1/2 vaniljstång, 3 dl mjölk och 1 dl grädde. Koka upp rubbet, utom gelatinet som läggs ner efter uppkok, kyl och kör i glassmaskin. Skulle förmoda att det går utan glassmaskin också. Och så är det ju så praktiskt att bara halva burken går åt så man kan gå och snylta en sked här och en sked där tills det tar slut. Vilket går rätt fort.

Lisa sa...

Vi gör glass på dulce de lechen eller klickar direkt på pannkakor eller fruktsallad. Fantastisk i choklattårtor och man kan röra ut lite i sitt kaffe,

Maria sa...

På tal om sgushchonka så borde väl tunna tårtbottnar som Anja beskriver ovan finnas på den ryska mataffären i Stockholm. Eller inte? Jag har inte varit i den nya affären men har hört positiva rykten.

Jessika sa...

Det där med exploderande burkar ska man tydligen kunna undvika om man piggar ett litet hål i burken. Aldrig provat. Jag kokar dem hela.

Emma sa...

Ät med croissanter! Eller fruktsallad! (äpple och dulce de leche gör sig mkt bra ihop tycker jag). Eller på/med pannkakor/plättar/våfflor. Eller om du är sjukt ambitiös; gör egna rån och fyll efter gräddning. Eller små kakor med smördeg - bred ett tunt lager dulce de leche på en utkavlad smördeg. Rulla ihop, skär i skivor och grädda i ugnen tills de är krispiga och gyllenbruna. (Precis som man kan göra med socker, fast nu kommer jag inte ihåg namnet).

När man kokar såhär i burk tycker jag att man ska vispa innehållet i burken innan man använder. Annars kan det bli lite geleigt (beror på hur länge det har kokats).

Linnéa sa...

Hur som helst lät det roligt. Måste provas! (ja inte den delen där man hade metallsplitter i ansiktet, jag hoppar nog det..)

Elin sa...

Gör en sådan paj som du pratade om, men byt ut bananerna mot röda vinbär.. Mycket friachare och godare, det syrliga bryts mycket fint med kolan :)

Huskorset sa...

Kanske djupfrysta lingon...

Emma sa...

använd som fyllning i kakor. tex, havrekakor i form och istället för kolasås, tar du lite av det här.

låter väldigt intressant förresten. har nyss själv upptäckt kondeserad mjölk och jag kommer definitivt att testa detta.

SASSA sa...

Hur länge håller såsen kokad i kylen? Tänkte om man bara tar lite i kaffet, så är det ju rätt onödigt att koka en hel burk för en kaffeslurk? Jag försöker lära mig att tycka om kaffe, så kanske detta kan vara ngt !?!

Gitto sa...

Sassa: Tack vare den höga sockerhalten (som förhindrar bakterietillväxt) håller den nästan hur länge som helst, så du kan gott prova på receptet. Dessutom är den så god att du nog inte kommer kunna låta bli att äta upp burken fortare än du tänkt dig. :)

Kajsa Arg sa...

Hej.
I ett annat recept står det att man ska göra ett hål med en konservöppnare och täcka burken ("cover the top tightly") med aluminiumfolie innan man kokar gegga av den kondenserade mjölken. Det är möjligt att man då minimerar risken för att burken exploduttar.

dentata sa...

snubblade över ditt recept...ska koka egen nu
Min kompis påminde mig om den smått horribla frukost vi hade för vana att äta i Rio: Varma mackor med ddl, skinka och ost...
Därtill kaffe så starkt att det skar i tänderna;)

fcumea sa...

Hej.

I Mexiko kallas vi det Cajeta, och det är inte faktiskt samma sak som i Spanien... Nu jag har två burkar som köpte jag i Munich. mmm vad gott!

Anonym sa...

Mousse de leite... dessert som jag åt på i Portugal på 80-talet. Jag fick receptet av servitrisen men när jag följde det ländes det som alldeles för mycket ägg. Annars är det i a f bara kond. mjölk( kokad några timmar i burk) som man blandar med x antal äggulor och sedan vispar man antal äggvitor till skum som man vänder ner i smeten. Lägg upp i portionsskålar och kyl väl. Mumselibums!

Immi sa...

Gör i övrigt som Banoffiepie, men byt ut bananerna mot hallon :-P
Den fick det fyndiga namnet "Halloffiepaj" hos oss ;-)

Alltså botten av krossad digestive och smält smör som rörs ihop och trycks ut i en pajform, sen kladdar man på dulce de leche.
Strö över hallon i valfri mängd och på med vispad grädde. Sist river man mörk (eller vit) choklad över hela härligheten och njuter ihop med en kopp svart kaffe <3

Emma-Sofie sa...

Hm... Tänkte bara peta in en sen fråga här.. Kan man använda den osötade varianten av kondenserad mjölk? :)

Anonym sa...

Hej!Du kan ha det till pannkakor! Jättegott!