fredag, november 16, 2007

Surt sa räven...

Nej, jag fick inte tag i någon Blossa 07. Den var slut klockan ett på Systembolaget inne i stan och klockan halv två Systembolaget ute vid köpcentrat. Jag trodde faktiskt inte att de skulle ta slut så fort, eftersom smaken känns ganska unken (men så är jag inte heller något fan av vare sig kanel eller havtorn), men folk hamnstrar uppenbarligen rätt rejält.

I stället köpte vi Åkessons Kronovalls Slotts glögg, som var en riktigt god rödvinsglögg. Däremot vet jag inte om den platsade i en lyxpaketering i femtiocentilitersflarra och ganska högt pris (65 pix om mitt minne inte sviker mig) samt Dufvenkrooks whiskyspetsade variant som faktiskt var riktigt god och helt klart värd priset på 79 kr för en halvliter. Inte för söt, stark nog för att man ska stå ut med julafton och trevligt och ganska diskret kryddad med en riktig whiskysmak.

Men, och ett stort men dessutom! Glöggjäklarna är allergena och antagligen fullproppade med sulfiter... Jag sitter just nu med en handduk med isbitar mot fejan eftersom mitt ansikte nu är vackert flammigt. Inte flammigt som i oj-jag-har-druckit-ett-glas-för-mycket (bara det att jag skriver det här just nu torde väl vara bevis nog) utan nu sitter jag här: vackert kolorerad i rött och vitt som en mänsklig prickig korv, med hettande kinder och en irriterande känsla av att inte ska väl jag vara allergisk, jag som alltid tålt allt? Inte ska jag gå i däck efter en halv liter glögg?

Jag är inte säker på att glöggen innehåller mer sulfit än något annat eller ens att det är sulfiter jag är allergisk mot, men eftersom jag får en sådan kraftig reaktion misstänker jag att så är fallet. När man dessutom lägger samman mina besvär med det faktum att min syrra är bevisat överkänslig mot nästan allt vad vin heter funderar jag faktiskt på Systembolagets råd att grunda kvällen med en Clarityl.

9 kommentarer:

Anna sa...

En medsyster! Ibland kan jag hälla i mig en hel flaska rött utan problem, ibland räcker det med ett glas eller två innan de röda fläckarna börjar sprida sig från kinderna neråt halsen, utåt händerna, tja typ på halva kroppen. Och det sammanfaller sällan med berusningsgraden. Har försökt att analysera kombinationer av mat och specifika viner men jag har gett upp och accepterar. Jaha, idag gick det bra, eller Nähä, idag gick det åt skogen.
Jag fick för övrigt tag på en flaska 07 som strax ska testas (min egen glögg är inte färdig förrän om två veckor, måste ha något under tiden). På systemet mitt i stan: slutsålt, på systemet en bit från min förort: 200 flaskor på hyllorna. Det har sina fördelar att bo en bit utanför storstan.

Alex sa...

Jag hoppas du orkar lägga ner lite mer energi på att forska kring dessa röda fläckar, själv slipper jag dem men har tre halvalkoholiserade vänner, som är bröder, som alla får dessa utslag och det är enbart av glögg.. Konstigt är det.

Anonym sa...

Hmmm skumt det där med allergi mot glögg... Men allergipilla mot rödvin brukar vara en hit har jag hört. Fast då är det nog inte svavel utan andra ämnen man reagerar mot, är betydligt mer svavel i vita viner. Jag tycker du ska skicka ett mail till vin och sprit och fråga vad det kan bero på, de brukar ha koll på sånt.
Tack för trevlig blogg och lite godjul i förskott!

Anonym sa...

Jo, när jag var tonåring drabbades en av mina kompisar av allergichock; vi hade förfestat på en flaska rödvin spetsat med glöggtinktur från apoteket. Hon svullnade upp på ett otäckt sätt. För min egen del går det lika bra med selleri, fick åka in akut på sjukhus i Paris en gång, en hårsmån från döden.

Anonym sa...

Jag tjuvlyssnde på ett anställd-kund-samtal på systemet på Folkungagatan (Stockholm) i dag. Där framkom att Blossa '07 ska komma in igen den 6 december. Gissar att den kommer till fler bolag då eftersom den tydligen var slut hos tillverkaren.

Anonym sa...

lart mycket

Anonym sa...

If you suffer from hair loss, hair implants may be one way to help you.
[url=http://www.hair-restoration-surgery.com/]transplants hair[/url]

Anonym sa...



My webpаge; tantra london
Here is my webpage : tantra london

Anonym sa...

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my
blog that automatically tweet my newest twitter updates.
I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

Have a look at my webpage: gourmetgastronomer.com