onsdag, oktober 10, 2007

Sushi for beginners

Att göra sushi utan att ha ett fungerande kylskåp låter kanske som ett kamikazeföretag, men bara man äter upp allt på en gång är det ju inga problem. Har man dessutom en sushigalen syster på besök är det inga problem att få bitarna att gå åt.

Dessvärre överdoserade jag wasabin lite. En tunn utstruken sträng ska det vara, inte mer! Syrran, som är känslig för allt starkt klagade över begynnande hjärnblödning, och både Magnus och jag fick andas med munnen för att inte kollapsa i ett deliriskt wasabirus. Men gott var det ändå.

Sushin ni ser på bilden är makirullar, som är sushiris och fyllning på nori-ark som sedan rullas ihop. De kan fyllas med allt möjligt japanskt eller ickejapanskt. Jag fyllde några med avocado och räkor och andra med gurka, salladslök och sesamfrö. Sedan tog mitt ris slut eftersom det gått åt till pulver-ochazuke - världens bästa frukostmat! Då kan man med fördel göra rullar utan ris: fyll dem till exempel med tunt skuren avocado, salladslök, gurka och morot. Eller någonting annat du har hemma... Kanske inte helt ortodoxt, men gott det med.

Och var inte rädd för att det ska vara svårt! Det här var första gången jag gjorde makirullar, men det gick som en dans, och det utan sådan där piffig bambumatta. En kökshandduk samt ett par pilliga fingrar fungerar minst lika bra. Det viktigaste är att man inte lägger på vare sig för mycket ris eller fyllning: ett halvcentimetertjockt rislager räcker gott (lämna 2 cm på övre norikanten risfri) samt måttligt med fyllning. Ffukta den risfria nori-kanten med vatten och rulla ihop hela schabraket som en rulltårta. Skär upp i ca 2 cm tjocka bitar med en fuktad kniv. Svårare än så är det inte!

Ett riktigt recept på maki-sushi känns ganska överflödigt, eftersom det finns massor av bra på nätet. Kolla på Wikipedia för ett riktigt bra och utförligt sushiris-recept. Och lattja loss med ingredienserna - titta till exempel på Hattori Sushi Devils meny för rolig inspiration!

7 kommentarer:

zelca sa...

Wasabin får man vara försiktig med. En av de första gångerna vi gjorde sushi hemma så bjöd jag min mamma - hon fick bitar från rullen med tandkrämstjock wasabi ... nu älskar hon dock sushi men hon såg lite rolig ut när hon satt och frustade!

Jessika sa...

Pulver ochazuke?
Koka ris, gör te, häll på te, smula nori över, färdigt.
Fisk till är gott - har man rester i frysen häll i det. Ät med pickels.

Gitto sa...

zelca: Så satt vi allesammans och frustade igår. Syrran började snudd på gråta men var så glupsk så hon åt ändå. :)

Jessika: Jag vet... Men jag har en hel hög pulverochazuke i olika smaker som jag fått av en bloggvän i Guam, och de är inte helt fel. Lite natriumglutamatspäckade, men inte dumma ändå. :) Och de måste ju ätas upp, hehe.

Jessika sa...

Ochazuke är en av mina tröstmaträtter. Att tillsätta snabbkryddpulver känns inte så tilltalande men sen så har jag inte provat sånt pulver eftersom det ändå behövs rätt lite för att göra det. Brukar smula över furikake av olika smaksammansättningar ibland.

O. sa...

Några idéer om billig sushiseafood som inte smakar cheap? Tinad ICA-lax är en grej jag provat men dissat. Any ideas welcome..

Marcus sa...

Du köpte inte sånt där dyrt "Blue Dragon"-sushiris va? Grötris är nämligen exakt samma sak, bara att det kostar 10 kronor för ett kilo, istället för 50 för ett halvt.

Anonym sa...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu